ENG

Κρασί και μουσική

A A

Την περασμένη εβδομάδα, πέρασα αρκετές ημέρες δοκιμάζοντας κρασιά για την προετοιμασία του επόμενου Wine Plus guide. Στην ηρεμία του σπιτιού, απόλαυσα τη γευστική δοκιμή με αγαπημένη μουσική υπόκρουση.

Κάποια στιγμή, έχοντας μπροστά μου 5 ποτήρια: Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Chardonnay, έπιασα τον εαυτό μου να αναζητά το κρασί που ταίριαζε περισσότερο με τη Francoise Hardy! Ενθουσιασμένη από το ενδιαφέρον της διερεύνησης, αποφάσισα να καταγράψω τα κριτήρια της αρμονίας.

Συνειδητοποίησα ότι στον συνδυασμό κρασιού-μουσικής, προσπάθησα να ευθυγραμμίσω τα χαρακτηριστικά τους: τολμηρή μουσική με έντονο κρασί, φίνο κομμάτι με κομψή οινική δομή, σύνθετα ακομπανιαμέντα με πολύπλοκα αρώματα.

Άκουγα κάθε κομμάτι και κοίταζα τα ποτήρια μπροστά μου. Προσπαθούσα να φανταστώ τις νότες να αναδύονται και τη μουσική να αντανακλά το περιεχόμενο του ποτηριού.

Συνέχισα να ανοίγω κρασιά… Αφρώδη, ροζέ, ερυθρά, γλυκά… Συνέχισα να παίζω κομμάτια... να σημειώνω αρμονίες.

Πέρασα υπέροχα!

Και ιδού τα αποτελέσματα των μουσικο-οινικών αρμονιών μου:

To όλο φρεσκάδα «Le Temps De L'amour» της Francoise Hardy, όπως ακούγεται στο Moonrise Kingdom, ταιριάζει απόλυτα με το φρεσκότατο, χυμώδες, με άφθονο τροπικό φρούτο στη μύτη, φινέτσα στη γεύση και δροσερή, λεμονάτη επίγευση λευκό Τέχνη Αλυπίας 2020, Κτήμα Τέχνη Οίνου. Το χαρμάνι Sauvignon Blanc & Ασύρτικου από το κτήμα στο Μικροχώρι Δράμας, που αγαπήθηκε πολύ.

Η θαλασσινή αύρα του «La mer» του Charles Trénet δένει με την κρυστάλλινη, λαμπερή όψη, τη νησιώτικη μεταλλικότητα και την τραγανή οξύτητα της Σαντορίνης 2014 από το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Η χαλαρωτική, ελαφριά σαν καλό όνειρο μουσική του Yann Tiersen στο soundtrack της «Amèlie» είναι ένα προφανές ταίρι για την Amalia Brut από το Κτήμα Τσέλεπου που μοσχοβολά τριαντάφυλλα και μοσχολέμονα.

Και η χαρούμενη, καλοκαιρινή διάθεση του «Alright» της γλυκύτατης γαλλιδούλας Jain με κατεύθυνε χωρίς δεύτερη σκέψη στη single vineyard Μαλαγουζιά 2019 από την Κυρ Γιάννη που συνδυάζει εσπεριδοειδή και βότανα, πλούσιο και συγχρόνως τραγανό στόμα.

Η θέρμη, η σφιχτοδεμένη δομή και η διαχρονική, αβάσταχτη ψυχεδέλεια του «Shine on You Crazy Diamond» με οδήγησε σε ένα γεμάτο και πληθωρικό Chardonnay. Το Chardonnay βαρέλι 2019, Κτήμα Χατζημιχάλη από το αμπελοτόπι Γερακοφωλιά, με αρμονικά δεμένες όλες τις γευστικές του συνιστώσες αποπνέει νότες μελιού, βουτύρου, φουντουκιού, ακόμη και μπαχαρικών.

To «Jazz Mediterranée» του Henri Salvador είναι τέλειο με ένα εξίσου μεσογειακό ροζέ. Με αχνό ροδίζον χρώμα, μύτη εσπεριδοειδών και κερασιών, και αξιολάτρευτη φρεσκάδα το Ξινόμαυρο ροζέ 2020 από το Κτήμα Γεροβασιλείου θα σας ταξιδέψει στην Επανομή.

Το βελούδο και η θλίψη της αξέχαστης Lhasa De Sela στο «I'm going in» αναζητά το γευστικό χάδι ενός ώριμου Αγιωργίτικου. Με στιβαρότητα, πυκνότητα και μια απίστευτα αισθησιακή ιδιοσυγκρασία το Κτήμα Γαίας 2017, Γαία Οινοποιητική ενισχύει τη σαγήνη.

Η βραχνή, ικετευτική, καμμιά φορά σχεδόν κλαψιάρικη φωνή της Πόλυς Πάνου στο -αφιερωμένο εξαιρετικά- «Τι σου κανα και πίνεις» μετριάζεται με δύο ποτήρια -το ένα δεν είναι ποτέ αρκετό- Ξινόμαυρο. Σοφιστικέ και απόλυτα αποπλανητικό, το αγαπημένο Ξινόμαυρο 2015 από το Κτήμα Αρβανιτίδη ξεχειλίζει γοητευτικά, αισθησιακά αρώματα.

Έκλεισα τη μουσική περιπλάνηση κατευναστικά με το λατρεμένο, αξεπέραστο Βραδεμβούργιo κονσέρτο αρ. 1 σε φα μείζονα του Johann Sebastian Bach. Στο ποτήρι μου ένα κρασί που συγκαταλέγεται στη λίστα των ελληνικών μυθικών γλυκών κρασιών. Το Σάμος Ανθεμίς 2013, Ε.Ο.Σ. Σάμου με τεράστια δομή, είναι ένας παράδεισος με ξερά φρούτα, καβουρντισμένα αμύγδαλα και βελούδινη γεύση.