ENG

Heard it through the grapevine

A A

Τρύγος 2023 στις οινοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Ευρώπης

-14% η εκτιμώμενη παραγωγή σταφυλιών στην Ιταλία
-12% για την Ισπανία

Από τις τρεις κύριες οινοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Ευρώπης, μόνο η Πορτογαλία αναμένει αύξηση των ποσοτήτων της φέτος. Ιταλία και Ισπανία ανακοίνωσαν μειωμένες ποσότητες λόγω των ιδιοτροπιών του καιρού.

Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία φαίνεται να έχει προστατευτεί από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος, με την παραγωγή να προβλέπεται αυξημένη κατά 8% σε σχέση με το 2022.

Αν αναρωτιέστε, η μείωση στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

Νέα Ζηλανδία: Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της αξίας εξαγωγών κρασιού

Η ετήσια έκθεση για τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε ότι, παρόλο που οι οινοπαραγωγοί της χώρας αύξησαν τις τιμές των κρασιών τους στις εξαγωγές, οι καταναλωτές τους διεθνώς δεν πτοήθηκαν.

Στην πραγματικότητα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, οι οινοπαραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία των εξαγωγών κρασιού της χώρας σε διάστημα ενός έτους (+450 εκ. NZ$ ή +23%).

Το επίτευγμα αυτό σημαίνει ότι η ΝΖ είναι πλέον ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο σε αξία και υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις υψηλότερες τιμές που πλέον απαιτούν τα νεοζηλανδικά κρασιά.

Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι ο οινικός κλάδος της χώρας είναι πλέον «ο πιο εστιασμένος στις εξαγωγές παγκοσμίως», με σχεδόν το 90% των πωλήσεων κρασιού της να πραγματοποιείται εκτός Νέας Ζηλανδίας.

Η ανάπτυξη κατά το τελευταίο έτος καθοδηγήθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν 25% περισσότερα χρήματα για κρασί από τη Ν. Ζηλανδία.