Οι μεγάλες φιάλες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν την τεχνική του φυσητού γυαλιού. Πριν από αυτές, το κρασί φυλάσσονταν σε μεγάλους πήλινους αμφορείς. Καθώς όμως το γυαλί -σε αντίθεση με τον πηλό- δεν επηρεάζει το άρωμα και τη γεύση του κρασιού, θεωρήθηκε το τέλειο υλικό για την αποθήκευσή του. Κι επειδή οι πρώτες γυάλινες συσκευασίες προσπάθησαν να μιμηθούν το σχήμα του πήλινου αμφορέα, μας προέκυψαν «μεγάλες».
Οι ονομασίες που τους δόθηκαν παραπέμπουν άμεσα σε βιβλικά πρόσωπα. Ο Ναβουχοδονόσωρ, για παράδειγμα, ήταν ο βασιλιάς που έκτισε τη Βαβυλώνα και κατέκτησε την Ιερουσαλήμ. Ο Βαλτάσαρ ήταν ο ένας από τους τρεις μάγους που έφερναν δώρα στον νεογέννητο Χριστό. Ο Ρεομποάμ υπήρξε ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Σολομώντα και ο Μαθουσάλας, ο μακροβιότερος άνθρωπος στη γη. Τέλος, ο Ζερομποάμ δημιούργησε το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ με τις 10 φυλές.
Γύρω στην πρώτη χιλιετία μ.Χ., τα μεγέθη των φιαλών μικραίνουν. Ανάλογα με την περίπτωση ποικίλλουν ανάμεσα στα 600 και τα 800 ml. Αυτές οι μικρότερες φιάλες είναι πιο εύκολες στη μεταφορά, αλλά και στην κατασκευή. Οι τεχνίτες, για να φτιάξουν αυτό το μέγεθος, χρειάζονται μόνο ένα φύσημα. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι στην τεχνική κατασκευής του φυσητού γυαλιού, ο τεχνίτης φυσά τη ρευστή γυάλινη μάζα μέσω ενός σωλήνα σε πήλινα καλούπια και έτσι της δίνει μορφή. Εκατομμύρια… φιάλες αργότερα, στα 1979, τα 750 ml καθιερώνονται ως στάνταρ χωρητικότητα της φιάλης κρασιού.
Σήμερα οι φίλοι του κρασιού αναζητούν με μανία αυτές τις μεγάλες φιάλες. Λατρεύουν το διαφορετικό τους σχήμα. Επίσης, οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν πως σ’ αυτές το κρασί ωριμάζει πιο αργά, άρα πιο χαρισματικά. Η εξήγηση -που δεν έχει ωστόσο επιστημονικά αποδειχθεί- σχετίζεται με τη μικρή σχέση όγκου/επιφάνειας κρασιού, η οποία ελαχιστοποιεί την οξείδωση. Και οι οινοπαραγωγοί εμφιαλώνουν σε μεγάλα μεγέθη τις εξαιρετικές χρονιές, τις σοδειές που παραπέμπουν σε μεγάλα γεγονότα ή και τα κρασιά για δωρεές, φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Εσείς στις γιορτές σας, σε επίσημα γεύματα, σε σημαντικά δείπνα ανοίξτε μεγάλες συσκευασίες. Τραβούν το μάτι αμέσως. Και λένε μ’ έναν κομψότατο τρόπο στους καλεσμένους σας πως τους φροντίζετε.