Έκταση αμπελώνων: 1.033 ha | Ετήσια παραγωγή κρασιού: 54.470 HL
Οινοποιεία: 11
Π.Ο.Π.: Πλαγιές Μελίτωνα (1982), λευκός/ερυθρός - ξηρός
Π.Γ.Ε.: Χαλκιδική, Σιθωνία, Άγιο Όρος
Ποικιλίες
Λευκές: Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, SB, Chardonnay, Viognier, Trebbiano,
Ερυθρές: Λημνιό, CS, CF, Ξινόμαυρο, Grenache Rouge, Syrah, Merlot
Στη Χαλκιδική της αρχαιότητας φημισμένες για τα κρασιά τους ήταν η Μένδη (πόλη στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας), η Άκανθος (η σημερινή Ιερισσός) και η Άφυτις (η σημερινή Άφυτος). Στα Στάγειρα, τη γενέτειρά του, ο Αριστοτέλης φύτεψε τον πρώτο πρότυπο αμπελώνα.
Σήμερα, το αμπέλι καλλιεργείται στην κεντρική και την ορεινή Χαλκιδική, στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος.
Στις ηλιόλουστες δυτικές πλαγιές του όρους Μελίτωνα στήθηκε, με την καθοδήγηση του μεγάλου Γάλλου οινολόγου Emile Peynaud, ο μεγαλύτερος πειραματικός αμπελώνας ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα!
Σε όλα σχεδόν τα Αγιορείτικα μοναστήρια υπάρχει μια μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη της αμπελουργίας και της παραγωγής κρασιού. Σήμερα, σε αρκετά, ζούμε την αναβίωσή της.
Οι περισσότεροι σημερινοί αμπελώνες των μονών του Αγίου Όρους είναι γραμμικοί, έχουν προσαρμοστεί στην απαραίτητη χρήση των μηχανών, αλλά έμειναν ξηρικοί όπως και οι παλιοί. Σχεδόν στο σύνολό τους εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια.
Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα: η πρώτη Ονομασία Προέλευσης που περιέλαβε στην ποικιλιακή της σύνθεση και διεθνή σταφύλια. Επίσης, από τις ελάχιστες ελληνικές ζώνες Π.Ο.Π. που έχουν τη δυνατότητα να χαρίζουν τόσο ερυθρούς όσο και λευκούς οίνους.
Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος, μια από τις πρώτες γεωγραφικές ενδείξεις που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα, το 1981.