ENG

Τι είναι ο Βοτρύτης;

23/02/2020

Ο Βοτρύτης είναι και μία ασθένεια του αμπελιού που οφείλεται στον μύκητα botrytis cinerea. Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας αρχίζει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του βοτρύτη που οδηγεί στην φαιά (γκρι) σήψη, μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την ποιότητα του φρούτου.

Αν όμως κατά τη διάρκεια του πρωινού υπάρχει υγρασία (που διευκολύνει την εξέλιξη του βοτρύτη) αλλά στη συνέχεια αυτή πέφτει και ανεβαίνει η θερμοκρασία, τότε έχουμε τη δημιουργία ευγενούς σήψης -ένα ήπιο σταφίδιασμα του σταφυλιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γλυκών κρασιών υψηλότατης ποιότητας. Τα πιο γνωστά είναι τα Sauternes της Γαλλίας και τα Tokaji της Ουγγαρίας. Ποικιλίες με σχετικά λεπτό φλοιό, όπως το Chenin Blanc στον Λίγηρα, το Sémillon στο Bordeaux και το Riesling σε Αλσατία, Αυστρία και Γερμανία μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την εκδήλωση ευγενούς σήψης,.
A A