Έκταση αμπελώνων: 667 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 36.000 HL | Οινοποιεία: 9
Π.Ο.Π.: Μονεμβασιά-Malvasia (2010) λευκός γλυκύς | Π.Γ.Ε.: Λακωνία
Ποικιλίες
Λευκές: Κυδωνίτσα, Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Ασπρούδες, Πετρουλιανός
Ερυθρωπές: Ροδίτης, Gewürztraminer
Ερυθρές: Μαυρούδι, Αγιωργίτικο
Η περιοχή ήταν ιστορικά γνωστή για το κρασί της, τη θρυλική Malvasia, που εμπορεύονταν οι Βενετοί και οι Γενουάτες από τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Οι Φράγκοι ονόμαζαν Malvasia το κάστρο στη Μονεμβασιά, στην άκρη της λακωνικής χερσονήσου. Με το ίδιο όνομα αποκαλούσαν ολόκληρη την περιοχή, την ποικιλία του σταφυλιού, καθώς επίσης και το κρασί: τον ονομαστό βυζαντινό Μονεμβάσιο οίνο, που στην εποχή του, η οποία διήρκεσε πάνω από πέντε αιώνες, ήταν γνωστός και ως «μαύρο κρασί από άσπρα σταφύλια».
Στη σύγχρονη εποχή, το κρασί της περιοχής νομοθετήθηκε μόλις το 2010 με την ονομασία Μονεμβασιά-Malvasia.
Ο αμπελώνας της Λακωνίας είναι σχετικά νέος, εκτείνεται κυρίως γύρω από τις πόλεις Σπάρτη και Μονεμβασιά, και χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια κυρίως ελληνικών ποικιλιών.
Η λευκή ποικιλία Μονεμβασιά συμμετέχει κατά 50% στον λιαστό Π.Ο.Π. Μονεμβασιά-Malvasia, σε συνδυασμό και με τα σταφύλια: Ασπρούδες, Κυδωνίτσα.
Η λευκή Κυδωνίτσα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη Λακωνία.