ENG

Ελαιόλαδο και Υγεία

26/08/2022

Η σύγχρονη Ιατρική συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγιών και ασθενών, χάρη στις φανταστικές του ιδιότητες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολύτιμα στην σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, το «δομικό» υλικό του οργανισμού μας.

Βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό και χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης των λιπαρών ιστών του σώματος.

Επιδρά θετικά στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού στην παιδική ηλικία.

Συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα και στη διατήρηση υψηλών ποσοστών καλής χοληστερόλης (HDL) με αποτέλεσμα τη πρόληψη της φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές χώρες.

Συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου, διότι το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις που ευθύνονται για την έναρξη της καρκινικής επεξεργασίας.

Επιβραδύνει τη γήρανση και βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος χάρη στα λιπαρά του οξέα και στο μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε, που εμποδίζουν την οξείδωση και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.



A A