Κι ενώ ο τρύγος του 2018, ο πιο πρώιμος που μπορούν να θυμηθούν οι αμπελουργοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεχίζεται, συνεχίζουμε κι εμείς τις ανταποκρίσεις μας.
Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο Όρος επιβεβαιώνει ότι «Το 2018 είναι μια ιδιόρρυθμη χρονιά. Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο είχαμε βροχές, η τελευταία στις 25/07. Και μετά είχαμε ζέστη, ψηλές θερμοκρασίες. Στα αμπέλια της περιοχής που δεν δόθηκε μεγάλη προσοχή εμφανίστηκε περονόσπορος. Εν τω μεταξύ, με τις ψηλές θερμοκρασίες, μαράζωσαν τα σταφύλια. Οπότε, άσχετα με τις πολλές βροχές, χρειάστηκε πότισμα! Σε άλλα αμπέλια, εμφανίστηκε μετά από τον περκασμό περονόσπορος στα φύλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το φυτό να φωτοσυνθέσει και να μην ωριμάζουν τα σταφύλια. Δηλαδή, ήταν μια χρονιά που ήθελε τους αμπελουργούς συνέχεια μέσα στο αμπέλι. Εμείς είμαστε σε εγρήγορση μέχρι την τελευταία στιγμή!» Και συνεχίζει «Ήταν και πολύ πρώιμη χρονιά. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου, μια βδομάδα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Για τα ερυθρά, σου λέω από τώρα ότι θα είναι καλή χρονιά, όχι όπως το κορυφαίο 2016, όμως πολύ καλή. Σε Pinot Noir, Merlot, Cabernet… μετά από το δεύτερο αραίωμα πήραμε ποσότητα ίδια με την περσυνή (750 – 800 kg/ στρ.) και υψηλής ποιότητας σταφύλια, με πολύ καλή ωριμότητα (13,8 – 14,5%) και φαινολικό δυναμικό. Στα λευκά έχουμε μια μικρή αύξηση της απόδοσης (10%). Chardonnay, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και Βιδιανό αρωματικά και με υψηλότερες οξύτητες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς που -μετά τους τρύγους- θέλω να το διερευνήσω. Σε αποζυμωμένα SB, για παράδειγμα, έχουμε ολική οξύτητα 7,5 – 8,0 gr/l τρ. οξ.» Καταλήγει ότι «Για μια τόσο δύσκολη χρονιά, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
Και ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο μιλά για μια «Πολύ πρώιμη χρονιά. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε τρύγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Θεωρώ -και μιλάω με στοιχεία- πως σε αυτό συνέβαλλαν οι βροχές του Απριλίου και του Μαΐου, οι οποίες λειτουργήσαν υπέρ της γρήγορης βλαστικής ανάπτυξης. Ο Ιούνιος ήταν επίσης βροχερός, στη συνέχεια όμως, οι κλιματολογικές συνθήκες του υπόλοιπου καλοκαιριού ήταν καλές.» Όσον αφορά στην υγιεινή των σταφυλιών διευκρινίζει ότι «Εμείς εφαρμόζουμε αυστηρό πρόγραμμα φυτοπροστασίας. Οπότε, προβλήματα υπήρξαν μόνο σε ορισμένα αμπέλια, κυρίως νεόφυτα, στα οποία δεν ακολουθήθηκε αυτό το αυστηρό πρόγραμμα. Εμφάνισαν περονόσπορο και ωίδιο. Και στον τρύγο εφαρμόζουμε αυστηρή επιλογή. Λειτουργούμε με πολύ υψηλού επιπέδου συνεργείο. Μέσα σε 40 λεπτά το σταφύλι από το φυτό μπαίνει στο ψυγείο! Φέτος εγκαταστήσαμε και σύστημα οπτικής επιλογής των σταφυλιών με υπέρυθρες ακτίνες (optical vison selection), μάλλον το πρώτο στην Ελλάδα, το οποίο επιλέγει τις ρόγες έχοντας ως παραμέτρους το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα τους.» Σαν αποτέλεσμα; «Είναι μια καλή χρονιά, με καλή ποσότητα παραγωγής. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι υψηλές οξύτητες. Για παράδειγμα, στην αρωματική ωριμότητα του Sauvignon Blanc, που σε εμάς αντιστοιχεί σε ΔΑΤ 13%, είχαμε οξύτητες που έφταναν τα 9,5 gr/l τρ. οξ. Τώρα (01/09) έχουμε τελειώσει και με τη Μαλαγουζιά, το Pinot Noir, ενώ είναι σε εξέλιξη ο τρύγος του Merlot. Για το Ξινόμαυρο έχουμε ακόμη 2-3 εβδομάδες. Ο τρύγος του, πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.»
Ο Γιώργος Σκούρας από τη Νεμέα, εμφανώς ανακουφισμένος και αρκετά ενθουσιώδης μου λέει, επί λέξει: «Είμαστε πολύ τυχεροί και φέτος θα τρυγήσουμε και θα κάνουμε και φοβερά κρασιά χάρη σε αυτό που ονομάζεται ‘αμπελοτόπια της Νεμέας’.» Και εξηγεί «Ενώ στα μέσα του καλοκαιριού τα πράγματα φαινόταν δύσκολα, από την 1η Αυγούστου άρχισε να φυσάει ένας βοριάς που βοήθησε να στεγνώσουν τα αμπέλια και πλέον έχουμε πολύ καλή πορεία ωρίμανσης. Φυσικά, υπάρχουν και υποβαθμισμένα αμπέλια, τα προσβεβλημένα από περονόσπορο. Στα υπόλοιπα όμως αναμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς, υπολογίζω πως θα ξεκινήσουμε τον τρύγο στις 7 με 8 Σεπτεμβρίου.»