ENG

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
03/11/2024

Ξέρετε τι είναι τα κρασιά Pet-nat;

Η μέθοδος Pétillant-naturel (natural sparkling) είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη διαδικασία παραγωγής αφρώδους οίνου, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
06/10/2024

Αμφιλεγόμενα αρώματα στο κρασί

Τι συμβαίνει όταν βρίσκουμε οσμή δέρματος, στάβλου (!), υπερώριμου μήλου ή διαλυτικού στο κρασί μας;  


...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/09/2024

Wine Plus Wine Quiz 2

Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/09/2024

Χαλκός και αμπέλι

Ο χαλκός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα με μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση που μπορεί να ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
01/09/2024

Wine Plus Wine Quiz

Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο Wine Plus Wine Quiz.
Για να τσεκάρετε το σκορ σας, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
25/08/2024

Ξέρετε τι είναι η μηλογαλακτική ζύμωση;

Η μηλογαλακτική ζύμωση είναι μια δεύτερη ζύμωση που πραγματοποιείται μετά την αλκοολική. Προκαλείται από τα γαλατικά ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
18/08/2024

Τι είναι οι οινολάσπες και πως επηρεάζουν τον χαρακτήρα του κρασιού κατά την ωρίμανσή του;

Συχνά αναφερόμαστε στις οινολάσπες και στην παρουσία τους -συνήθως με ανάδευσή τους- κατά την ωρίμανση των κρασιών. ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/08/2024

Ποια κρασιά χαρακτηρίζονται vegan;


Δεδομένου ότι το κρασί είναι προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι όλα τα κρασιά θα ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
24/07/2024

Οι καλοκαιρινές... οινοπαγίδες

Καλοκαίρι. Διακοπές. Χαλαρότης, ηρεμία, νωχέλεια. Παραλίες και θάλασσες δροσερές. Νερά για όλα τα γούστα, από πρασινογάλανα ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
08/06/2024

Τι είναι το bâttonage;

Το bâttonage (μπατονάζ)  είναι η διαδικασία ανάδευσης των οινολασπών μέσα στο βαρέλι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
29/02/2024

Απόσταγμα σταφυλής - «Το νερό της ζωής» του σταφυλιού

της Μαρίας Τζίτζη 
Το απόσταγμα σταφυλής, προϊόν απόσταξης μετά τη ζύμωση ολόκληρου του σταφυλιού, ανήκει στην ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/02/2024

Εκλεκτά ερυθρά παλαίωσης

Η απόλαυση ενός τέλεια παλαιωμένου, υπέροχα στρογγυλεμένου, πολύπλοκου κρασιού είναι μία κορυφαία, θεϊκή στιγμή ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/02/2024

Αφρώδη κρασιά / Ενδείξεις ανάλογα με τη περιεκτικότητα σε σάκχαρα

Brut nature, pas dosé, dosage zéro < 3 gr/l (μόνο για αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο)
Extra brut: 0 - 6 gr/l
Brut < 12 ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
29/01/2024

Κλωνική Επιλογή ή... Attack of the clones

από τις: Μαίρη Λαλίκου & Μαρία Νέτσικα
σκίτσο: Ελίνα Στελετάρη
Η κλωνική επιλογή και η πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
15/01/2024

Αφρώδη κρασιά. Οι μέθοδοι παραγωγής

Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών, την περίφημη Méthode Traditionnelle, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
07/01/2024

Πορτοκαλί κρασιά, κρασιά ήπιων παρεμβάσεων ή Κρασιά από το παρελθόν, στο… μέλλον!

της Μαρίας Τζίτζη
Αν και είναι στη μόδα τα τελευταία 20 χρόνια, κερδίζοντας όλο και περισσότερο οπαδούς, καταναλωτές ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
13/11/2023

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Για τους Γάλλους, κάθε χρονιά, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη σηματοδοτεί το άνοιγμα του φρέσκου ερυθρού κρασιού τους, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
23/10/2023

Amarone

Το Amarone είναι ένα ονομαστό και εξαιρετικό κρασί του Veneto.
Παράγεται από τα ίδια σταφύλια με τα απλά κρασιά Valpolicella, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
08/10/2023

Πώς ο Botrytis cinerea επηρεάζει τα αρώματα και τη γεύση του κρασιού;

Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, κάτω από συγκεκριμένες αντίξοες συνθήκες, υπόκειται σε σήψη, συχνά με τη μορφή ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
03/10/2023

Τι είναι ο Βοτρύτης;

Ο Βοτρύτης είναι και μία ασθένεια του αμπελιού που οφείλεται στον μύκητα botrytis cinerea. Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
24/09/2023

Τα αρώματα του κρασιού

Τι είναι τα αρώματα του κρασιού;
Τα ερεθίσματα που μπορεί να συλλέξει η μύτη από το κρασί είναι πάρα πολλά. Για ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
24/09/2023

Τι μας λέει το χρώμα του ερυθρού κρασιού;

Σερβίρουμε το κρασί στο κολονάτο ποτήρι. Το πιάνουμε κομψά από το λεπτεπίλεπτο μίσχο του και το γέρνουμε απαλά, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
18/09/2023

Πως δοκιμάζω το κρασί;

Ακολουθήστε μας, βήμα - βήμα, στη διαδικασία της γευστικής δοκιμής:
Α. Η όψη του κρασιού
Το κρασί βρίσκεται μπροστά ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/09/2023

Πως παράγονται τα λευκά κρασιά;

Τα σταφύλια μόλις φτάσουν στο οινοποιείο, αδειάζονται αρχικά σε ανοξείδωτες σταφυλοδόχους. Ο περιστρεφόμενος ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/09/2023

Πως παράγονται τα ροζέ κρασιά;


Τα πρώτα στάδια της ροζέ οινοποίησης είναι ο εκραγισμός, η απομάκρυνση δηλαδή των κοτσανιών, που πραγματοποιείται ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
11/09/2023

Ποιες διαδικασίες/τεχνικές επηρεάζουν τον χαρακτήρα του μελλοντικού κρασιού;

Το αποτέλεσμα των αμπελουργικών εργασιών κάθε χρονιάς είναι η ωρίμανση του σταφυλιού. Αυτή μεταφράζεται σε:
•   ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
26/08/2023

Συμβουλές για να σερβίρουμε σωστά τα κρασιά

Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών δεν είναι θέμα σχολαστικότητας, αλλά ουσίας. Ένα σπουδαίο λευκό ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
09/04/2023

Ποιες είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών;

Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στην παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών.
Θα ξεκινήσουμε από τον βορρά και το Ξινόμαυρο. ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
01/04/2023

Τι είναι η προζυμωτική κρυοεκχύλιση στην ερυθρή οινοποίηση;

Με αυτήν την τεχνική -η οποία ονομάζεται προζυμωτική γιατί προηγείται της αλκοολικής ζύμωσης- ο σταφυλοπολτός ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
27/03/2023

Ενδυναμωμένα κρασιά

Η κατηγορία των ενδυναμωμένων περιλαμβάνει κρασιά που ο αλκοολικός τους βαθμός ξεπερνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς. ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
19/03/2023

Ξέρετε τι είναι η μικροοξυγόνωση;

Ως γνωστόν, το οξυγόνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του κρασιού. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
13/02/2023

Κρασιά από παλαιά αμπέλια


Ποιο αμπέλι αποκαλούμε ‘παλαιό’; Τι χαρακτηρίζει το κρασί από «παλαιά αμπέλια»; Και είναι πραγματικά ένα κρασί ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
30/01/2023

Σοδειά

Ποια 'μυστικά' κρύβει η έννοια της «σοδειάς»; Ή εσοδείας, όπως τη θέλει το πρωτόκολλο των ελληνικών ετικετών, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/10/2022

Τι είναι η γεύση του φωτός;

Ξέρετε ότι το φως έχει γεύση;
Goût de lumière ονομάζουν οι Γάλλοι την οσμή που συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/10/2022

Τι εξυπηρετεί η κοιλότητα στη βάση των φιαλών του κρασιού;

Αυτή η κοιλότητα, που οι Γάλλοι αποκαλούν piqûre, διασφαλίζει τη σταθερότητα της φιάλης, για να μην ταλαντεύεται ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
26/09/2022

Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση

Δηλαδή, το γνωστό θειώδες! Οι πολλαπλές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα προϊόν σχεδόν απαραίτητο για την οινοποίηση ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
18/09/2022

Ξέρετε τι ονομάζουμε αλκοολική ζύμωση;

Αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού σταφυλιών (γλεύκους) σε κρασί. Αποτελώντας τη ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
02/08/2022

Μεταλλικότητα


Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
09/07/2022

Αρώματα λουλουδιών @κρασί

Τα αρώματα λουλουδιών που συνήθως συναντάμε στα κρασιά είναι:

Λευκά άνθη
Αρώματα λουλουδιών αμυγδαλιάς, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
11/05/2022

Η επιστήμη πίσω από τα αρώματα του κρασιού

Όπως έχουμε ξαναπεί τα αρώματα του κρασιού δεν είναι τίποτα άλλο από πτητικές χημικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
28/02/2022

Ορυκτώδη αρώματα

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
21/02/2022

Γιατί οι φιάλες του κρασιού έχουν χωρητικότητα 750 ml;

Το περιεχόμενο των φιαλών του κρασιού τυποποιήθηκε στον 19ο αιώνα στα γνωστά 750 ml.
Από πού κι ως που όμως 750 ml; Γιατί ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
23/01/2022

Ξέρετε τι είναι το Ice wine, το κρασί του πάγου;

Το κρασί με το οποίο μας συστήθηκε ο αμπελουργικός Καναδάς είναι ένα εξαιρετικό πυκνό και αρωματικό γλυκό. Βεβαίως, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
24/10/2021

Λευκοί κρύσταλλοι στη φιάλη

Μια αρκετά συχνή ερώτηση των οινόφιλων προς τους ειδικούς του κρασιού είναι: «Τι συμβαίνει όταν βρω λευκούς κρυστάλλους ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
02/10/2021

Έδαφος & κρασί

Το έδαφος του αμπελώνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Επηρεάζει, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
12/09/2021

Κρασιά Όψιμου τρύγου

Τι σημαίνει ο όρος «Όψιμος τρύγος». Ποιες πληροφορίες μας δίνει όταν τον βλέπουμε στην ετικέτα ενός κρασιού;

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/07/2021

Τσιμεντένιες δεξαμενές αυγά

Ας δούμε, για ποιόν λόγο το μπετόν έχει επιστρέψει στην οινοποίηση, με τις τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
11/07/2021

Όσα θέλετε να μάθετε για τον φελλό

Ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
27/06/2021

Πότε επιστρέφω τη φιάλη στο εστιατόριο;

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οινολογική έρευνα αλλά και η εφαρμογή των συμπερασμάτων ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
06/06/2021

Ο βιολογικός κύκλος του αμπελιού

της χημικού Μαίρης Λαλίκου
Με τον όρο «βιολογικός κύκλος» περιγράφονται τα στάδια από τα οποία περνά το αμπέλι ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
26/05/2021

Ξύλο & κρασί. Εξελίσσοντας την παλιά σχέση και δημιουργώντας μια καινούργια

Η δρυς, μέχρι σήμερα, παραμένει το πρότυπο ξύλο για την ωρίμανση και την παλαίωση των κρασιών. Προέρχεται κυρίως ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
12/04/2021

Ποιοι είναι οι εχθροί του αμπελιού;

Έντομα και ζώα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε αμπελώνες. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
23/03/2021

Ξέρετε πως επιτυγχάνεται η συμπύκνωση των σακχάρων για την παραγωγή των γλυκών οίνων;

Μερικές από τις γνωστότερες μεθόδους είναι:
- η υπερωρίμαση του σταφυλιού πάνω στο αμπέλι (όψιμος τρύγος / late ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
26/02/2021

Τα υψηλόβαθμα κρασιά του σήμερα

Έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερα υψηλόβαθμα κρασιά δεν είναι τόσο ‘θερμά’ και ‘αλκοολικά’ όσο παλαιότερα; ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
19/02/2021

Ξέρετε τι σημαίνει…

Wine Non Vintage (NV): Αφρώδη κρασιά ή σαμπάνιες που δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους τη χρονολογία της εσοδείας, καθώς ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
28/09/2020

Ο ρόλος του δρύινου βαρελιού στη ζωή του κρασιού

Ο κύριος ρόλος του βαρελιού είναι διπλός:
- «δίνει» στο κρασί αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
06/09/2020

Ξέρετε τι είναι...

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ολική οξύτητα και το pH ενός κρασιού;
Η ολική ή ογκομετρούμενη οξύτητα μετρά την ποσότητα ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
22/08/2020

Ξέρετε ποιες είναι οι επιθυμητές θερμοκρασίες ζύμωσης των λευκών, των ροζέ και των ερυθρών κρασιών;

Τα λευκά κρασιά ζυμώνουν σε θερμοκρασίες 15oC έως 20oC, ένα πολύ σημαντικό σημείο στην παραγωγή ποιοτικών λευκών κρασιών ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
14/06/2020

Ξέρετε ποια είναι τα πιο πιθανά ελαττώματα των κρασιών;

Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο γενικές κατηγορίες:
o    τα ελαττώματα συγκεκριμένων ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
06/06/2020

Ξέρετε τι ονομάζουμε απολάσπωση, πως επιτυγχάνεται και σε τι αποσκοπεί;

Η απολάσπωση είναι η διαδικασία διαύγασης του γλεύκους, η οποία επιτυγχάνεται με ψύξη και κατακάθιση όλων των ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/05/2020

Ξέρετε τι είναι η skin contact;

Για την παραγωγή λευκών κρασιών, σε γενικές γραμμές, επιδιώκεται ο διαχωρισμός των φλοιών από τον χυμό. Κι αυτό ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
19/03/2020

Ρετσίνα, μια vera Ελληνίς!

Η ρετσίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας και δικαίως ονομάζεται βάσει της κοινοτικής ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
17/02/2020

Οι ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας

Αμύνταιο, Μέτσοβο, Ζίτσα, Κρανιά, Αιγιάλεια, Μαντίνεια, Ασπρόκαμπος Νεμέας…
Σκαρφαλωμένοι με άνεση σε πλαγιές ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
27/01/2020

Το κλάδεμα του αμπελιού

Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η πρώτη -για τη νέα χρόνια- και πολύ σημαντική εργασία στα αμπέλια, ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
16/12/2019

Φιάλες για μεγάλα παιγνίδια

Οι μεγάλες φιάλες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
14/04/2019

Δεξαμενές αυγά

Τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις μας σε οινοποιεία στη Γαλλία, κυρίως στο Bordeaux και τη Καμπανία, αλλά και στην ...

Τι - που - πως
Μαθαίνω το κρασί
31/03/2019

Wine Plus Rosé Wine Quiz

Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Rosé Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών
Στείλτε τις απαντήσεις σας στο ...