ENG

Ποια κρασιά χαρακτηρίζονται vegan;

A A


Δεδομένου ότι το κρασί είναι προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι όλα τα κρασιά θα ήταν είναι κατάλληλα για vegans, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Μερικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο τελικό ‘φινίρισμα’ του κρασιού (απομάκρυνση ανεπιθύμητων στοιχείων που έχουν αντίκτυπο στην εμφάνιση ή τη γεύση) ή σε διαδικασίες σταθεροποίησή τους (προστασία από διάφορες αλλαγές μετά την εμφιάλωση) είναι ζωικής προέλευσης. Όπως για παράδειγμα τα ασπράδια αυγών ή η καζεΐνη (πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αφαιρέσουν μικροσκοπικά σωματίδια ιζήματος σε ένα κρασί που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με διήθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πραγματοποίησης αυτών των διαδικασιών. Τα Vegan κρασιά παρασκευάζονται χωρίς τη χρήση ζωικών προϊόντων, οπότε οι οινοποιοί είτε αφήνουν τα σωματίδια να βυθιστούν με φυσικό τρόπο, είτε χρησιμοποιούν μη ζωικά προϊόντα, συνήθως μπεντονίτη, μια μορφή αργίλου ή πρωτεΐνη μπιζελιού.

Άλλα ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού μπορεί να είναι επίσης το κερί μέλισσας (που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των φιαλών) και οι agglomérés φελλοί (στους οποίους χρησιμοποιούνται κόλλες με βάση το γάλα).