Ακολουθήστε μας, βήμα - βήμα, στη διαδικασία της γευστικής δοκιμής:
Α. Η όψη του κρασιού
Το κρασί βρίσκεται μπροστά ...
Πως παράγονται τα λευκά κρασιά;
Τα σταφύλια μόλις φτάσουν στο οινοποιείο, αδειάζονται αρχικά σε ανοξείδωτες σταφυλοδόχους. Ο περιστρεφόμενος ...
Πως παράγονται τα ροζέ κρασιά;
Τα πρώτα στάδια της ροζέ οινοποίησης είναι ο εκραγισμός, η απομάκρυνση δηλαδή των κοτσανιών, που πραγματοποιείται ...
Ποιες διαδικασίες/τεχνικές επηρεάζουν τον χαρακτήρα του μελλοντικού κρασιού;
Το αποτέλεσμα των αμπελουργικών εργασιών κάθε χρονιάς είναι η ωρίμανση του σταφυλιού. Αυτή μεταφράζεται σε:
• ...
Συμβουλές για να σερβίρουμε σωστά τα κρασιά
Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών δεν είναι θέμα σχολαστικότητας, αλλά ουσίας. Ένα σπουδαίο λευκό ...
Ποιες είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών;
Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στην παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών.
Θα ξεκινήσουμε από τον βορρά και το Ξινόμαυρο. ...
Τι είναι η προζυμωτική κρυοεκχύλιση στην ερυθρή οινοποίηση;
Με αυτήν την τεχνική -η οποία ονομάζεται προζυμωτική γιατί προηγείται της αλκοολικής ζύμωσης- ο σταφυλοπολτός ...
Η κατηγορία των ενδυναμωμένων περιλαμβάνει κρασιά που ο αλκοολικός τους βαθμός ξεπερνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς. ...
Ξέρετε τι είναι η μικροοξυγόνωση;
Ως γνωστόν, το οξυγόνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του κρασιού. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται, ...
Ποιο αμπέλι αποκαλούμε ‘παλαιό’; Τι χαρακτηρίζει το κρασί από «παλαιά αμπέλια»; Και είναι πραγματικά ένα κρασί ...
Ποια 'μυστικά' κρύβει η έννοια της «σοδειάς»; Ή εσοδείας, όπως τη θέλει το πρωτόκολλο των ελληνικών ετικετών, ...
Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Για τους Γάλλους, κάθε χρονιά, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη σηματοδοτεί το άνοιγμα του φρέσκου ερυθρού κρασιού τους, ...
Ξέρετε ότι το φως έχει γεύση;
Goût de lumière ονομάζουν οι Γάλλοι την οσμή που συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά ...
Τι εξυπηρετεί η κοιλότητα στη βάση των φιαλών του κρασιού;
Αυτή η κοιλότητα, που οι Γάλλοι αποκαλούν piqûre, διασφαλίζει τη σταθερότητα της φιάλης, για να μην ταλαντεύεται ...
Ο Βοτρύτης είναι και μία ασθένεια του αμπελιού που οφείλεται στον μύκητα botrytis cinerea. Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας ...
Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση
Δηλαδή, το γνωστό θειώδες! Οι πολλαπλές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα προϊόν σχεδόν απαραίτητο για την οινοποίηση ...
Τι είναι τα αρώματα του κρασιού;
Τα ερεθίσματα που μπορεί να συλλέξει η μύτη από το κρασί είναι πάρα πολλά. Για ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε αλκοολική ζύμωση;
Αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού σταφυλιών (γλεύκους) σε κρασί. Αποτελώντας τη ...
Τι μας λέει το χρώμα του ερυθρού κρασιού;
Σερβίρουμε το κρασί στο κολονάτο ποτήρι. Το πιάνουμε κομψά από το λεπτεπίλεπτο μίσχο του και το γέρνουμε απαλά, ...
Wine Plus Wine Quiz - Σεπ. 2022
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο Wine Plus Wine Quiz.
Εάν απαντήσετε σωστά σε λιγότερες από 5 ερωτήσεις, τότε ίσως ...
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...
Τα αρώματα λουλουδιών που συνήθως συναντάμε στα κρασιά είναι:
Λευκά άνθη
Αρώματα λουλουδιών αμυγδαλιάς, ...
Η επιστήμη πίσω από τα αρώματα του κρασιού
Όπως έχουμε ξαναπεί τα αρώματα του κρασιού δεν είναι τίποτα άλλο από πτητικές χημικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται ...
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...
Γιατί οι φιάλες του κρασιού έχουν χωρητικότητα 750 ml;
Το περιεχόμενο των φιαλών του κρασιού τυποποιήθηκε στον 19ο αιώνα στα γνωστά 750 ml.
Από πού κι ως που όμως 750 ml; Γιατί ...
Ξέρετε τι είναι το Ice wine, το κρασί του πάγου;
Το κρασί με το οποίο μας συστήθηκε ο αμπελουργικός Καναδάς είναι ένα εξαιρετικό πυκνό και αρωματικό γλυκό. Βεβαίως, ...
Wine Plus Wine Quiz - Ιανουάριος 2022
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Μια αρκετά συχνή ερώτηση των οινόφιλων προς τους ειδικούς του κρασιού είναι: «Τι συμβαίνει όταν βρω λευκούς κρυστάλλους ...
