ENG

Μαντίνεια

A A

Έκταση αμπελώνων: 1.250 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 54.800 HL | Οινοποιεία: 11  

ΠΟΠ: Μαντίνεια, λευκός ξηρός/αφρώδης | ΠΓΕ: Αρκαδία

Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Ασπρούδες

Οι αμπελώνες της ζώνης βρίσκονται βορειοανατολικά της Τρίπολης, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 650 μέτρα και εδάφη φτωχά, καλά σταγγιζόμενα.

Τα αμπέλια στη Μαντίνεια ωριμάζουν συνήθως στο δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, αρκετά αργά για μια νότια ελληνική περιοχή.

Στους αμπελώνες, σε ποσοστό 85%, κυριαρχεί το Μοσχοφίλερο, σταφύλι με κοκκινωπή φλούδα κι ένα από τα πιο αρωματικά της Ελλάδας.

Οι σημαντικότεροι βιότυποι (κλώνοι) του Μοσχοφίλερου είναι:
o    το Μαυροφίλερο που δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό και καλές οξύτητες. Γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ως ο κορμός για την παραγωγή των κρασιών Π.Ο.Π.
o    τα Ξανθοφίλερο και Ασπροφίλερο, που δίνουν κρασιά χαμηλού αλκοολικού βαθμού και υψηλής οξύτητας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή αφρωδών κρασιών.

Το ντουέτο Μαντίνεια/Μοσχοφίλερο είναι ίσως το μοναδικό «λευκό» στην Ελλάδα που μπορεί να δώσει ένα αριθμό τελείως διαφορετικών τύπων οινικών προϊόντων:
Φινετσάτα λευκά κρασιά με αρωματική ένταση.
Ανοιχτόχρωμα (τύπου Προβηγκίας) ντελικάτα ροζέ.
Σπινθηροβόλα αφρώδη (από το 2011 και με ένδειξη Π.Ο.Π.)

Σήμερα κυκλοφορούν τουλάχιστον 45 ετικέτες Π.Ο.Π. Μαντίνεια, από 11 οινοποιεία εντός ζώνης και ακόμη 20 εκτός και πολύ περισσότερες με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος.