Αφρώδη κρασιά. Οι μέθοδοι παραγωγής
Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών, την περίφημη Méthode Traditionnelle, ...
Ξύλο & κρασί. Εξελίσσοντας την παλιά σχέση και δημιουργώντας μια καινούργια
Η δρυς, μέχρι σήμερα, παραμένει το πρότυπο ξύλο για την ωρίμανση και την παλαίωση των κρασιών. Προέρχεται κυρίως ...
Τι είναι τα αρώματα του κρασιού;
Τα ερεθίσματα που μπορεί να συλλέξει η μύτη από το κρασί είναι πάρα πολλά. Για ...
Le Beaujolais nouveau est arrivé!
Για τους Γάλλους, κάθε χρονιά, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη σηματοδοτεί το άνοιγμα του φρέσκου ερυθρού κρασιού τους, ...
Ο θειώδης ανυδρίτης στην οινοποίηση
Δηλαδή, το γνωστό θειώδες! Οι πολλαπλές του ιδιότητες, το καθιστούν ένα προϊόν σχεδόν απαραίτητο για την οινοποίηση ...
Ο ρόλος του δρύινου βαρελιού στη ζωή του κρασιού
Ο κύριος ρόλος του βαρελιού είναι διπλός:
- «δίνει» στο κρασί αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου ...
Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ολική οξύτητα και το pH ενός κρασιού;
Η ολική ή ογκομετρούμενη οξύτητα μετρά την ποσότητα ...
Αμφιλεγόμενα αρώματα στο κρασί
Τι συμβαίνει όταν βρίσκουμε οσμή στάβλου, δέρματος, υπερώριμου μήλου ή διαλυτικού στο κρασί μας;
Οσμή στάβλου, ...
Ξέρετε ποιες είναι οι επιθυμητές θερμοκρασίες ζύμωσης των λευκών, των ροζέ και των ερυθρών κρασιών;
Τα λευκά κρασιά ζυμώνουν σε θερμοκρασίες 15oC έως 20oC, ένα πολύ σημαντικό σημείο στην παραγωγή ποιοτικών λευκών κρασιών ...
Ποιες είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών;
Οι ποικιλίες που κυριαρχούν στην παραγωγή των ελληνικών ροζέ κρασιών.
Θα ξεκινήσουμε από τον βορρά και το Ξινόμαυρο. ...
Προετοιμαζόμαστε για τη 2nd Rosé Grand Tasting @Thessaloniki κάνοντας μια ‘επανάληψη’ στα βασικά.
Τα πρώτα στάδια της ροζέ ...
Ξέρετε ποια είναι τα πιο πιθανά ελαττώματα των κρασιών;
Τα πιθανά ελαττώματα του κρασιού μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο γενικές κατηγορίες:
o τα ελαττώματα συγκεκριμένων ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε απολάσπωση, πως επιτυγχάνεται και σε τι αποσκοπεί;
Η απολάσπωση είναι η διαδικασία διαύγασης του γλεύκους, η οποία επιτυγχάνεται με ψύξη και κατακάθιση όλων των ...
Ξέρετε τι ονομάζουμε αλκοολική ζύμωση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζυμών της;
Αλκοολική ζύμωση είναι η διαδικασία μετατροπής του φρέσκου χυμού σταφυλιών (γλεύκους) σε κρασί. Αποτελώντας τη ...
Ξέρετε τι είναι η μικροοξυγόνωση;
Ως γνωστόν, το οξυγόνο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του κρασιού. Παρόλα αυτά χρησιμοποιείται, ...
Ξέρετε τι είναι η skin contact;
Για την παραγωγή λευκών κρασιών, σε γενικές γραμμές, επιδιώκεται ο διαχωρισμός των φλοιών από τον χυμό. Κι αυτό ...
Η κατηγορία των ενδυναμωμένων περιλαμβάνει κρασιά που ο αλκοολικός τους βαθμός ξεπερνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς. ...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Τι μας λέει το χρώμα του ερυθρού κρασιού;
Σερβίρουμε το κρασί στο κολονάτο ποτήρι. Το πιάνουμε κομψά από το λεπτεπίλεπτο μίσχο του και το γέρνουμε απαλά, ...
