ENG

Αυστρία: νέα ταξινόμηση αμπελώνων

A A

Η Αυστρία εγκαινίασε μια νέα ταξινόμηση των κορυφαίων αμπελώνων της. Ονομάζεται Traditionsweingüter Österreich και καλύπτει τις περισσότερες αυστριακές αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Οι εργασίες για την ταξινόμηση ξεκίνησαν το 2019 και τέθηκε σε ισχύ το 2023 με κινητήριο δύναμη την ένωση παραγωγών Österreicher Traditionsweingüter. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ονομασιών προέλευσης της χώρας, το DAC (Districtus Austriae Controllatus που στα λατινικά σημαίνει Ελεγχόμενη Προέλευση).

Η Traditionsweingüter Österreich περιλαμβάνει ένα επίπεδο ταξινόμησης, το Erste Lage (ισοδύναμο του First Growth), υπάρχουν ωστόσο σχέδια για την επέκτασή της προς τα πάνω στο μέλλον, με ορισμένους αμπελώνες (πιθανώς μόνο το 1 ή 2%) να αναβαθμίζονται σε αντίστοιχο του Grand Cru.

Η συμμετοχή στην Traditionsweingüter Österreich είναι εθελοντική, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί στις ζώνες των Kremstal, Kamptal, Traisental και Wagram είναι μέλη. Δεν συμμετέχουν οι παραγωγοί του  Wachau και μέρους της Στυρίας, οι οποίοι και αντιδρούν στην πιθανή εφαρμογή της ταξινόμησης των αμπελώνων σε εθνικό επίπεδο.