ENG

Τρύγος 2018 – συνέχεια 2

A A

O τρύγος του 2018, ο πιο πρώιμος που μπορούν να θυμηθούν οι αμπελουργοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του.


Αττική
Ο Βασίλης Παραγιαννάκος από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο μιλά για «μια χρονιά χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο χειμώνας ήταν ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις, χωρίς όμως να υπάρξουν χιονοπτώσεις. Την άνοιξη οι βροχές ήταν ελάχιστες και δεν υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Η ανθοφορία ήταν ιδιαίτερα καλή, όπως και η καρπόδεση. Στη συνέχεια, το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά δροσερό, χωρίς καύσωνες και σε συνδυασμό με τη θαλάσσια αύρα του νότιου ευβοϊκού, βοήθησαν στη σωστή ωρίμαση των σταφυλιών. Λόγω των απρόσμενων βροχοπτώσεων τον Ιούλιο, πριν το γυάλισμα, υπήρξε κίνδυνος ασθενειών και σε κάποια επίπεδα αμπελοτόπια παρατηρήθηκαν περιορισμένες ζημίες χωρίς όμως να επηρεαστεί η συνολική παραγωγή.» Όσον αφορά στη στρεμματική απόδοση εξηγεί ότι «η φετινή χρονιά είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή. Το 2017 τα αμπέλια επηρεάστηκαν από τον καύσωνα, ο οποίος είχε προκαλέσει την απώλεια του 50% της παραγωγής, ενώ η ζημιά επηρέασε και κάποια κλήματα τα οποία κάηκαν και δεν ανθοφορήσαν ούτε αυτό τον χρόνο.» Συμπερασματικά «Ο φετινός τρύγος ξεκίνησε 8 ημέρες νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά (02/08 για τη Μαλαγουζιά, 24/08 για το Σαββατιανό), με πολύ καλή ποιότητα των σταφυλιών, με υψηλές οξύτητες και μέτριους αλκοολικούς τίτλους. Αναμένουμε φρέσκα, τραγανά και με έντονο αρωματικό χαρακτήρα κρασιά.»

Νεμέα
Ο Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της Σεμέλη ως κύριο χαρακτηριστικό το φετινού τρύγου εστιάζει στο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες τρυγήθηκαν νωρίτερα απ’ ότι την περυσινή χρονιά, ενώ παρατηρούμε πως όσο περνάει ο καιρός, η συγκομιδή των όψιμων ποικιλιών συμπίπτει χρονικά με αυτή του 2017. Λόγω του ήπιου χειμώνα, μέχρι ενός σημείου είχαμε ενδείξεις πως θα πηγαίναμε σε πρώιμο τρύγο γενικά, όμως οι βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου σε συνδυασμό με τους βόρειους ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες των πρώτων 10-15 ημερών του Αυγούστου, είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της ωρίμασης των όψιμων ποικιλιών.» Σχετικά με τις προσδοκίες τους «Από τις Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc περιμένουμε από πολύ καλά έως εξαιρετικά κρασιά, μιας και τα σταφύλια ήταν υγιή, με πολύ καλά επίπεδα οξύτητας, σωστή ωρίμαση και πλούσιο φαινολικό δυναμικό. Όσον αφορά στις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, που είναι εξάλλου και αυτές που αντιπροσωπεύουν το 75% της παραγωγής μας, υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας μεγαλύτερος ή μικρότερος, ανάλογα με την υποπεριοχή της εκάστοτε ζώνης Π.Ο.Π., όπου παρατηρούνται αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, αμπέλια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του περονόσπορου. Ο περονόσπορος φέτος, εκδηλώθηκε ταχύτατα και αιφνιδίασε πολλούς αμπελουργούς, διότι προσέβαλε πρώτα το σταφύλι και μετά το φύλλωμα, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που συνέβαινε το αντίστροφο. Όσοι αμπελουργοί, λοιπόν, βρίσκονταν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες του καιρού και θα είναι αυτοί ασφαλώς που θα αμειφθούν αναλόγως. Θα περιμένουμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε τη συγκομιδή των δύο αυτών ποικιλιών, για να μπορούμε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, όμως η προσωπική μου αίσθηση, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη χρονιά, άρα χρειάζεται πολλή προσοχή και αυστηρή διαλογή στον τρύγο, αλλά και πολύ περισσότερη δουλειά στο οινοποιείο συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.»

Νάουσα
H γεωπόνος, οινολόγος και οινοποιός Χαρούλα Σπινθηροπούλου από την Αργατία μας μιλά για μια «περίεργη χρονιά. Ξεκίνησε πρώιμα. Με ζέστη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οπότε είχαμε πρώιμη ανθοφορία και περκασμό. Για το Ξινόμαυρο ο περκασμός ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και ο τρύγος στις 18 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς, πάντως, είναι η ανομοιομορφία. Ανομοιομορφία από την αρχή, από την έκπτυξη, ακόμη! Φαίνεται πως όταν ο χειμώνας είναι ήπιος και δεν ικανοποιείται ο λήθαργος των οφθαλμών, έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Που σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει και με τρόπους που δεν τους περιμέναμε και που δεν γνωρίζουμε ακόμη πως να αντιμετωπίσουμε. Όπως και η τρομερή ζωηρότητα των φυτών.» Στην ερώτηση για την ποιότητα των σταφυλιών απαντά: «Η ανομοιομορφία στην ωρίμανση σημαίνει ότι στο ίδιο αμπέλι βλέπεις σταφύλια που είναι ώριμα, άλλα που είναι πράσινα και άλλα που έχουν ακόμη άγουρα κουκούτσια. Το μυστικό για φέτος είναι ο επιλεκτικός τρύγος. Όσοι μπορούν να εφαρμόσουν επιλεκτικό τρύγο, με πολλά περάσματα από το ίδιο αμπέλι, ίσως μπορέσουν να κάνουν και μεγάλα κρασιά! Αντίστοιχου τύπου με  αυτά του 2017, δηλαδή δεν έχουμε σούπερ χρώματα, όμως έχουμε καλές οξύτητας, καλά pH και σχετικά χαμηλούς δείκτες φαινολών, δηλαδή πιο μαλακά κρασιά.»