Ξέρετε τι είναι τα κρασιά Pet-nat;
Η μέθοδος Pétillant-naturel (natural sparkling) είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη διαδικασία παραγωγής αφρώδους οίνου, ...
Η ρετσίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας και δικαίως ονομάζεται βάσει της κοινοτικής ...
Τι είναι η προζυμωτική κρυοεκχύλιση στην ερυθρή οινοποίηση;
Με αυτήν την τεχνική -η οποία ονομάζεται προζυμωτική γιατί προηγείται της αλκοολικής ζύμωσης- ο σταφυλοπολτός ...
Ο Βοτρύτης είναι και μία ασθένεια του αμπελιού που οφείλεται στον μύκητα botrytis cinerea. Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας ...
Οι ορεινοί αμπελώνες της Ελλάδας
Αμύνταιο, Μέτσοβο, Ζίτσα, Κρανιά, Αιγιάλεια, Μαντίνεια, Ασπρόκαμπος Νεμέας…
Σκαρφαλωμένοι με άνεση σε πλαγιές ...
Στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η πρώτη -για τη νέα χρόνια- και πολύ σημαντική εργασία στα αμπέλια, ...
Οι μεγάλες φιάλες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από δύο χιλιάδες περίπου χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν ...
Το έδαφος του αμπελώνα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.
Επηρεάζει, ...
Όσα θέλετε να μάθετε για τον φελλό
Ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν. Ελαφρύς, αδιαπέραστος από αέρια και υγρά, ελαστικός και εύκολα συμπιέσιμος. ...
Γιατί οι φιάλες του κρασιού έχουν χωρητικότητα 750 ml;
Το περιεχόμενο των φιαλών του κρασιού τυποποιήθηκε στον 19ο αιώνα στα γνωστά 750 ml.
Από πού κι ως που όμως 750 ml; Γιατί ...
Τα αρώματα λουλουδιών που συνήθως συναντάμε στα κρασιά είναι:
Λευκά άνθη
Αρώματα λουλουδιών αμυγδαλιάς, ...
Τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις μας σε οινοποιεία στη Γαλλία, κυρίως στο Bordeaux και τη Καμπανία, αλλά και στην ...
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Rosé Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών
Στείλτε τις απαντήσεις σας στο ...
Τι είναι η Γεύση του φωτός (Goût de lumière);
Ξέρετε ότι το φως έχει γεύση;
Goût de lumière την ονομάζουν οι Γάλλοι και τη συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά και ...
Τι εξυπηρετεί η κοιλότητα στη βάση των φιαλών του κρασιού;
Αυτή η κοιλότητα, που οι Γάλλοι αποκαλούν piqûre, διασφαλίζει τη σταθερότητα της φιάλης, για να μην ταλαντεύεται ...
Wine Plus Wine Quiz - Νοε. 2018
Απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις του WP Wine Quiz και διεκδικήστε φιάλες κρασιών!
Στείλτε τις απαντήσεις σας στα info@wineplus.gr, ...
Wine Plus Wine Quiz - Οκτ. 2018
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz 2.
Εάν απαντήσετε σωστά σε λιγότερες από 5 ερωτήσεις, ...
Ποιοι είναι οι εχθροί του αμπελιού;
Έντομα και ζώα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε αμπελώνες. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ...
Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο Wine Plus Wine Quiz.
Για να τσεκάρετε το σκορ σας, κοιτάξτε στο κάτω μέρος της σελίδας ...
Πότε επιστρέφω τη φιάλη στο εστιατόριο;
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οινολογική έρευνα αλλά και η εφαρμογή των συμπερασμάτων ...
Τα τελευταία χρόνια συναντάμε αρκετά συχνά σε σημειώσεις γευστικής δοκιμής, που αφορούν κυρίως στα λευκά κρασιά, ...