ENG

Τα στατιστικά των ροζέ κρασιών

A A

Παραγωγή και Κατανάλωση, Εμπορικές συναλλαγές και Τάσεις στα στυλ.
Ετοιμαζόμαστε για τη 2nd Rose Grand Tasting @Thessaloniki, και σας ενημερώνουμε για όλες τις τάσεις στον κόσμο των ροζέ κρασιών.

Κατανάλωση

Τα ροζέ κρασιά αντιπροσωπεύουν το 10,4% της κατανάλωσης κρασιού παγκοσμίως.

Η παγκόσμια κατανάλωση ροζέ κρασιών για δεκαπέντε χρόνια (2002 – 2017) παρουσίασε συνεχή και μεγάλη αύξηση (+28%).

Στο διάστημα 2015 - 2017, φάνηκε ότι σταθεροποιείται, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό οφείλετο κυρίως στις χαμηλές παραγωγές (λόγω κλιματολογικών συνθηκών) αυτών των χρόνων στις βασικές χώρες παραγωγής των ροζέ κρασιών.
Συνέβαλε, επίσης, η μείωση της κατανάλωσης των ροζέ κρασιών με εναπομείναντα σάκχαρα, η οποία, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από αύξηση σε αυτή των ξηρών.

Το 2018, η παγκόσμια κατανάλωση των ροζέ έφτασε τα 25,6 εκ. hl, σημειώνοντας ένα χωρίς προηγούμενο ρεκόρ! Μια αύξηση 9% σε σχέση με το 2017 και 40% σε σχέση με το 2002!!

Η κατανάλωση των ροζέ κρασιών στη Γαλλία, πρώτη χώρα καταναλώτριά τους, συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα ροζέ κρασιά φαίνεται ότι έχουν ακόμη να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά των ‘νέων’ καταναλωτριών χωρών.



Παραγωγή

Η παραγωγή ροζέ κρασιών το 2017 σημείωσε σημαντική πτώση (- 10 %), κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις βασικές χώρες παραγωγής.

Για τρία με πέντε χρόνια, οι: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν σταθεροποίηση ή μείωση του όγκου παραγωγής τους.

Αντίθετα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του νότιου ημισφαιρίου (Νότια Αφρική, Χιλή, Αυστραλία, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία) γνωρίζουν αύξηση στην παραγωγή των ροζέ κρασιών τους.

Για τρία συνεχόμενα χρόνια η παραγωγή των ροζέ κρασιών παγκοσμίως δεν καλύπτει τη ζήτησή τους. Το 2017 το έλλειμμα έφτασε τα 3,2 εκ. Hl.



Τάσεις στο στυλ και την αγορά

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή των ροζέ κρασιών φαίνεται να κινείται προς:

o    περισσότερο ανοικτόχρωμα και πιο ελαφριά (με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο) κρασιά

o    ξηρά ( 0 – 4 g/l) και ημίξηρα ( 4 – 10 g/l) κρασιά.


Τάσεις της αγοράς

Το 30% των ροζέ κρασιών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι της πιο πρόσφατης εσοδείας και το 22% της αμέσως προηγούμενης.

Το 92% των ευρωπαϊκών ροζέ κρασιών έχουν μία ένδειξη προέλευσης (Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.).
Τα βιολογικά ροζέ κρασιά αντιστοιχούν στο 4 – 5 % της παγκόσμιας προσφοράς. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο σε ορισμένες χώρες του βορείου ημισφαιρίου: Καναδάς (6%), Σουηδία (16%), Ελβετία (7%), Γαλλία (6%).

Διεθνείς εμπορικές συναλλαγές

Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές που αφορούν στο ροζέ κρασί, από το 2002 γνωρίζουν αύξηση. Το 2017, έμειναν σταθερές.

Πάνω από το 40% του όγκου των ροζέ κρασιών που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι εισαγόμενα προϊόντα. Σε αυτό το ποσοστό συμβάλλουν σημαντικά οι εξαγωγές ροζέ από την Ισπανία στη Γαλλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιων ροζέ εμπορικών συναλλαγών!

Όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης καθώς και του νότιου ημισφαιρίου είναι εξαγωγείς ροζέ κρασιού. Αντίθετα, οι βόρειες χώρες είναι εισαγωγείς.