ENG

Αργεντινή

A A

Αργεντινή. Μια χώρα αντιθέσεων, η οποία, παρότι βρίσκεται στη Νότιο Αμερική, έχει πάρα πολλά στοιχεία οικεία στους Ευρωπαίους. Μουσική, tango, ποδοσφαιρικές χορογραφίες, κουζίνα αργεντίνικη με όλους τους τύπους ψησίματος του κρέατος και αχανείς pampas συνθέτουν το γοητευτικό της πολύπτυχο.

Ως οινοπαραγωγός χώρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας των παραγωγικότερων χωρών και μέχρι πρότινος τα κρασιά της καταναλώνονταν εξ' ολοκλήρου στον τόπο παραγωγής τους με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση, πριν 4 δεκαετίες, να φτάνει τα 100 λίτρα! Όμως μέχρι το τέλος του 1997 έπεσε δραματικά στα 40 λίτρα και με τις εσωτερικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις δημιουργήθηκε μια νέα τάξη πραγμάτων. Η ταχύτατη ανάπτυξη της γειτονικής Χιλής άνοιξε τον δρόμο σε κεφάλαια και επαγγελματίες, που -σχετικά γρήγορα- επένδυσαν στην Αργεντινή βάζοντας στον οινικό χάρτη έναν «κοιμώμενο γίγαντα». Μέσα σε μόλις μια πενταετία οι εξαγωγές της Αργεντινής δεκαπλασιάστηκαν και μια νέα εποχή ξεκίνησε για το αργεντίνικο κρασί.

του Γιώργου Φλούδα
Δημοσιεύτηκε στο Wine Plus magazine

Αμπελώνες και οικοσύστημα
Οι κυριότεροι αμπελώνες βρίσκονται στα δυτικά της χώρας, στους πρόποδες των Άνδεων και ακριβώς αντιδιαμετρικά από τους αντίστοιχους της Χιλής, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.700 μέτρα. Απέχουν περίπου 1.600 χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό ωκεανό και είναι διάσπαρτοι σε μια περιοχή που δεν έχει προσβληθεί ποτέ από τη φυλλοξήρα και ξεκινά από τον Τροπικό του Αιγόκερω στον Βορρά για να φτάσει μέχρι την Παταγονία στον Νότο.

Με εξαίρεση την περιοχή Rio Negro στα νότια, το κλίμα στις οινοπαραγωγικές περιοχές της Αργεντινής χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως ξηρικό, με μεγάλη ηλιοφάνεια και βροχοπτώσεις που δεν ξεπερνούν τα 250 mm ετησίως. Ο ξηρός αέρας εξασφαλίζει την απουσία των μυκητιακών ασθενειών και πρακτικά καθιστά μη αναγκαία την, οποιασδήποτε μορφής, παρέμβαση με χημικά. Η ξηρασία, ωστόσο, οδηγεί -σχεδόν αναπόφευκτα- στις αρδεύσεις, οι οποίες αν και εξασφαλίζουν τις ανάγκες του νερού που χρειάζεται το αμπέλι, όταν τις χρειάζεται, δημιουργούν το πρόβλημα των υψηλών στρεμματικών αποδόσεων και της χαμηλής ποιότητας πρώτης ύλης.

Οι κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές

Η Αργεντινή έχει τέσσερις κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές, οι οποίες με σειρά σπουδαιότητας είναι οι: Mendoza, San Juan, La Rioja και Salta.

