Ξέρετε τι είναι τα κρασιά Pet-nat;
Η μέθοδος Pétillant-naturel (natural sparkling) είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη διαδικασία παραγωγής αφρώδους οίνου, ...
Αμφιλεγόμενα αρώματα στο κρασί
Τι συμβαίνει όταν βρίσκουμε οσμή δέρματος, στάβλου (!), υπερώριμου μήλου ή διαλυτικού στο κρασί μας;
...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Ο χαλκός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα με μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση που μπορεί να ...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο Wine Plus Wine Quiz.
Για να τσεκάρετε το σκορ σας, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας ...
Ξέρετε τι είναι η μηλογαλακτική ζύμωση;
Η μηλογαλακτική ζύμωση είναι μια δεύτερη ζύμωση που πραγματοποιείται μετά την αλκοολική. Προκαλείται από τα γαλατικά ...
Τι είναι οι οινολάσπες και πως επηρεάζουν τον χαρακτήρα του κρασιού κατά την ωρίμανσή του;
Συχνά αναφερόμαστε στις οινολάσπες και στην παρουσία τους -συνήθως με ανάδευσή τους- κατά την ωρίμανση των κρασιών. ...
Ποια κρασιά χαρακτηρίζονται vegan;
Δεδομένου ότι το κρασί είναι προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι όλα τα κρασιά θα ...
Οι καλοκαιρινές... οινοπαγίδες
Καλοκαίρι. Διακοπές. Χαλαρότης, ηρεμία, νωχέλεια. Παραλίες και θάλασσες δροσερές. Νερά για όλα τα γούστα, από πρασινογάλανα ...
Το bâttonage (μπατονάζ) είναι η διαδικασία ανάδευσης των οινολασπών μέσα στο βαρέλι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης ...
Απόσταγμα σταφυλής - «Το νερό της ζωής» του σταφυλιού
της Μαρίας Τζίτζη
Το απόσταγμα σταφυλής, προϊόν απόσταξης μετά τη ζύμωση ολόκληρου του σταφυλιού, ανήκει στην ...
Η απόλαυση ενός τέλεια παλαιωμένου, υπέροχα στρογγυλεμένου, πολύπλοκου κρασιού είναι μία κορυφαία, θεϊκή στιγμή ...
Αφρώδη κρασιά / Ενδείξεις ανάλογα με τη περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Brut nature, pas dosé, dosage zéro < 3 gr/l (μόνο για αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο)
Extra brut: 0 - 6 gr/l
Brut < 12 ...
Κλωνική Επιλογή ή... Attack of the clones
από τις: Μαίρη Λαλίκου & Μαρία Νέτσικα
σκίτσο: Ελίνα Στελετάρη
Η κλωνική επιλογή και η πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού ...
Αφρώδη κρασιά. Οι μέθοδοι παραγωγής
Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών, την περίφημη Méthode Traditionnelle, ...
Πορτοκαλί κρασιά, κρασιά ήπιων παρεμβάσεων ή Κρασιά από το παρελθόν, στο… μέλλον!
της Μαρίας Τζίτζη
Αν και είναι στη μόδα τα τελευταία 20 χρόνια, κερδίζοντας όλο και περισσότερο οπαδούς, καταναλωτές ...
Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Για τους Γάλλους, κάθε χρονιά, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη σηματοδοτεί το άνοιγμα του φρέσκου ερυθρού κρασιού τους, ...
Το Amarone είναι ένα ονομαστό και εξαιρετικό κρασί του Veneto.
Παράγεται από τα ίδια σταφύλια με τα απλά κρασιά Valpolicella, ...
Πώς ο Botrytis cinerea επηρεάζει τα αρώματα και τη γεύση του κρασιού;
Οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, κάτω από συγκεκριμένες αντίξοες συνθήκες, υπόκειται σε σήψη, συχνά με τη μορφή ...
Ο Βοτρύτης είναι και μία ασθένεια του αμπελιού που οφείλεται στον μύκητα botrytis cinerea. Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας ...
Τι είναι τα αρώματα του κρασιού;
Τα ερεθίσματα που μπορεί να συλλέξει η μύτη από το κρασί είναι πάρα πολλά. Για ...