Το έδαφος του αμπελώνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Επηρεάζει, ...
Τι σημαίνει ο όρος «Όψιμος τρύγος». Ποιες πληροφορίες μας δίνει όταν τον βλέπουμε στην ετικέτα ενός κρασιού;
Ας δούμε, για ποιόν λόγο το μπετόν έχει επιστρέψει στην οινοποίηση, με τις τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ...
Όσα θέλετε να μάθετε για τον φελλό
Ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. ...
Πότε επιστρέφω τη φιάλη στο εστιατόριο;
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οινολογική έρευνα αλλά και η εφαρμογή των συμπερασμάτων ...
Ο βιολογικός κύκλος του αμπελιού
της χημικού Μαίρης Λαλίκου
Με τον όρο «βιολογικός κύκλος» περιγράφονται τα στάδια από τα οποία περνά το αμπέλι ...
Ξύλο & κρασί. Εξελίσσοντας την παλιά σχέση και δημιουργώντας μια καινούργια
Η δρυς, μέχρι σήμερα, παραμένει το πρότυπο ξύλο για την ωρίμανση και την παλαίωση των κρασιών. Προέρχεται κυρίως ...
Ποιοι είναι οι εχθροί του αμπελιού;
Έντομα και ζώα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε αμπελώνες. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ...
Ξέρετε πως επιτυγχάνεται η συμπύκνωση των σακχάρων για την παραγωγή των γλυκών οίνων;
Μερικές από τις γνωστότερες μεθόδους είναι:
- η υπερωρίμαση του σταφυλιού πάνω στο αμπέλι (όψιμος τρύγος / late ...
Τα υψηλόβαθμα κρασιά του σήμερα
Έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερα υψηλόβαθμα κρασιά δεν είναι τόσο ‘θερμά’ και ‘αλκοολικά’ όσο παλαιότερα; ...
Wine Non Vintage (NV): Αφρώδη κρασιά ή σαμπάνιες που δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους τη χρονολογία της εσοδείας, καθώς ...
Wine Plus Wine Quiz - Ιανουάριος 2021
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Αφρώδη κρασιά. Οι μέθοδοι παραγωγής
Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών, την περίφημη Méthode Traditionnelle, ...
Ο ρόλος του δρύινου βαρελιού στη ζωή του κρασιού
Ο κύριος ρόλος του βαρελιού είναι διπλός:
- «δίνει» στο κρασί αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου ...
Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ολική οξύτητα και το pH ενός κρασιού;
Η ολική ή ογκομετρούμενη οξύτητα μετρά την ποσότητα ...
Αμφιλεγόμενα αρώματα στο κρασί
Τι συμβαίνει όταν βρίσκουμε οσμή στάβλου, δέρματος, υπερώριμου μήλου ή διαλυτικού στο κρασί μας;
Οσμή στάβλου, ...
Ξέρετε ποιες είναι οι επιθυμητές θερμοκρασίες ζύμωσης των λευκών, των ροζέ και των ερυθρών κρασιών;
Τα λευκά κρασιά ζυμώνουν σε θερμοκρασίες 15oC έως 20oC, ένα πολύ σημαντικό σημείο στην παραγωγή ποιοτικών λευκών κρασιών ...
Ξέρετε ποια είναι τα πιο πιθανά ελαττώματα των κρασιών;
Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο γενικές κατηγορίες:
o τα ελαττώματα συγκεκριμένων ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε απολάσπωση, πως επιτυγχάνεται και σε τι αποσκοπεί;
Η απολάσπωση είναι η διαδικασία διαύγασης του γλεύκους, η οποία επιτυγχάνεται με ψύξη και κατακάθιση όλων των ...
Ξέρετε τι είναι η skin contact;
Για την παραγωγή λευκών κρασιών, σε γενικές γραμμές, επιδιώκεται ο διαχωρισμός των φλοιών από τον χυμό. Κι αυτό ...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Ξέρετε τι είναι τα κρασιά Pet-nat;
Η μέθοδος Pétillant-naturel (natural sparkling) είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη διαδικασία παραγωγής αφρώδους οίνου, ...
Η ρετσίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας και δικαίως ονομάζεται βάσει της κοινοτικής ...
Οι ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας
Αμύνταιο, Μέτσοβο, Ζίτσα, Κρανιά, Αιγιάλεια, Μαντίνεια, Ασπρόκαμπος Νεμέας…
Σκαρφαλωμένοι με άνεση σε πλαγιές ...
Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η πρώτη -για τη νέα χρόνια- και πολύ σημαντική εργασία στα αμπέλια, ...
Οι μεγάλες φιάλες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν ...
Τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις μας σε οινοποιεία στη Γαλλία, κυρίως στο Bordeaux και τη Καμπανία, αλλά και στην ...
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Rosé Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών
Στείλτε τις απαντήσεις σας στο ...
Wine Plus Wine Quiz - Νοε. 2018
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών!
Στείλτε τις απαντήσεις σας στα info@wineplus.gr, ...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο Wine Plus Wine Quiz.
Για να τσεκάρετε το σκορ σας, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας ...