ENG

Η Κιβωτός του Ελληνικού Αμπελώνα

A A

Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλάει για την ιδέα του, η οποία όταν υλοποιηθεί θα αποτελέσει ένα έργο εθνικής πνοής για τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο.

Το όνειρο-ιδέα
Γιάννης Μπουτάρης, οινολόγος-οινοποιός, 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 είχα κάνει μια επίσκεψη στο Montpellier της Γαλλίας όπου βρίσκεται και η σχολή οινολογίας. Μέσα στα διάφορα που είδα επισκέφθηκα αυτό που μου είπαν αργότερα ότι ήταν ένα αποδεικτικός αμπελώνας. Για να μην τα πολυλογώ ήταν φυτεμένες εκεί άπειρες ποικιλίες από όλο τον κόσμο, φυσικά, όμως όλες οι γαλλικές. Ο αμπελώνας αυτός λειτουργούσε σαν μια βάση ερευνών και μελετών για το αμπέλι και το κρασί και ανήκε σε έναν ημικρατικό μηχανισμό, την περίφημη ΕΝΤΑΒ. Ήξερα ότι στην Ελλάδα στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου αλλά και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας διατηρούσαν τέτοιου είδους αποδεικτικούς αμπελώνες σε διάφορα σημεία της χώρας, ήταν όμως μια κατάσταση που υποχρηματοδοτούνταν και δεν έκανε ουσιαστικά τη δουλειά την οποία έπρεπε να κάνει.

Τότε με τσίμπησε μαύρο φίδι ζήλειας. Γιατί αυτοί και όχι εμείς; Συζήτησα αυτό το όνειρο-ιδέα με συναδέλφους του κλάδου όπως τον Σωτήρη Ιωάννου, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Άγγελο Ρούβαλη και τον μακαρίτη Παύλο Καρακώστα. Κι έτσι πια κάναμε το πρώτο αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Βασιλικό κτήμα Τατοΐου προκειμένου να στήσουμε αυτό που ονομάσαμε Κιβωτός του Ελληνικού Αμπελώνα. Το όνομα προέκυψε από το σκεπτικό ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα διασφαλιζόταν συστηματικά η διάσωση, η έρευνα και διερεύνηση όλων των ελληνικών ποικιλιών, γνωστών και μη. Παράλληλα να μεταφερθεί εκεί και το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής και πληροφόρησης για τους επισκέπτες του κτήματος καθώς και εκπαιδευτικό κέντρο για τους καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου. Η διαχείριση του όλου εγχειρήματος θα γίνεται από την ΕΔΟΑΟ που φυσικά η λειτουργία της θα εντάσσεται στο γενικό σκεπτικό της εκμετάλλευσης του κτήματος συνολικά. Αυτονόητο είναι όλες οι δράσεις του αμπελοοινικού τομέα στο κτήμα να είναι αυτόνομες οικονομικά.

Παραπάνω από 15 χρόνια από τότε που υποβάλλαμε την αρχική μας πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είχε πολύ καλή υποδοχή, δεν είχαμε τίποτα παραπάνω. Τώρα με την κυβερνητική απόφαση για την πλήρη ανάπλαση του κτήματος Τατοΐου όπου παραγόταν και το περίφημο Château Decelie (Δεκέλεια), το Υπουργείο έχει εντάξει πια την ιστορία αυτή της Κιβωτού στο γενικό σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης του κτήματος με πολλών ειδών αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες εκτός των άλλων. Πιστεύω ότι ο ΕΔΟΑΟ θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του κλάδου στο εγχείρημα αυτό που μόνον οφέλη θα δώσει και θα αναδείξει τη χώρα μας σαν ένα μικρό ενεργό κομμάτι της παγκόσμιας αμπελουργίας-οινοποιίας.