Τι μας λέει το χρώμα του ερυθρού κρασιού;
Σερβίρουμε το κρασί στο κολονάτο ποτήρι. Το πιάνουμε κομψά από το λεπτεπίλεπτο μίσχο του και το γέρνουμε απαλά, ...
Ακολουθήστε μας, βήμα - βήμα, στη διαδικασία της γευστικής δοκιμής:
Α. Η όψη του κρασιού
Το κρασί βρίσκεται μπροστά ...
Πως παράγονται τα λευκά κρασιά;
Τα σταφύλια μόλις φτάσουν στο οινοποιείο, αδειάζονται αρχικά σε ανοξείδωτες σταφυλοδόχους. Ο περιστρεφόμενος ...
Πως παράγονται τα ροζέ κρασιά;
Τα πρώτα στάδια της ροζέ οινοποίησης είναι ο εκραγισμός, η απομάκρυνση δηλαδή των κοτσανιών, που πραγματοποιείται ...
Ποιες διαδικασίες/τεχνικές επηρεάζουν τον χαρακτήρα του μελλοντικού κρασιού;
Το αποτέλεσμα των αμπελουργικών εργασιών κάθε χρονιάς είναι η ωρίμανση του σταφυλιού. Αυτή μεταφράζεται σε:
• ...
Συμβουλές για να σερβίρουμε σωστά τα κρασιά
Η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών δεν είναι θέμα σχολαστικότητας, αλλά ουσίας. Ένα σπουδαίο λευκό ...
Ποιες είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών;
Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στην παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών.
Θα ξεκινήσουμε από τον βορρά και το Ξινόμαυρο. ...
Τι είναι η προζυμωτική κρυοεκχύλιση στην ερυθρή οινοποίηση;
Με αυτήν την τεχνική -η οποία ονομάζεται προζυμωτική γιατί προηγείται της αλκοολικής ζύμωσης- ο σταφυλοπολτός ...
Η κατηγορία των ενδυναμωμένων περιλαμβάνει κρασιά που ο αλκοολικός τους βαθμός ξεπερνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς. ...
Ξέρετε τι είναι η μικροοξυγόνωση;
Ως γνωστόν, το οξυγόνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του κρασιού. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται, ...
Ποιο αμπέλι αποκαλούμε ‘παλαιό’; Τι χαρακτηρίζει το κρασί από «παλαιά αμπέλια»; Και είναι πραγματικά ένα κρασί ...
Ποια 'μυστικά' κρύβει η έννοια της «σοδειάς»; Ή εσοδείας, όπως τη θέλει το πρωτόκολλο των ελληνικών ετικετών, ...
Ξέρετε ότι το φως έχει γεύση;
Goût de lumière ονομάζουν οι Γάλλοι την οσμή που συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά ...
Τι εξυπηρετεί η κοιλότητα στη βάση των φιαλών του κρασιού;
Αυτή η κοιλότητα, που οι Γάλλοι αποκαλούν piqûre, διασφαλίζει τη σταθερότητα της φιάλης, για να μην ταλαντεύεται ...
Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση
Δηλαδή, το γνωστό θειώδες! Οι πολλαπλές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα προϊόν σχεδόν απαραίτητο για την οινοποίηση ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε αλκοολική ζύμωση;
Αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού σταφυλιών (γλεύκους) σε κρασί. Αποτελώντας τη ...
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...
Τα αρώματα λουλουδιών που συνήθως συναντάμε στα κρασιά είναι:
Λευκά άνθη
Αρώματα λουλουδιών αμυγδαλιάς, ...
Η επιστήμη πίσω από τα αρώματα του κρασιού
Όπως έχουμε ξαναπεί τα αρώματα του κρασιού δεν είναι τίποτα άλλο από πτητικές χημικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται ...
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...
Γιατί οι φιάλες του κρασιού έχουν χωρητικότητα 750 ml;
Το περιεχόμενο των φιαλών του κρασιού τυποποιήθηκε στον 19ο αιώνα στα γνωστά 750 ml.
Από πού κι ως που όμως 750 ml; Γιατί ...
Ξέρετε τι είναι το Ice wine, το κρασί του πάγου;
Το κρασί με το οποίο μας συστήθηκε ο αμπελουργικός Καναδάς είναι ένα εξαιρετικό πυκνό και αρωματικό γλυκό. Βεβαίως, ...
