ENG

Συμβουλές για να σερβίρουμε σωστά τα κρασιά

A A

Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών δεν είναι θέμα σχολαστικότητας, αλλά ουσίας. Ένα σπουδαίο λευκό κρασί που είναι εξαιρετικό όταν σερβίρεται στους 12oC, στους 15oC χάνει την ισορροπία του και εμφανίζεται πλαδαρό. Αντίστοιχα ένα μεγάλο ερυθρό, σερβιρισμένο στους 18oC αναδεικνύει τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του. Στους 22oC, όμως, θα μας φανεί βαρύ και αλκοολικό. Και προσέξτε, αρκούν λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε για να ‘ανεβάσει’ θερμοκρασία.

Συνεπώς, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή, για να αποσπάσουμε το μέγιστο δυνατό της απόλαυσης από τα αγαπημένα μας κρασιά. Ιδού, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε:

o    Να φυλάσσουμε τα κρασιά μας σε δροσερό σημείο, χειμώνα-καλοκαίρι. Ιδανικά στον συντηρητή κρασιού.

o    Να φροντίζουμε τα ποτήρια μας να είναι κρύα και όχι ζεστά, αμέσως μετά από το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.

o    Να φέρνουμε τις φιάλες στο τραπέζι στη σωστή θερμοκρασία και να έχουμε μία σαμπανιέρα με παγάκια και λίγο κρύο νερό για να τις δροσίζουμε όταν αρχίζουν να ζεσταίνονται.

Και όσον αφορά στη ‘σωστή θερμοκρασία’:
o    Τα αφρώδη κρασιά τα σερβίρουμε στους 6-8oC. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά.
o    Τα φρέσκα, ελαφριά λευκά στους 8-10oC. Τα πλούσια, ωστόσο, λευκά που έχουν περάσει από βαρέλι, στους 11-13oC.
o    Τα ροζέ στους 10-12oC.
o    Τα φρουτώδη, ελαφριά ερυθρά στους 14-16oC. Και τα πλούσια ερυθρά παλαίωσης στους 16-18oC.