ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2023 - συνέχεια

11/09/2023

Ο τρύγος του 2023 συνεχίζεται. Συνεχίζουμε και εμείς τις ανταποκρίσεις μας μιλώντας με οινολόγους και οινοποιούς από την πρώτη γραμμή.

Σήμερα συζητάμε με τους οινολόγους και οινοποιούς Βαγγέλη και Αργύρη Γεροβασιλείου από το διάσημο κτήμα στην Επανομή.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου μιλά για «Μια καλή χρονιά. Εμείς δεν είχαμε προβλήματα με ασθένειες, το διευκρινίζω γιατί ακούγονται διάφορα για τον περονόσπορο. Βεβαίως ήταν μια δύσκολη χρονιά που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και επεμβάσεις. Την ξηρασία και τους καύσωνες τους αντιμετωπίσαμε με 5 ποτίσματα. Κι έτσι με τις ποσότητες, αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε και 150 στρ. με καινούργια αμπέλια (Μαλαγουζιά και Chardonnay) που ήρθαν φέτος σε παραγωγή, είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Και να σκεφτείς πως ρίξαμε κιόλας, κάναμε πράσινο τρύγο.»

Περίεργη, χαρακτηρίζει τη χρονιά, ο γιός του, επίσης οινολόγος και οινοποιός Αργύρης Γεροβασιλείου. «Χρονιά, για την οποία χρησιμοποιούμε το τετριμμένο ότι είναι ‘χρονιά του αμπελουργού’, για εμάς όμως, όντως, τη διαφορά έκανε το ότι έχουμε, όπως λέμε, το αμπέλι στα πόδια μας. Ότι το περπατάμε καθημερινά και ξέρουμε πότε και που πρέπει να επέμβουμε. Φέτος, λοιπόν, είχαμε σε όλη τη χώρα πρόβλημα με τον περονόσπορο και τις υπόλοιπες μυκητολογικές ασθένειες. Με τόσες υγρασίες και τις αναπόφευκτες επιμολύνσεις από γειτονικούς αμπελώνες, πέσαμε στην κυριολεξία στους χαλκούς (ραντίσματα) για να καταφέρουμε να έχουμε μόνο λίγες προσβολές στα φύλλα.»

Στην ερώτηση τι εννοεί με τον χαρακτηρισμό ‘περίεργη χρονιά’ απαντά: «Λέω πως ήταν περίεργη χρονιά, γιατί δεν υπήρχε σωστό! Δηλαδή, με τις υγρασίες, για να βοηθήσεις το αμπέλι, ξεφύλλιζες. Και μετά, όταν ξεκίνησαν οι ζέστες, υπήρχε κίνδυνος να καούν τα σταφύλια. Εμείς εφαρμόσαμε διαχείριση του φυλλικού τοιχους (canopy management), δηλαδή δεν τα κουρέψαμε. Αραιώσαμε τα φύλλα, αφήσαμε όμως ορισμένα σαν φυσική ομπρέλα για να προστατεύει τα σταφύλια από τον ήλιο. Και τα καταφέραμε.»

Και για τον τρύγο: «Φέτος αργήσαμε. Ενώ συνήθως ξεκινάμε στις 8 με 11 Αυγούστου, φέτος κόψαμε στις 21 Αυγούστου. Στην αρχή Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, και μετά Μαλαγουζιά, Merlot και λίγο Syrah. Η βροχή που έριξε τις τελευταίες ημέρες (βλ. την προηγούμενη εβδομάδα) σε μας ήταν λίγη, μόλις 20mm και μπορώ να πω, πως μας βοήθησε κιόλας. Στο αμπέλι γιατί ήταν ένα πότισμα για τις ερυθρές ποικιλίες που δεν έχουν ακόμη τρυγηθεί. Και στο οινοποιείο βοήθησε στη διαχείριση των ζυμώσεων, των αποζυμώσεων, τις πρώτες μεταφορές σε βαρέλια. Από Δευτέρα (βλ. σήμερα) πάμε για ένα δυνατό τέλος.»

Και μια πρώτη εκτίμηση για τα κρασιά: «Τα πρώτα λευκά που τρυγήθηκαν έχουν ωραία φρεσκάδα με ένα pH 3.3 - 3.4.  Όσο περνούσαν οι μέρες, με την ωρίμανση των σταφυλιών να προχωρά γρηγορότερα απ’ ότι συνήθως, έγιναν περισσότερα αλκοολικά, με εξωτικό χαρακτήρα. Όλα δείχνουν πως θα είναι μια καλή χρονιά, κυρίως για τα κόκκινα.»
A A