ENG

Ποιο κρασί για την καρμπονάρα μου;

A A

Αχ, τα ζυμαρικά! Η θέα και μόνο μιας αχνιστής μακαρονάδας είναι ικανή να θέσει σε λειτουργία τους σιελογόνους αδένες της πλειονότητας του γήινου πληθυσμού. Και θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες για την κομψότητα με την οποία τα σπαγγέτι γλιστρούν μέσα σε μια σάλτσα ντομάτας. Για την ακατανίκητη επιθυμία να τα βάλεις στο στόμα, τη βασανιστική ανάγκη να τα ψιλοκόψεις με τα δόντια. Και κυρίως για το κρεσέντο των αρωμάτων όταν δέσει το κρασί που, γουλιά-γουλιά απολαμβάνεις μαζί τους.

Που σημαίνει ότι με τα άσπρα μακαρόνια, που θέλουν μόνο βούτυρο και τυρί, επιλέξτε ένα λευκό κρασί, με μετριοπαθή οξύτητα και διακριτικά αρώματα. Ένα φρεσκότατο Σαββατιανό ή ένας Ροδίτης είναι ότι πρέπει.

Όταν σας σερβίρουν σπαγκέτι αλ πέστο κι όταν το άρωμα του φρέσκου βασιλικού σας τρυπά τα ρουθούνια, ψάξτε για δροσερό λευκό κρασί με αντίστοιχα φυτικά αρώματα. Μια Μαλαγουζιά ή ένα Sauvignon Blanc.

Τα εξαίρετα σπαγγέτι με θαλασσινά απογειώνονται με Ασύρτικο, Chardonnay ή ένα δροσερό ροζέ από Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαντηλαριά, Merlot.  

Η πληθωρική καρμπονάρα αναζητά ζωηρά λευκά κρασιά όπως τα Ασύρτικα από την ηπειρωτική χώρα, το Βιδιανό και η Ρομπόλα.

Η εξαίσια απλότητα μιας πετυχημένης ναπολιτέν αναδεικνύεται από ερυθρά κρασιά με ωραία οξύτητα και φυτικά αρώματα. Στραφείτε ασυζητητί σε ένα Ξινόμαυρο, μια Λημνιώνα ή ένα Pinot Noir.

Τέλος για τη ντίβα και παρφουμαρισμένη μπολονέζ κρατείστε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί, μαλακό, με καλή δομή και ανοικτό μπουκέτο. Σημειώστε ένα Αγιωργίτικο ή ένα Syrah.