ENG

Ξέρετε τι είναι...

06/09/2020

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην ολική οξύτητα και το pH ενός κρασιού;
Η ολική ή ογκομετρούμενη οξύτητα μετρά την ποσότητα των οξέων στο κρασί, ενώ το pH την ισχύ αυτών των οξέων. Το pH μετριέται σε κλίμακα 0-14.

Γιατί προσθέτουμε θειώδη στα κρασιά;
Πολύ απλά, τα ‘θειώδη’, δηλαδή το SO2, προστατεύει το κρασί από την οξείδωση και τους βλαβερούς μικροοργανισμούς. Οι οινοποιοί το χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα ακόμη! Τότε, φυσικά, έκαιγαν κεριά φτιαγμένα από θειάφι μέσα στους άδειους αμφορείς.
Στη σύγχρονη οινοποίηση, η πρώτη προσθήκη SO2γίνεται με  την παραλαβή των σταφυλιών στο οινοποιείο ενώ η τελευταία στην εμφιάλωση. Μεταξύ των δύο άκρων μπορεί να έχουμε αρκετές προσθήκες που εξασφαλίζουν την παρουσία ικανής για την προστασία του κρασιού ποσότητας.

Ποια η αντιστοιχία απόδοσης hl/ha και kg/στρέμμα;
1000 hl/ha αντιστοιχούν περίπου σε 1450 κιλά/ στρέμμα.
A A