Η Mendoza αποτελεί την καρδιά της οινικής βιομηχανίας της Αργεντινής. Παράγει σχεδόν το 70% της συνολικής παραγωγής και είναι λίγο μεγαλύτερη από ολόκληρο το Bordeaux! Αποτελείται από δύο περιοχές, τη Maipu και τη Lujan de Cuyo, που είναι η πρώτη ονομασία προέλευσης της Αργεντινής και συστάθηκε το 1993 σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. (Γενικότερα πάντως, σε ότι αφορά στη νομοθεσία των περιοχών ονομασίας προέλευσης, παρότι υπάρχει κυβερνητικό σώμα ελέγχου και έχουν γίνει σχετικές προσπάθειες, δεν υπάρχει σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο.)
Στη Mendoza συναντάμε κυρίως τις ποικιλίες Criolla (ερυθρωπή) και Cereza (λευκή), από τις οποίες προέρχεται σχεδόν το 1/4 της συνολικής παραγωγής της περιοχής. Από τις ερυθρές κυριαρχεί το Malbec που αντιμετωπίζεται ως εθνική ποικιλία. Βλέπουμε δηλαδή, ότι η «δεύτερη» ποικιλία για την περιοχή του Bordeaux βρίσκει στην Αργεντινή πρόσφορο έδαφος και αποτελεί πραγματικά την αιχμή του δόρατος για τις εξαγωγές της χώρας.

Η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή είναι η San Juan που βρίσκεται βορειότερα της Mendoza. Με σημαντικά πιο ζεστό κλίμα, παρήγαγε ανέκαθεν μεγάλες ποσότητες, κατώτερης ποιότητας, κρασιών ή σταφίδας. Από το 1990 όμως, η κατεύθυνση των παραγωγών στράφηκε στην ποιοτική αμπελοκαλλιέργεια κυρίως ερυθρών ποικιλιών και πολύ σύντομα αποκαταστάθηκαν. Στη San Juan συναντάμε κρασιά από την ερυθρή ποικιλία Bonarda, άλλη μια ιδιαιτερότητα της Αργεντινής και πολύ καλές προσπάθειες για το Syrah.

Η La Rioja είναι η παλαιότερη αμπελουργική περιοχή της Αργεντινής και η πατρίδα του Torrontes, της χαρακτηριστικής λευκής ποικιλίας της χώρας. Οι ιδιαίτερα ξηρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ, λειτουργούν οριακά ως προς την αμπελοκαλλιέργεια, αλλά όταν η χρονιά το επιτρέπει τα αποτελέσματα για τις λευκές ποικιλίες είναι μοναδικά.

Τέλος, στο βορειότερο σημείο της χώρας, στην περιοχή Salta βρίσκονται ορισμένοι από τους υψηλότερους αμπελώνες στον κόσμο. Εδώ η ερυθρή ποικιλία Tannat δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, προτείνοντας άλλη μια ιδιαιτερότητα για την οποία αξίζει να αναζητήσετε τα κρασιά της Αργεντινής.

Η Αργεντινή κατά 60% παράγει ερυθρά κρασιά τα οποία συνοδεύουν υπέροχα τα περίφημα αργεντίνικα φιλέτα.

Οινοποιεία
Τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας βρίσκονται στη Mendoza, που απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Buenos Aires, απ' όπου συντονίζεται και το σύνολο των εξαγωγών, κυρίως προς τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ανερχόμενη αγορά για τα αργεντίνικα κρασιά αναδεικνύεται και η Κίνα, που τα τελευταία χρόνια απορροφά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.

Ορισμένα από τα πιο μεγάλα ονόματα είναι: η Bodega Norton (που ανήκει από το 1989 στην οικογένεια Swarovski), η Bodegas Trapiche που έβαλε το αργεντίνικο κρασί στην υψηλή κατηγορία με το Iscay, ένα εμβληματικό κρασί που φέρει την υπογραφή του Michelle Rolland, το οινοποιείο Doña Paula που ανήκει στη Santa Rita της Χιλής και η Bodega Catena Zapata που παράγει ορισμένα από τα καλύτερα Malbec της χώρας.

Ενδιαφέρον έχει και το ελληνικό στοιχείο στην Αργεντινή. Ο επιχειρηματίας Κροντηράς, ο οποίος διαμένει μόνιμα εκεί, με τη βοήθεια του οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη δημιούργησε στη Bodega Krontiras πολύ ενδιαφέροντα Malbec με την εμπορική ονομασία Doña Silvina.

Στην Αργεντινή επίσης, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από οίκους της Καμπανίας, όπως η Moët & Chandon, η Piper Heidsieck και η Mumm, που δημιούργησαν δικές τους μονάδες παραγωγής.