ENG

Όσα θέλετε να μάθετε για τον φελλό

A A

Ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. Αν προσθέσουμε το ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό θερμικό και ακουστικό μονωτή, ο οποίος μένει σχεδόν ανεπηρέαστος από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, κατανοούμε το γιατί θεωρείται υλικό μοναδικό.

Η σχέση κρασιού και φελλού θεωρείται απολύτως φυσική. Ένα πώμα φελλού είναι ελαφρύ, σχεδόν στεγανό, δεν διαστέλλεται ούτε συστέλλεται με τις αλλαγές της θερμοκρασίας, δεν σκουριάζει, ούτε και καίγεται τόσο εύκολα. Μπορεί να συμπιεστεί μέχρις… εσχάτων και να επανακτήσει το 90% του αρχικού του όγκου σε λιγότερο από 24 ώρες. Συνεπώς, αποτελεί το τέλειο σφράγισμα της φιάλης.

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι αυτές τις ιδιότητες που τον καθιστούν απαραίτητο υλικό στην παραγωγή του κρασιού, ο φελλός τις οφείλει στη χαμηλή πυκνότητα των κυτταρικών του μεμβρανών και επακόλουθα, στο αυξημένο ποσοστό αέρα που περιέχεται μέσα στα κύτταρά του.

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το θαυμαστό αυτό υλικό δεν είναι τίποτε άλλο από τον φλοιό του δένδρου Quercus suber L*, ο οποίος αφαιρείται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Το δένδρο έχει την ικανότητα, μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες αναγέννησης να παράγει καινούργιο στρώμα φελλού-φλοιού. Όμως, ένα φελλόδενδρο, για να μας δώσει για πρώτη φορά φλοιό, πρέπει να είναι τουλάχιστον 25-30 χρονών. Στη συνέχεια θα περιμένει 9-10 χρόνια για τη δεύτερη συγκομιδή, άλλα τόσα για την τρίτη και ούτω καθεξής. Και μόνο μετά από την τρίτη συγκομιδή, όταν θα έχει φτάσει πλέον στην ηλικία των 49 χρόνων, ο φλοιός του θα έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την παραγωγή των φελλών-πωμάτων για τις φιάλες κρασιού.

Φυσικά, από τη στιγμή της συγκομιδής και μέχρι την τελική μορφή ως πώμα, μεσολαβεί μια μακρόχρονη επεξεργασία. Στην πρώτη φάση οι φλοιοί στοιβάζονται στην ύπαιθρο για 6 έως 12 μήνες. Κατόπιν μεταφέρονται στο εργοστάσιο για περαιτέρω κατεργασία. Οι σανίδες του φλοιού κόβονται σε λωρίδες με πάχος αντίστοιχο του επιθυμητού ύψους του πώματος και εξάγονται τα πώματα με τη βοήθεια διατρητικών μηχανημάτων. Ακολουθούν οι επεξεργασίες αδρανοποίησης και ραφιναρίσματος των πωμάτων. Τέλος, επικαλύπτονται με λεπτό στρώμα παραφίνης ή συνθετικής ρητίνης, αποκτώντας τη στιλπνή επιφάνεια που διευκολύνει τη εμφιάλωση.  

* Το φελλόδενδρο (Quercus suber L) είναι ένα τυπικό δένδρο της Μεσογείου, το οποίο βρήκε τη φυσική του κατοικία στην Πορτογαλία, όπου και αντιμετωπίζεται ως κομμάτι της φυσικής, οικολογικής και οικονομικής κληρονομιάς της χώρας.