ENG

Costa Lazaridi, Blanc de Blanc Brut

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: BLANC DE BLANC BRUT
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Τύπος: αφρώδης, λευκός, ξηρός
Ποικιλιακή σύνθεση: Βιδιανό 100%
Αμπελώνας: Γέννηση Αυγής, Κατάφυτο, Δράμα
Οινοποίηση: Παραδοσιακή μέθοδος
Ωρίμαση: 2 χρόνια στη φιάλη

Η τοποθέτηση του αφρώδους στην αγορά αναμένεται στο επόμενο διάστημα.

Το Βιδιανό είναι μία από τις αυτόχθονες ποικιλίες της Κρήτης, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει εξελιχθεί στο αστέρι της οινοπαραγωγής του νησιού. Οι εξαιρετικές του δυνατότητες οδήγησαν στη φύτευσή του και εκτός της μεγαλονήσου και έτσι πλέον δοκιμάζουμε και ετικέτες του από την Καβάλα, τη Δράμα και την Πιερία.

Καθώς, στα δυνατά σημεία του καταγράφουμε τον γευστικό πλούτο των κρασιών του, αλλά και την αντοχή του στον χρόνο, το Βιδιανό έχει χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή αφρωδών κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο και με σημαντική παραμονή στη φιάλη με τις οινολάσπες.

Αυτή είναι η μέθοδος που ακολούθησε και το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για την παρασκευή του πρώτου αφρώδους κρασιού από την περιοχή της Δράμας, ενός Blanc de Blanc Brut, 100% Βιδιανό.

Τα σταφύλια του Βιδιανού προέρχονται από τον αμπελώνα ‘Γέννηση Αυγής’ στο ορεινό Κατάφυτο, σε υψόμετρο 830 μέτρων. Από αυτά δημιουργήθηκε ο οίνος βάσης, ο οποίος στη συνέχεια, πραγματοποίησε τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη του, στην οποία και παρέμεινε σε επαφή με τις οινολάσπες που δημιουργήθηκαν, για μήνες.

Το Costa Lazaridi, Blanc de Blanc Brut, σερβιρισμένο στο ποτήρι, ξεκινά με κορδόνια από φίνες φυσαλίδες να δημιουργούν έναν παιχνιδιάρικο αφρισμό. Μόλις ηρεμήσουν, εμφανίζεται το κρασί με ελκυστικές αχυροπράσινες ανταύγειες.

Κομψή η μύτη, ξεκινά διακριτικά με τα αρώματα της μαγιάς και του τσουρεκιού. Σταδιακά απλώνει την παλέτα της φανερώνοντας ώριμα χειμερινά φρούτα και μέλι.  

Στο στόμα, τις εντυπώσεις κερδίζει η ωραία οξύτητα, ο όγκος από το παιχνίδι των φυσαλίδων και η μακριά επίγευση που αφήνει και ορισμένες ορυκτές νύξεις.

Ένα αφρώδες που ζητά τη συνοδεία φαγητού. Το συνδυάσαμε με θαλασσινά και ήταν απολαυστικό.