ENG

Ανοίγουν και πάλι τα μουσεία κρασιού

A A

Από σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, ανοίγουν και τα μουσεία κρασιού. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ασφαλείας που προβλέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΔΥ είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν και πάλι τους επισκέπτες.

Σας δίνουμε, λοιπόν, πληροφορίες για να επισκεφτείτε δυο καταπληκτικά ελληνικά μουσεία οίνου που αγαπούμε πολύ, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.

Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Γνωστός και πολύ αγαπητός οινοποιός, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εδώ και 4 δεκαετίες, φέρνει στα ποτήρια μας αποκλειστικά κρασιά υψηλού επιπέδου, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργήσει τάσεις. Το οινοποιείο του είναι μια σούπερ εξοπλισμένη τεχνολογικά μονάδα στην Επανομή Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζεται από 50 ha ιδιόκτητου αμπελώνα.
Η ξενάγηση στο Κτήμα Γεροβασιλείου ξεκινά από τον αμπελώνα και συνεχίζει στο εντυπωσιακό Μουσείο Οίνου*. Εδώ θα θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή αμπελοοινικών αντικειμένων. Μαζί και η προσωπική συλλογή tire-bouchons του ιδιοκτήτη, από τις πιο σπάνιες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Και θα καταλήξετε στο ατμοσφαιρικό café του μουσείου, δοκιμάζοντας τα κρασιά του κτήματος με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού και τις μακρινές κορυφές του Ολύμπου. Υπάρχουν αρκετές έξυπνες προτάσεις γευστικής δοκιμής, για να επιλέξετε τα κρασιά που προτιμάτε.
(*Η πρόσβαση στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης δεν θα επιτρέπεται για προληπτικούς λόγους. )

Επανομή Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920 44567, e-mail: ktima@gerovassiliou.gr, https://gerovassiliou.gr/el/επισκέψεις/ξεναγήσεις-και-γευστικές-δοκιμές

Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη
Ο Κώστας Λαζαρίδης ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του κρασιού τη δεκαετία του ’70 από τη Δράμα. Έχοντας πλέον -μαζί με άλλους παραγωγούς που ακολούθησαν- επιτύχει να χαρακτηριστεί η περιοχή ως μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές της χώρας, επεκτάθηκε με 20 ha αμπελώνων που καλλιεργούνται βιολογικά στον Μαραθώνα Αττικής και δημιούργησε την Οινότρια Γη, έναν μοναδικής ομορφιάς πολυχώρο που συνδυάζει τους υπερσύγχρονους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης κρασιών με πλήρως οργανωμένους χώρους εκδηλώσεων.
Η ξενάγηση περιλαμβάνει την επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές προσπάθειες ανάδειξης της ιστορίας της αμπέλου και του οίνου στον ελλαδικό χώρο. Σε 2 επίπεδα και 1.500 τ.μ. και με τη συνδρομή των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων θα βρείτε πληροφορίες για την ιστορία και καλλιέργεια του αμπελιού, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αλλά και των αποσταγμάτων και του βαλσαμικού ξυδιού. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με γευστική δοκιμή των προϊόντων που θα επιλέξετε.

2ο χλμ. Καπανδριτίου – Καλάμου, Καπανδρίτι Αττικής, τηλ. 22950 52213, 52214, , e-mail: kapandriti@domaine-lazaridi.gr, https://www.domaine-lazaridi.gr/mouseio-oinou/