ENG

Υπερπαραγωγή κρασιού

A A

Θυμάμαι πως πριν την αλλαγή του αιώνα, ένα από τα πιο βασικά προβλήματα του αμπελοοινικού κόσμου ήταν τα τεράστια αποθέματα κρασιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να τα αντιμετωπίσει με επιδοτήσεις για εκριζώσεις και αποστάξεις. Δεν είναι σίγουρο πόσο αποτελεσματικό αποδείχτηκε το μέτρο -γιατί  προκάλεσε άλλα προβλήματα- το γεγονός είναι πάντως πως εδώ και αρκετά χρόνια, η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται σε ισορροπία. Για την ακρίβεια, βρισκόταν σε ισορροπία, γιατί τώρα τα προβλήματα έχουν επιστρέψει.

Σήμερα, στις αποθήκες των οινοποιείων υπάρχουν μεγάλα αποθέματα κρασιού και εκτιμάται πως τρία πράγματα έχουν συμβάλλουν σε αυτά: η πανδημία, ο μεγάλος όγκος παραγωγής για το 2022 και ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξάνει την τιμή του κρασιού και κάνει τους ανθρώπους να πίνουν λιγότερο.

Γιατί, όντως, πίνουμε λιγότερο κρασί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2023 η κατανάλωση κρασιού θα μειωθεί κατά 7% στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία, 15% στη Γαλλία, 22% στη Γερμανία και 34% στην Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, σημαντικά!  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ήταν κατά 8,5% χαμηλότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που δεν βοήθησε στη μείωση των αποθεμάτων. Ούτε η μειωμένη κατανάλωση της Κίνας κάνει καλό.

Βεβαίως, δεν επηρεάζονται όλοι. Όχι τα πολύ ακριβά και τα πιο διάσημα κρασιά. Περισσότερο πλήττονται τα κρασιά χαμηλής/μεσαίας τιμής και τα ερυθρά κρασιά, καθώς και ορισμένα ροζέ, πολύ περισσότερο από τα λευκά, παρόλο που η έκρηξη των ροζέ φαίνεται να συνεχίζεται.

Τώρα ο νέος τρύγος είναι καθ' οδόν με τα πρώτα σταφύλια να βρίσκονται ήδη στις δεξαμενές. Ίσως ο όγκος της παραγωγής να μην είναι τόσο μεγάλος, φέτος. Πολλές περιοχές έχουν πληγεί από τις δυνάμεις της φύσης: χαλάζι, ξηρασία, ακραία ζέστη αλλά και τις ασθένειες. με  έντονο ωίδιο και περονόσπορο. Αν ο όγκος φέτος είναι όντως μικρότερος, αυτό μπορεί να φέρει ανακούφιση σε κάποιους, πονοκέφαλο ωστόσο σε άλλους, όπως για παράδειγμα οι Σαντορινιοί οινοποιοί που περιμένουν μια από τις μικρότερες σοδειές των τελευταίων χρόνων.

Μαρία Νέτσικα

Πηγή: O.I.V.
infographics: Visual Capitalist