ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2023 - συνέχεια 4

A A

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις μας από τους τρύγους του 2023 μιλώντας με οινολόγους και οινοποιούς από την πρώτη γραμμή.

Η ειδικός αμπελουργίας οινολόγος και οινοποιός Χαρούλα Σπινθηροπούλου από την οινοποιία Αργατία από τη Νάουσα μας μιλά για μια «χρονιά με μειωμένη παραγωγή, αλλά καλή».

Και εξηγεί: «Οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν προβλήματα ασθενειών, ο περονόσπορος όμως ήταν ελεγχόμενος. Ο καύσωνας ήταν που στρέσαρε τα φυτά. Κι επειδή οι μεγάλες ζέστες έπεσαν ένα πενθήμερο μετά από τη γονιμοποίηση, δεν επέτρεψαν στα κύτταρα που δημιουργήθηκαν να αναπτυχθούν. Έτσι τα σταφύλια ήταν μικρότερα και ελαφρύτερα, με αποτέλεσμα τη μικρότερη παραγωγή / πρέμνο και την απώλεια στην ποσότητα της παραγωγής. Στη ζώνη της Νάουσας είχαμε μειωμένη παραγωγή της τάξεως του 30%. Τα σταφύλια όμως ήταν καλά, καθαρά.»

Και συνεχίζει: « Τα φρέσκα κρασιά χρωματικά και αρωματικά είναι καλά, οι τανίνες δεν είναι ιδιαίτερα στυφές και οι οξύτητες κράτησαν παρά τις ζέστες. Είναι μια καλή χρονιά, σίγουρα καλύτερη από το 2022. Δύσκολη για τους αμπελουργούς με αυξημένα κόστη, γιατί χρειάστηκαν διπλάσια ραντίσματα. Εμείς με τη βιολογική καλλιέργεια κάναμε τριπλάσια. Και αυτό που θέλω να προσθέσω είναι πως είχαμε πολλές ζημιές από τα πουλιά.  Υπάρχουν και τα αγριογούρουνα. Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα το έχουμε εδώ και χρόνια, φέτος όμως προστέθηκαν και τα πουλιά. Ίσως να οφείλεται και στο ότι μετά από τις πυρκαγιές αναζητούν τροφή σε άλλα μέρη. Κυρίως όμως οφείλεται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών κι αυτό είναι κάτι που θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας.»


Συνεχίζουμε με τον οινολόγο και οινοποιό Άκη Τσέλεπο από το ομώνυμο κτήμα να μας μιλά για τον τρύγο στη Μαντίνεια αλλά και τις άλλες αμπελουργικές ζώνες στις οποίες οινοποιούν, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα.

«Η εικόνα στη Μαντίνεια είναι η καλύτερη από τις τρεις περιοχές. Ενώ υπήρξε πρόβλημα με τον περονόσπορο, είμασταν τυχεροί και δεν είχαμε μεγάλες απώλειες. Είχαμε μείωση της παραγωγής της τάξης του 10-15%. Ενώ στη Σαντορίνη που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα έφτασε στο 60% και στη Νεμέα στο 40-50%. Και στη Μαντίνεια το πρόβλημα δεν το είχαμε στο Μοσχοφίλερο, αλλά κυρίως στο Merlot. Και επειδή, εμείς στο κτήμα, εδώ και 2 χρόνια εφαρμόζουμε βιολογική καλλιέργεια (περιμένουμε την πιστοποίηση) τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα.»

Πιο συγκεκριμένα: «Ενώ φαινόταν πως θα ήταν μια αρκετά όψιμη χρονιά, οι τελευταίες βροχές που έπεσαν βοήθησαν τα σταφύλια και έφεραν την ημερομηνία του τρύγου πιο κοντά. Τότε έπεσαν και κάποια χαλάζια σε περιοχές της Αρχαίας Μαντινείας και στα Αγιωργίτικα που προκάλεσαν ζημιές. Ευτυχώς εμείς δεν είχαμε και ξεκινήσαμε τον τρύγο στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχικά με τα σταφύλια για τα αφρώδη μας.»

Και σαν αποτέλεσα: «Ποιοτικά είναι πολύ καλή χρονιά. Τα σταφύλια ήταν μικρόραγα, αρκετά αρωματικά, με αυξημένες οξύτητες και καλούς αλκοολικούς τίτλους. Και το ότι δεν ήταν μια θερμή χρονιά, όπως οι προηγούμενες δύο, θα μας βοηθήσει με τις χρωστικές του σταφυλιού. Γιατί στις θερμές χρονιές, μετά από το πρώτο εξάμηνο, εμφανίζεται κάποια  αστάθεια στο χρώμα των κρασιών.»

Για τη Σαντορίνη: «Με δυο κουβέντες θα έλεγα πως επειδή τα σταφύλια ήταν πολύ εκφραστικά στα αρώματα αλλά δεν είχαν τόσο χοντρούς φλοιούς, θα έχουμε κρασιά πιο ελαφριά στο στόμα και πιο εκφραστικά στο άρωμα.»

Και στη Νεμέα: «Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού, οι ζέστες του καύσωνα αλλά και το χαλάζι που έπεσε πριν από τον τρύγο, όπως και στη Μαντίνεια και στα Καλάβρυτα, έκαναν ζημιές και έφεραν μείωση παραγωγής. Τα αμπέλια στα μεγάλα υψόμετρα, όπως ο Ασπρόκαμπος, απ’ όπου εμείς παίρνουμε σταφύλια για τα ροζέ μας, το αφρώδες και το ήσυχο, κρατήθηκαν σε καλό επίπεδο.»