ENG

U-Label

A A

της Σοφίας Πέρπερα
χημικού οινολόγου, υπεύθυνης διεθνών σχέσεων του ΣΕΟ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), μέσω της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης CEEV συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού οινικού τομέα να θεσπιστούν νέοι υποχρεωτικοί κανόνες επισήμανσης, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας προς τους καταναλωτές με τρόπο απλό και σύγχρονο.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα U-Label, η οποία χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο μέρος από τη CEEV. Στη U-Label εγγράφονται τα οινοποιεία με σκοπό να δημιουργούν ψηφιακές ετικέτες, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι καταναλωτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταναλωτές μέσω γεω-εντοπισμού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στις 24 γλώσσες της ΕΕ στα συστατικά και στη διατροφική δήλωση ενός κρασιού, σκανάροντας με το κινητό τους πάνω σε QRCode που θα είναι εκτυπωμένος στη φιάλη του κρασιού.

Με τη δημιουργία των ψηφιακών ετικετών ο κλάδος του κρασιού πρωτοπορεί και εκσυγχρονίζεται, προσφέροντας μεγάλη διαφάνεια στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η διαδικασία είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον και άρα προσαρμοσμένη στους βασικούς στόχους της ΕΕ που είναι η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή προσαρμογή.

Εκτός από τη δημιουργία των ηλεκτρονικών ετικετών καθαυτών, η πλατφόρμα U-Label παρέχει επίσης στις οινοποιίες ειδικές νομικές συμβουλές όσον αφορά στην επισήμανση. Στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνεται ένας ολοκληρωμένος οδηγός, ο οποίος τις βοηθά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τον κατάλογο των συστατικών και τις διατροφικές πληροφορίες για τα προϊόντα τους, απαλλάσσοντάς τες από την προσπάθεια να αναζητήσουν σχετικούς ρυθμιστικούς κανονισμούς και τροποποιήσεις τους.

Τα μέλη του ΣΕΟ έχουν μεγάλη έκπτωση στη ετήσια συνδρομή τους στη U-Label. Ως τώρα 21 ελληνικά οινοποιεία έχουν λάβει από τον ΣΕΟ εκπτωτικούς κωδικούς για να εγγραφούν στη U-Label.