ENG

Η Παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

A A

Η τυροκομία στις Κυκλάδες αντιπροσωπεύει μια μακραίωνη παράδοση, άμεσα συνυφασμένη με τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των κατοίκων των νησιών. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, «ένα στοιχείο γευστικής μνήμης» που κουβαλά κανείς μαζί του φεύγοντας από τις Κυκλάδες.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των στοιχείων της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης μέσα από το δίκτυο Aegean Cuisine, στο μητρώο του οποίου έχουν εγγραφεί έως αυτή τη στιγμή 108 τυριά από δεκαοκτώ παραγωγούς σε εννέα νησιά των Κυκλάδων, ως προτεινόμενα από το δίκτυο προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό στήριξε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. για την εγγραφή της τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έγκριση της εγγραφής, η οποία αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο στον κλάδο της τυροκομίας, όσο και στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, με την ανάδειξη, προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου για την εγγραφή της παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Πηγή: atlantea.news