Μια αρκετά συχνή ερώτηση των οινόφιλων προς τους ειδικούς του κρασιού είναι: «Τι συμβαίνει όταν βρω λευκούς κρυστάλλους ...
Το έδαφος του αμπελώνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Επηρεάζει, ...
Τι σημαίνει ο όρος «Όψιμος τρύγος». Ποιες πληροφορίες μας δίνει όταν τον βλέπουμε στην ετικέτα ενός κρασιού;
Ας δούμε, για ποιόν λόγο το μπετόν έχει επιστρέψει στην οινοποίηση, με τις τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ...
Όσα θέλετε να μάθετε για τον φελλό
Ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. ...
Πότε επιστρέφω τη φιάλη στο εστιατόριο;
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οινολογική έρευνα αλλά και η εφαρμογή των συμπερασμάτων ...
Ο βιολογικός κύκλος του αμπελιού
της χημικού Μαίρης Λαλίκου
Με τον όρο «βιολογικός κύκλος» περιγράφονται τα στάδια από τα οποία περνά το αμπέλι ...
Ξύλο & κρασί. Εξελίσσοντας την παλιά σχέση και δημιουργώντας μια καινούργια
Η δρυς, μέχρι σήμερα, παραμένει το πρότυπο ξύλο για την ωρίμανση και την παλαίωση των κρασιών. Προέρχεται κυρίως ...
Ποιοι είναι οι εχθροί του αμπελιού;
Έντομα και ζώα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε αμπελώνες. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ...
Ξέρετε πως επιτυγχάνεται η συμπύκνωση των σακχάρων για την παραγωγή των γλυκών οίνων;
Μερικές από τις γνωστότερες μεθόδους είναι:
- η υπερωρίμαση του σταφυλιού πάνω στο αμπέλι (όψιμος τρύγος / late ...
Τα υψηλόβαθμα κρασιά του σήμερα
Έχετε παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερα υψηλόβαθμα κρασιά δεν είναι τόσο ‘θερμά’ και ‘αλκοολικά’ όσο παλαιότερα; ...
Wine Non Vintage (NV): Αφρώδη κρασιά ή σαμπάνιες που δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους τη χρονολογία της εσοδείας, καθώς ...
Ο ρόλος του δρύινου βαρελιού στη ζωή του κρασιού
Ο κύριος ρόλος του βαρελιού είναι διπλός:
- «δίνει» στο κρασί αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου ...
Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ολική οξύτητα και το pH ενός κρασιού;
Η ολική ή ογκομετρούμενη οξύτητα μετρά την ποσότητα ...
Ξέρετε ποιες είναι οι επιθυμητές θερμοκρασίες ζύμωσης των λευκών, των ροζέ και των ερυθρών κρασιών;
Τα λευκά κρασιά ζυμώνουν σε θερμοκρασίες 15oC έως 20oC, ένα πολύ σημαντικό σημείο στην παραγωγή ποιοτικών λευκών κρασιών ...
Ξέρετε ποια είναι τα πιο πιθανά ελαττώματα των κρασιών;
Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο γενικές κατηγορίες:
o τα ελαττώματα συγκεκριμένων ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε απολάσπωση, πως επιτυγχάνεται και σε τι αποσκοπεί;
Η απολάσπωση είναι η διαδικασία διαύγασης του γλεύκους, η οποία επιτυγχάνεται με ψύξη και κατακάθιση όλων των ...
Ξέρετε τι είναι η skin contact;
Για την παραγωγή λευκών κρασιών, σε γενικές γραμμές, επιδιώκεται ο διαχωρισμός των φλοιών από τον χυμό. Κι αυτό ...
Η ρετσίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας και δικαίως ονομάζεται βάσει της κοινοτικής ...
Οι ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας
Αμύνταιο, Μέτσοβο, Ζίτσα, Κρανιά, Αιγιάλεια, Μαντίνεια, Ασπρόκαμπος Νεμέας…
Σκαρφαλωμένοι με άνεση σε πλαγιές ...
Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η πρώτη -για τη νέα χρόνια- και πολύ σημαντική εργασία στα αμπέλια, ...
Οι μεγάλες φιάλες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν ...
Τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις μας σε οινοποιεία στη Γαλλία, κυρίως στο Bordeaux και τη Καμπανία, αλλά και στην ...
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Rosé Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών
Στείλτε τις απαντήσεις σας στο ...