ENG

Φανταξομέτοχο 2020, Boutari

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΦΑΝΤΑΞΟΜΕΤΟΧΟ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: BOUTARI / SCALAREA ESTATE
Εσοδεία: 2020
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Κρήτη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Chardonnay
Αμπελώνες: Ηράκλειο, Κρήτη / αμπελώνας Scalarea
Ενδεικτική τιμή λιανικής:

Φανταξομέτοχο. Δηλαδή, το Μετόχι των Φαντασμάτων. Το όνομα του ιστορικού κτήματος της οινοποιίας Μπουτάρη στην Κρήτη, παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν οι γαιοκτήμονες για να προστατεύσουν τη σοδειά τους από τους πειρατές έντυναν τη γη τους με μύθους. Ο συγκεκριμένος διέδωσε ότι το κτήμα του ήταν στοιχειωμένο. Στις μέρες μας τα μόνα «ξωτικά» που συναντάμε είναι οι ξεχασμένες κρητικές ποικιλίες που η οινοποιία φύτεψε στον αμπελώνα του κτήματος, προσπαθώντας να τις διασώσει. Μια πράσινη θάλασσα, όλο αμπέλια. Ανάμεσά τους και λίγες ελιές, στο βάθος κάποια κυπαρίσσια δίνουν το αλάνθαστο στίγμα της Μεσογείου.

Η οινοποιία Μπουτάρη απέκτησε την ιδιοκτησία του κτήματος το 1989 και 26 χρόνια μετά, το 2015, ξεκίνησε την αναμπέλωσή του. Στηριζόμενη στη γνώση που απόκτησε από τη συστηματική έρευνα όλων αυτών των χρόνων, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πλάνο ανάδειξης των δυνατοτήτων του κρητικού αμπελώνα. Ως ποικιλίες επιλέχθηκαν οι λευκές: Βιδιανό, Βηλάνα, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica, Chardonnay και οι ερυθρές Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Μαυροτράγανο και Syrah.

Και το 2021 είναι πλέον έτοιμη να μας επανασυστήσει το κτήμα μετά από τη συνολική αναδιοργάνωσή του, με τη νέα του ονομασία: Scalarea Estate και να μας παρουσιάσει τα κρασιά του, όπως έχουν επαναπροσδιοριστεί.

Το λευκό Φανταξομέτοχο, φρεσκαρισμένο με νέα ποικιλιακή σύνθεση, τη σειρά Scalarea Estate που αποτελείται από το καινούργιο Scalarea λευκό και το Scalarea ερυθρό, όπως πλέον ονομάζεται το γνωστό Σκαλάνι και το γλυκό Ιουλιάτικο.  

Δοκιμάζουμε το Φανταξομέτοχο 2020, μια από τις πρώτες ετικέτες του κτήματος. Στην ποικιλιακή του σύνθεση παραμένει το Chardonnay τώρα όμως συνδυάζεται με το Ασύρτικο.

Σερβιρισμένο στο ποτήρι εμφανίζεται λευκοκίτρινο και ορεκτικά λαμπερό.

Στη φινετσάτη μύτη κυριαρχούν τα καλοκαιρινά φρούτα, όπως το άγουρο πεπόνι, τα βερίκοκα τα νεκταρίνια και τα άνθη εσπεριδοειδών.

Στόμα χυμώδες, γεμάτη γεύση με ελαφριά λιπαρότητα που τιθασεύει η χαρακτηριστική οξύτητα του Ασύρτικου και μακριά βουτυράτη επίγευση με ορυκτές νύξεις.

Το Φανταξομέτοχο παραμένει ένα λευκό κρασί με ευχάριστη προσωπικότητα -που πολύ αγαπάμε.