ENG

Θαλασσινά και κρασί

A A

Σήμερα, πετώντας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας, καλωσορίσαμε τη Σαρακοστή, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία του έτους. Κοντά στις πενήντα μέρες, σαράντα-οκτώ για την ακρίβεια, χωρίς κρέας, γάλα, αυγά, βούτυρο, τυριά και μερικές από αυτές χωρίς λάδι. Η κάθαρση που οδηγεί στη μεγάλη γιορτή της άνοιξης, το Πάσχα, φέρνει στο τραπέζι θαλασσινά, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μυρωδικά σε συνδυασμούς που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε νοστιμιά.


Το πάντρεμα του κρασιού με τα εδέσματα, όμοια με οποιονδήποτε γάμο, μπορεί να στηρίζεται στον έρωτα, στη λογική, στο αμοιβαίο ενδιαφέρον, στην κατανόηση...
Διαβάστε ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελιχθείτε ανάμεσα στους υφάλους των θαλασσινών σχέσεων.

Όστρακα
Όταν βρεθείτε μπροστά στη πιατέλα όπου αστραποβολούν τα σεντεφένια όστρακα των στρειδιών αναζητήστε τη γευστική ηδονή δίπλα σε ένα φίνο ξηρό αφρώδες κρασί. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα Chardonnay, τύπου Βουργουνδίας.
Όταν θα βρείτε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα ψωμωμένα μύδια, αρδεύστε τις θαλασσινές μπουκιές σας με λευκό, ζωηρό κρασί που η οξύτητά του θα πολεμήσει την αλμυρή γεύση. Ασύρτικα, Ρομπόλες και οι ηπειρώτισσες Ντεμπίνες στέκονται στο ύψος τους.

Οστρακόδερμα
Κάποτε θα έρθει και η ώρα για τις ντελικάτες γαρίδες, τις φίνες καραβίδες, τις περισσότερο ταπεινές κωλοχτύπες και τους αριστοκράτες αστακούς. Εδώ, η πρώτη σκέψη θα σας οδηγήσει στα κομψά Μοσχοφίλερα, την αρωματική Μαλαγουζιά, τα φίνα Sauvignon Blanc, τα φρέσκα Chardonnay.

Μαλάκια
Με το καλαμάρι, το χταπόδι, τη σουπιά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαγειρεμένα δεν λείπουν ποτέ από το θαλασσινό τραπέζι, αναζητήσετε ένα ποτήρι λευκού κρασιού χωρίς πολλή οξύτητα από Ροδίτη ή Σαββατιανό. Η ρετσίνα αποδεικνύεται εξαίρετη επιλογή.