ENG

Τα στατιστικά του κρασιού παγκοσμίως

A A

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής του OIV (Παγκόσμιος Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου) Pau Roca στην καθιερωμένη ετήσια (πλην φέτος διαδικτυακή) συνέντευξη τύπου του οργανισμού ανακοίνωσε τα παγκόσμια στατιστικά του κρασιού για το 2019.

Η έκταση των αμπελώνων της υφηλίου (συμπεριλαμβανομένων αυτών που προορίζονται για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών και σταφίδας) φτάνουν τα 7,4 εκ. εκτάρια. «Ο παγκόσμιος αμπελώνας σταθεροποιήθηκε από το 2016, κυρίως λόγω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και εκρίζωσης αμπελώνων στην Ε.Ε.» εξηγεί η ανακοίνωση.
Ισπανία, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία, οι 5 κατά σειρά χώρες με τον μεγαλύτερο αμπελώνα, τώρα κατέχουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας έκτασης.  

Η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως είναι, επίσης, σχετικά ισορροπημένη, με 260 εκ. hl για το 2019. Μειωμένη, βεβαίως, σε σύγκριση με το 2018 που χτύπησε ιστορικό υψηλό (- 34 εκ. hl).
Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι οι 3 κατά σειρά χώρες που παράγουν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.

Η κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως εμφανίζεται σταθεροποιημένη, στα 244 εκ. hl  το 2019, καταγράφοντας μια μικρή αύξηση (+1%) σε σχέση με το 2018.
Αποδείχθηκε ότι 5 χώρες καταναλώνουν το 50% του κρασιού που παράγεται παγκοσμίως. ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ηπειρωτική Κίνα.  

Οι παγκόσμιες εξαγωγές, μετά από τη βουτιά του 2018 σημείωσαν νέα άλματα: + 0,5% σε όγκο και + 0,7% σε αξία για το εμφιαλωμένο κρασί. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2019, το 43% του εμφιαλωμένου κρασιού που καταναλώθηκε παγκοσμίως (δηλαδή οι 4 στις 10 φιάλες) ανοίχθηκε σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη της παραγωγής του.

Στον προ πανδημίας κόσμο, λοιπόν, τα στοιχεία του κρασιού δείχνουν μια δεδομένη ισορροπία.

Όσο για τις προβλέψεις για το 2020;

«Αντιμέτωποι με την επιδημία του Covid-19 και τον παγκόσμιο περιορισμό που επέφερε, βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουμε αρκετά στατιστικά στοιχεία για να δώσουμε ακριβείς εκτιμήσεις και να προβλέψουμε το μελλοντικό σενάριο παγκοσμίως για το κρασί» δήλωσε ο Pau Roca. «Μια πρώτη σκιαγράφηση και αξιολόγηση των τάσεων, μέχρι σήμερα, δείχνει ότι η κύρια αλλαγή αφορά στα κανάλια διανομής κρασιού. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη το κλείσιμο του καναλιού HoReCa (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Καφέ) θα οδηγήσει σε μείωση του όγκου κατά 35% και πάνω από 50% στην αξία των πωλήσεων. Ο αντίκτυπος θα είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιοχή και την τουριστική της δραστηριότητα».

Έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με την ελπίδα ότι αυτή η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη επίγνωση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή. «Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι πρέπει να αντιμετωπιστούν με παγκόσμιες ικανότητες και έντονη διεθνή συνεργασία, ιδίως μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων».