ENG

Τρύγος 2023

A A

Δύσκολη χρονιά η φετινή για την αμπελοκαλλιέργεια. Παγετός, άκαιρες βροχοπτώσεις σε ευαίσθητες φάσεις του βιολογικού κύκλου του φυτού, χαλάζι, υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών, επίμονοι καύσωνες… Σχεδόν το σύνολο των αμπελουργικών ζωνών της χώρας αντιμετώπισαν ορισμένα, αν όχι όλα τα επικίνδυνα έως καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους.

Το 2023 είναι μία από εκείνες τις χρονιές στις οποίες, η σχολαστική διαχείριση του αμπελώνα, ο συνετός τρύγος και η δεξιοτεχνία των οινολόγων είναι τα μόνα εργαλεία για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, σε μειωμένη, βεβαίως, ποσότητα.     

Ζητήσαμε, όπως κάθε χρόνο, από παραγωγούς, γεωπόνους, οινολόγους που μοχθούν στις διαφορετικές ζώνες να μας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση. Και καταγράφουμε τις ανταποκρίσεις στο www.wineplus.gr.

Στη Σαντορίνη, η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη με πρωτοφανή μείωση της παραγωγής. Ο Δρ Γιάννης Παρασκευόπουλος από τη Γαία Οινοποιητική είναι αποκαλυπτικός: «Ότι μπορούσε να πάει άσχημα, πήγε! Ο χειμώνας ήταν άνυδρος. Η άνοιξη με κρύο και σε ορισμένες περιοχές του νησιού, με παγετό. Οι βροχές του Ιουνίου βοήθησαν στην ανάπτυξη του περονόσπορου. Και τον Ιούλιο, δύο καύσωνες… Η χειρότερη χρονιά, ever… Ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, πολύ αργά. Η μείωση της παραγωγής έφτασε το 75%. Και το υπόλοιπο 25%  είναι μέτριο, παρατηρούμε μεγάλη ανομοιομορφία.» Και για το μέλλον είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος: «Αν αυτό το κλιματικό μοντέλο συνεχιστεί και του χρόνου, θα έχουμε εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πότισμα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ποτίζουμε τα αμπέλια. Έχουμε αρχίσει να το συζητάμε.»

Ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια και το Anhydrous Winery στη Σαντορίνη συμφωνεί απολύτως με την παραπάνω περιγραφή της κατάστασης στο κυκλαδίτικο νησί. Για την Εύβοια είναι περισσότερο αισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά συμπαθητική – καλή. «Είναι βεβαίως μια περίεργη χρονιά, στην οποία η φυτοπροστασία έπαιξε μεγάλο ρόλο. Όσοι δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τον περονόσπορο -ιδίως τα αμπέλια και οι ποικιλίες που οι βροχές του Ιουνίου τα βρήκαν στην άνθηση- έπαθαν ζημιά. Στη συνέχεια δεν είχαμε σημαντικούς καύσωνες, οπότε τα υπόλοιπα σταφύλια δεν έχουν πρόβλημα, ορισμένα μάλιστα εμφανίζονται και με μεγαλύτερη συμπύκνωση.» Σχετικά με τις ποσότητες, απαντά: «Υπάρχει, σαφώς, μείωση παραγωγής. Εμείς στο κτήμα είμαστε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή – 15%, στο σύνολο της Εύβοιας όμως η μείωση φτάνει το 30%.» Και συνεχίζει «Ο τρύγος ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και σίγουρα θα πάμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή 10 μέρες πιο όψιμα απ’ ότι συνήθως. Ξεκινήσαμε με το Sauvignon Blanc και θα τελειώσουμε με τη Μαυροκουντούρα. Και όσον αφορά στην εκτίμηση για την ποιότητα των κρασιών, από ορισμένες δεξαμενές που αποζυμώνουν, όπως σου είπα φαίνεται ότι θα είναι μια συμπαθητική – καλή χρονιά.»