ENG

Όστρακα & θαλασσινά + κρασί

A A

Ωμά, ψητά, τηγανητά ή βραστά με λίγους κόκκους αλατιού και λαδολέμονο ή με λεπτόρρευστες λευκές σάλτσες ακόμη και με σκούρες με ντομάτα και κρασί, όστρακα και θαλασσινά είναι οι βεντέτες του σαρακοστιανού τραπεζιού. Για να μην πονοκεφαλιάζετε και κουράζεστε στην προσπάθεια επιλογής του ταιριαστού κρασιού, φροντίζουμε εμείς για σας και σας συμβουλεύουμε.

Στρείδια
Τα στρείδια είναι κορυφαία ντελικατέσεν. Έχουν μια γευστική καθαρότητα που εκφράζει όλη την έννοια της θάλασσας, κουβαλώντας, ωστόσο, το καθένα στοιχεία του θαλασσινού νερού στο οποίο έχει μεγαλώσει. Οι Γάλλοι, λάτρεις των στρειδιών, έχουν ειδικές κατατάξεις, αρκετά περίπλοκες μάλιστα. Τα στρείδια στέλνονται στην αγορά σε ξύλινα καλάθια, συχνά τυλιγμένα με φύκια για να παραμένουν υγρά και παγωμένα. Πρέπει να τρώγονται μόνο ζωντανά και φυλάσσονται στο κάτω μέρος του ψυγείου σε ένα δισκάκι σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα. Η γεύση τους είναι θεϊκή, αφού αφήνει την ένταση της θάλασσας χωρίς τη μεταλλικότητα που έχουν κάποια άλλα όστρακα. Και για τη στιγμή που θα βρεθείτε μπροστά στην πιατέλα όπου αστραποβολούν τα σεντεφένια όστρακα των στρειδιών… Το μόνο σίγουρο είναι πως μια φίνα ξηρή σαμπάνια, θα σας χαρίσει τη γευστική ηδονή. Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα ξηρότατο αφρώδες κρασί, ένα Chardonnay, τύπου Βουργουνδίας, ένα ώριμο Ασύρτικο ή μια Ρομπόλα.

Μύδια
Όταν θα βρείτε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα ψωμωμένα μύδια marinière ή σε σαγανάκι, αρδεύστε τις θαλασσινές μπουκιές σας με λευκό, ζωηρό κρασί. Ασύρτικα, Ρομπόλες και οι ηπειρώτισσες Ντεμπίνες στέκονται στο ύψος τους. Με το μυδοπίλαφο που μοσχοβολά θάλασσα και βότανα απολαύστε μια Μαλαγουζιά με αντίστοιχο βοτανικό χαρακτήρα, ένα Μοσχοφίλερο, ένα Βιδιανό.  

Γυαλιστερές
Γυαλιστερό κέλυφος και κόκκινη ψύχα/γλώσσα. Με τις αχνιστές γυαλιστερές ή αχιβάδες ταιριάζει ένα χαρμάνι Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, ένα Βιδιανό ή ένα ξηρό ροζέ.

Χτένια
Σερβίρετε ένα λιπαρό Chardonnay.

Κυδώνια
Ωμά ή σε σπαγγέτι με σκορδάκι + Μαλαγουζιά, Sauvignon, Βιδιανό.  

Αχινοί
Κατάμαυροι, γυαλιστεροί κρύβουν κάτω από τα αγκάθια ένα βελούδινο πορτοκαλί εσωτερικό που μοσχοβολά θάλασσα, έχει έντονη μεταλλικότητα και στυφή γεύση. Είναι τέλειοι με λάδι, λεμόνι και ένα κρασί με αρώματα ορυκτών και οξύτητα, όπως τα Ασύρτικα της Σαντορίνης.  

Χταπόδι
Από τους πιο παλιούς κατοίκους του πλανήτη μας, ο πολύπους των προγόνων μας, ήταν από τα αρχαία χρόνια ξεχωριστό θαλασσινό. Ψητό στα κάρβουνα ή ξυδάτο είναι ο κατεξοχήν μεζές για τσίπουρο. Όταν όμως το μαγειρέψετε με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια ντομάτα ή σε ένα μελωμένο στιφάδο θα το απολαύσετε με ένα δροσερό ροζέ Ξινόμαυρο ή ένα μαλακό Merlot.

Ψητές γαρίδες
Η Μαλαγουζιά, τα κομψά Μοσχοφίλερα, τα φρέσκα Sauvignon Blanc με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, όπως επίσης και με αρωματική φινέτσα, είναι ιδανικά κρασιά για τις ντελικάτες γαρίδες.

Καραβίδες
Τις φίνες καραβίδες και τις περισσότερο ταπεινές κωλοχτύπες με τη γλυκιά ψίχα να τις συνοδεύσετε με Chardonnay ή ένα φινετσάτο ροζέ.

Αστακός
Σάρκα νοστιμότατη, γλυκύτατη, με έντονο γευστικό άρωμα, υφή παιχνιδιάρικη και ινώδη. Στον άρχοντα της θάλασσας ταιριάζει first class κρασί! Εδώ, η πρώτη σκέψη θα σας οδηγήσει στα πρωτοκλασάτα Chardonnay, με τη γεμάτη, πλούσια γεύση και την υψηλή οξύτητα. Ειδικά αν το ευγενές θαλασσινό σερβίρεται με πλούσια σάλτσα, τα κρασιά αυτά θα κοντράρουν και θα υπογραμμίσουν τη γεμάτη γεύση του. Αν θα απολαύσετε τον αστακό απλά ψητό ή βραστό, ένα φίνο Sauvignon Blanc του κάνει εξαιρετική παρέα, όπως και μια σαμπάνια. Αν ο αστακός είναι μαγειρεμένος με άφθονα αρωματικά, σκεφτείτε ένα Riesling ή ένα fino Sherry.

Σκίτσο: Ελίνα Στελετάρη