ENG

Είναι το κρασί τρόφιμο;

A A

της χημικού-οινολόγου & συγγραφέως Μαρίας Τζίτζη

Σκέψεις και προβληματισμοί μετά από μια σύντομη συζήτηση με τον Διονύση Γραμματικό, Γεωπόνο Msc, Προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023, θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στους υπάρχοντες κανονισμούς για το κρασί. Από τις βασικές αλλαγές είναι αυτές που αφορούν στην επισήμανσή του, τις πληροφορίες δηλαδή που θα πρέπει να υπάρχουν στην ετικέτα της φιάλης του. Όμως και αυτή η ίδια η φυσική ετικέτα φαίνεται πως αλλάζει αφού κάποιες πληροφορίες θα τις παρέχει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Μέχρι τώρα στο κρασί δεν υπήρχε η υποχρέωση να αναφέρονται στη ετικέτα του ποια συστατικά περιέχει, εκτός από τα αλλεργιογόνα.
Αυτό όμως αλλάζει!
Μετά από πολλές συζητήσεις και διαφωνίες η συμφωνία στην οποία κατέληξαν -νότος και βορράς της Ε.Ε.- να ισχύσει και που ήταν μάλλον η πιο ήπια επιλογή, είναι να περιοριστεί το επιπλέον αναγραφόμενο στην ετικέτα σε μια διατροφική δήλωση της ενεργειακής αξίας του κρασιού. Ολόκληρος όμως ο κατάλογος των συστατικών θα δίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από κωδικούς QR.
Οικονομικά, βέβαια, αυτές οι αλλαγές, για τους οινοποιούς που έχουν μικρή παραγωγή - στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ποσοτικά μικροί παραγωγοί - θα είναι έως και δυσβάστακτο. Και σε ότι αφορά στους οίνους Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία και με την Ε.Δ.Ο.Α.Ο. (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου) θα μπορούσε, για να διευκολύνει τους οινοποιούς, να συμπεριλάβει στη μελέτη που εκπονεί σχετικά με τη διερεύνηση και τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου γι’ αυτές τις κατηγορίες, και τη δημιουργία κωδικού QR, με τις απαραίτητες πληροφορίες να βρίσκονται σε διαδικτυακό κόμβο του υπουργείου. Για τα υπόλοιπα όμως κρασιά, αυτά τα χωρίς γεωγραφική ένδειξη, τα οποία παρεμπιπτόντως στην Ελλάδα είναι στο 70%, τι θα γίνει;

Το γεγονός, πάντως, πως το κρασί κατατάσσεται στα τρόφιμα προβληματίζει επιπλέον, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ενιαία διαδικασία όσον αφορά στην κατάταξη, την εμπορία, τους ελέγχους κλπ. Και, φυσικά, η συζήτηση για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα εμπορικά σήματα και την πνευματική ιδιοκτησία προς την EUIPO (European Union Intellectual Property Office), τον Μάιο του 2022, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις από Ευρωπαϊκά fora και φίλους των γεωγραφικών ενδείξεων. Η φιλοσοφία κάποιου που εξετάζει εμπορικά σήματα, ποια σχέση μπορεί να έχει με αυτή των γεωγραφικών ενδείξεων;      

Είναι όμως τελικά το κρασί τρόφιμο; Κι αν είναι, αυτό είναι κακό;
Πρακτικά μπορεί να μην είναι, καθώς πολλές πληροφορίες που για το κρασί δεν υπήρχαν, τώρα είναι υποχρεωτικό να δοθούν στον καταναλωτή. Όμως το γεγονός πως το κρασί ενοχοποιείται εξαιτίας της αλκοόλης και εξισώνεται με τα σκληρά αλκοολούχα, πόσο καλό μπορεί να είναι; Και η τάση για δημιουργία χαμηλόβαθμων κρασιών ή κρασιών χωρίς αλκοόλη που δείχνει να αυξάνεται, πόσο ποιοτικά μπορεί να αναβαθμίσει το προϊόν; Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα μιας «ΠΟΠ Σαντορίνης χωρίς αλκοόλ»!

Τέλος, ενδιαφέρον είναι πως ο κανονισμός που είναι υπό συζήτηση (και θα καταλήξει στη νέα νομοθεσία) προτίθεται να αλλάξει όλη τη διαδικασία υποβολής φακέλων ΠΟΠ και ΠΓΕ, δίνοντας και τη δυνατότητα δημιουργίας δομών αυτοελέγχου. Βέβαια, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό που λένε είναι πως όσον αφορά στον αυτοέλεγχο, το πλαίσιο που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ αυστηρό και σε περιπτώσεις παρανομίας τα πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα. Μένει να δούμε τη συνέχεια.

Όσο για τα εντελώς δικά μας, κανένας καινούργιος ΠΟΠ ή ΠΓΕ δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Άλλωστε, μόνο κάποιες τροποποιήσεις έχουν κατατεθεί, αλλά στο Υπουργείο ακόμα δεν έχουν συζητηθεί. Και κάτι τελευταίο, οι ταινίες ελέγχου που έμπαιναν ιππαστί στα ΠΟΠ καταργούνται, με τις νέες να τυπώνονται ψηφιακά και με περίοδο χάριτος μέχρι το 2025.