ENG

Τρύγος 2019 – συνέχεια 5

A A

Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.

Ο Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα μας μιλά για τη χρονιά του 2019 στο Αμύνταιο: «Ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος. Είχαμε αρκετές χιονοπτώσεις και μεγάλη χιονοκάλυψη, χωρίς όμως ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Ο βιολογικός κύκλος καθυστέρησε, η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Και στη συνέχεια, από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου είχαμε πολλές βροχές, οι οποίες προκάλεσαν και ιδιαίτερη ανάπτυξη των φυτών. Για ορισμένες ποικιλίες χρειάστηκαν 3 με 4 κορφολογήματα για να φέρουμε το αμπέλι στην επιθυμητή μορφή. Το πιο σημαντικό όμως για τη φετινή χρονιά είναι ότι, από τα μέσα του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, δεν είχαμε καθόλου βροχές. Μέσα Ιουλίου με τέλη Σεπτεμβρίου, 65 μέρες με σχεδόν μηδενική βροχόπτωση. Αύγουστος με απόλυτο ‘0’ βροχής στο Αμύνταιο! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει!» Και η επίδραση αυτών των κλιματολογικών συνθηκών στα αμπέλια; «Βίωσαν ένα συνεχόμενο στρεσάρισμα. Εύκολο όμως στρεσάρισμα, γιατί είχε προηγηθεί το ευνοϊκό διάστημα με τις βροχές. Πάντως χρειάστηκε άρδευση. Για τους αμπελώνες στους οποίους υπήρχε η δυνατότητα ελεγχόμενης άρδευσης, η χρονιά είναι φοβερή. Αμπελώνες χωρίς άρδευση έδωσαν χαμηλό φορτίο, σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν έως και να χάσουν φυτικό κεφάλαιο! Είναι μια χρονιά στην οποία φάνηκε η αναγκαιότητα της ελλειμματικής -όπως αποκαλείται- άρδευσης, το πώς δηλαδή να διαχειρίζεσαι το νερό, για να λειτουργήσει σωστά το φυτό.» Όσο για τον τρύγο και τα κρασιά που περιμένουμε: «Ο τρύγος απλώθηκε πολύ. Από το Sauvignon Blanc που τρυγήθηκε όλο μέσα στον Αύγουστο -κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ποτέ! – μέχρι το Ξινόμαυρο που θα τελειώσει σε λίγες μέρες. Με τον καιρό να κρατάει, τρυγήσαμε με άνεση. Χωρίς καμμιά πίεση. Έχουμε πολύ καλή ωριμότητα, καλές οξύτητες, και  χαμηλά pH. Υπάρχει, βεβαίως, και μία μείωση του φορτίου κατά 10 – 15%, α οποία οφείλεται στις ελαφρύτερες ρόγες».


Ο Νίκος Βαρβαρήγος, οινολόγος και Δ/ντής Παραγωγής της Santo Wines μας δίνει το τελικό και ολοκληρωμένο δελτίο τρύγου για τη Σαντορίνη:
Μετά την περσινή πολύ πρώιμη χρονιά, φέτος η έναρξη του τρύγου στη Σαντορίνη επανήλθε στην κανονικότητα. Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 27 Αυγούστου.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
Χειμώνας: Ήπιος με πολλές ασθενείς έως μέτριες βροχοπτώσεις, που βοήθησαν τη γη να ποτιστεί όμορφα. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2018 έως Ιούλιο 2019 ήταν 570,4 mm (155 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ζεστή, με καλές βροχές στο σύνολό της (160 mm). Στις 30 Μαρτίου όμως, ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί Βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στην περιοχή προκαλώντας ζημιές στα αμπέλια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών. Το ίδιο συνέβη και στις 9 Απριλίου με πολύ ισχυρούς Νοτιοδυτικούς ανέμους. Η καταστροφή κορυφώθηκε στις 5 Μαΐου με ισχυρούς Νοτιοανατολικούς ανέμους που έπνεαν δύο μέρες. Ανάλογα με την εποχή που κλαδεύτηκαν τα αμπέλια, οι βλαστοί μήκους 10-30 εκ. ήταν πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επιπλέον αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα, η οποία επέτεινε τις ζημιές.

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια, και με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα βροχερή χρονιά που δυνάμωσε τα αμπέλια από τις παρατεταμένες ανομβρίες. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για παραγωγή όπως την περσινή, οι ανεμοθύελλες δεν επέτρεψαν στα αμπέλια να αποδώσουν. Παρά ταύτα, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμαση λόγω της έλλειψης σοβαρών ασθενειών.

Η παραγωγή του 2019
Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 1.325 τόνους σταφυλιών περίπου παρουσιάζοντας μείωση κατά 55% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι και πάλι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος «μεταλλικός» χαρακτήρας της Σαντορίνης.
Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 14 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 2,9 έως 3,1, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο.