ENG

Φτελός 2017, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΦΤΕΛΟΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Εσοδεία: 2017
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Αμπελώνας: single vineyard Φτελός, Φηρά, Σαντορίνη
Οινοποίηση: κλασική λευκή
Ωρίμαση: 2 χρόνια σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις οινολάσπες + 1 χρόνο στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 72
Κυκλοφόρησε σε 2600 φιάλες

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος έστησε το οινοποιείο του στην Έξω Γωνιά, Σαντορίνης ακολουθώντας τα χνάρια της οικογενειακής οινοποιητικής παράδοσης του παππού Αρτέμη Καραμολέγκου από το 1952, δίνοντας ωστόσο τη δικιά του σύγχρονη ματιά. Ξεκίνησε το 2004 με την ανανέωση των αμπελώνων και τη δημιουργία του σύγχρονου τμήματος παραγωγής για να φτάσει σήμερα να συγκαταλέγεται στα τρία μεγαλύτερα οινοποιεία του νησιού, από άποψη όγκου παραγωγής.

Με αντίστοιχα δυναμικά βήματα προχώρησε και στον δρόμο του οινοτουρισμού. Οι επισκέπτες του οινοποιείου το διαπιστώσουν δοκιμάζοντας τα κρασιά του στη δροσερή αυλή πριν περάσουν στο φιλόξενο, χαρούμενο εστιατόριο που προσφέρει ωραία ελληνική κουζίνα και φοβερή θέα μέχρι την παραλία του Μονόλιθου.

Στη λίστα των κρασιών του, εκτός από τις βασικές ετικέτες, βρίσκουμε και 3 single vineyard Σαντορίνες από παλαιά αμπελοτόπια, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια ανακάλυψης, αποκάλυψης και ανάδειξης της τυπικής έκφρασης του Ασύρτικου στα διαφορετικά μικροκλίματα του νησιού.

Οι ετικέτες είναι οι: Φτελός 2017, Λούροι Πλατιά 2017 και Πάπας 2016.

Σήμερα δοκιμάζουμε το Φτελός 2017. Τα σταφύλια προέρχονται από το ομώνυμο αμπελοτόπι στα Φηρά, με κλήματα ηλικίας άνω των 150 χρόνων.

Η οινοποίηση, κλασική λευκή μετά από σύντομη προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ολοκληρώθηκε με την παραμονή του κρασιού για 2 χρόνια στις ανοξείδωτες δεξαμενές σε επαφή με τις χοντρές οινολάσπες. Και μετά την εμφιάλωση, ωρίμασε για ακόμη έναν χρόνο στην κάβα.  

Χρυσοκίτρινο και με άφθονα δάκρυα, σερβιρισμένο στο ποτήρι, από την πρώτη στιγμή φανερώνει τον ζεστό, ανοιχτόκαρδο... ηλιοκαμμένο χαρακτήρα του..

Καθαρή μύτη Ασύρτικου Σαντορίνης. Πυκνή, χυμώδης και σύνθετη με διαδοχικές στρώσεις εσπεριδοειδών, ώριμων καλοκαιρινών φρούτων και βοτάνων που καταλήγουν σε διακριτικές νότες ορυκτών.  

Στο στόμα παραμένει φινετσάτο, παρά τη δύναμη και τη θέρμη, Το σώμα είναι πλούσιο με ευχάριστο το ελαφρώς τανικό άγγιγμα, η οξύτητα κοφτερή, η υφάλμυρη ορυκτότητα θελκτική και η διάρκεια εντυπωσιακή.

Ένα Ασύρτικο φαγητού, που οι δημιουργοί του μας προτείνουν να το μεταγγίσουμε για να αναπνεύσει ικανοποιητικά.
Τα όστρακα και τα πιάτα θαλασσινών είναι σίγουροι ταιριαστοί συνοδοί του στο τραπέζι. Επίσης τα λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες και τα κίτρινα πικάντικα τυριά.