ENG

Παλαιά αμπέλια στην Τουρκία

A A

Ξέρετε ότι όσον αφορά στην έκταση των αμπελώνων της, η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών, παγκοσμίως, μπροστά από τις ΗΠΑ και την Αργεντινή και πίσω μόνο από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κίνα και την Ιταλία;

Η Τουρκία, ωστόσο, παράγει σχετικά μικρή ποσότητα κρασιού, καθώς τα περισσότερα σταφύλια δεν κατευθύνονται στην οινοποίηση, αλλά στην παραγωγή χυμών, σταφίδας ή για επιτραπέζια κατανάλωση.

Παρόλα αυτά, στη χώρα καλλιεργούνται εκατοντάδες ποικιλίες αμπέλου, αν και μόνο περίπου 60 χρησιμοποιούνται εμπορικά, πράγμα που σημαίνει ότι μια μεγάλη κληρονομιά βιοποικιλότητας βρίσκεται στα χέρια των μικρών αμπελοκαλλιεργητών της χώρας.

Έτσι το 2023, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία The Heritage Vines of Turkey, η οποία σε συνεργασία με το Slow Wine (του Slow Food) και το Ίδρυμα Hans Wilsdorf Foundation στοχεύει στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης με στόχο την καταγραφή και χαρτογράφηση των αμπελώνων στις περιοχές Mut και Silifke, που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών του Κεντρικού Ταύρου.

Οι αμπελώνες που αποτελούν το επίκεντρο της έρευνας είναι παλαιοί -ηλικίας άνω των 100 ετών- και δεν είναι εμβολιασμένοι γιατί η φυλλοξήρα δεν έφτασε ποτέ στην περιοχή. Είναι φυτεμένοι με τέσσερις ποικιλίες, τις λευκές Gök και Aküzüm και τις ερυθρές ποικιλίες Dimrit και Patkara, σχεδόν άγνωστες πριν από τις προσπάθειες δύο οινοποιείων της περιοχής. Σήμερα στα χωριά Çömelek, Göğden και Karacaoğlan στην περιοχή Mut, μαζί με το χωριό Uzuncaburç στην περιοχή Silifke η αμπελουργία ασκείται εντατικά.