ENG

Λευκό, ροζέ ή ερυθρό; Ποιο χρώμα επιλέγουν οι καταναλωτές κρασιού παγκοσμίως;

A A

Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα λευκά και τα ροζέ κρασιά, τα οποία, μαζί, αντιπροσωπεύουν -πλέον- περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση λευκού κρασιού αυξάνεται ‘με σχετικά γρήγορο ρυθμό’ από το 2010, λόγω και της αυξημένης ζήτησης για τα αφρώδη. Η αγορά των ροζέ επανήλθε στην ανάπτυξη, με βραδύτερο ωστόσο ρυθμό, μετά από το σημαντικό πλήγμα που δέχτηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αντίθετα, η κατανάλωση ερυθρού κρασιού δεν παρουσίασε ανάλογη ανάκαμψη, καταγράφοντας μείωση από το ανώτατο επίπεδο του 2007.

Σε νούμερα:  η παγκόσμια κατανάλωση λευκού και ροζέ κρασιού έχει αυξηθεί κατά 10% και 17% αντίστοιχα από το 2000, ενώ του ερυθρού έχει μειωθεί κατά 15% από την κορύφωσή της, το 2007.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του λευκού κρασιού τα τελευταία 20 χρόνια οφείλεται κυρίως στις αγορές αφρωδών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που αναπληρώνουν παραδοσιακές αγορές όπως η Γαλλία και η Ισπανία, στις οποίες, βεβαίως, έχει μειωθεί η συνολική κατανάλωση κρασιού. Η κατάσταση είναι διαφορετική για το ερυθρό κρασί, διότι καμία χώρα δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση της κατανάλωσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες του κρασιού.

Ποιες χώρες προτιμούν το λευκό κρασί, ποιες ροζέ και ποιες ερυθρό;

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής λευκού κρασιού, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά -ένα εντυπωσιακό- 65% την περίοδο 2000-2021. Η Ρωσία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι άλλες χώρες στις οποίες το λευκό κρασί τα πηγαίνει καλά, ενώ η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το λευκό.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για το ροζέ κρασί, καθώς αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση αυξήθηκε ταχύτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ερυθρού κρασιού, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ιταλία. Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση της κατανάλωσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες (αν και τα στοιχεία του OIV δείχνουν ότι η συνολική κατανάλωση στην Κίνα έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή της το 2017). Η κατανάλωση όμως στη Γαλλία, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ερυθρού κρασιού στον κόσμο, έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από τις αρχές του αιώνα.

Και πως εξηγεί ο OIV τις τάσεις;

‘Τις τελευταίες δεκαετίες, ο παγκόσμιος αμπελοοινικός τομέας έχει σημειώσει μια συνολική αυξητική τάση προς την παραγωγή και κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών, ενώ τα ερυθρά έχουν μειωθεί’, δήλωσε ο επικεφαλής των στατιστικών του. ‘Αυτή η διαρθρωτική αλλαγή μπορεί να αποδοθεί κυρίως στις συνολικές αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών’.

Και συνέχισε: ‘Η έκρηξη της κατανάλωσης των ροζέ και στη συνέχεια των αφρωδών κρασιών, μαζί με την κρίση των ερυθρών, οφείλονται κυρίως στην αλλαγή της σύνθεσης των καταναλωτών. Επίσης, η εξέλιξη των καταναλωτικών συνηθειών έχει σίγουρα ευνοήσει τα πιο ελαφριά και φρέσκα κρασιά.’

Τέλος, πρόσθεσε ότι: ‘Το μείγμα της παραγωγής ανά χρώμα, τα τελευταία 20 χρόνια ακολούθησε τα καταναλωτικά πρότυπα, με μια αξιοσημείωτη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ερυθρού κρασιού.’