ENG

Γουμένισσα

A A

Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: 400 ha
Έκταση αμπελώνων: Ξ/Μ + Νεγκόσκα: 200 ha
Οινοποιεία: 5

Π.Ο.Π.: Γουμένισσα (1979) ερυθρός ξηρός
Π.Γ.Ε.: Πλαγιές Πάικου

Ποικιλίες:
Λευκές: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, SB, Chardonnay
Ερυθρές: Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, CS, Merlot, Syrah


Αφήνουμε τη Θεσσαλονίκη με βόρεια κατεύθυνση και σε λιγότερο από μία ώρα είμαστε στη Γουμένισσα. Η αμπελουργική ζώνη της είναι ένας από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας. Τα δε ξηρά ερυθρά κρασιά της κατά τον 19ο αιώνα ήταν ξακουστά και εκτός των συνόρων της χώρας.

Οι αμπελώνες της Γουμένισσας απλώνονται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικο και σε λόφους με απαλές κλίσεις στα νότια της πόλης, σε υψόμετρο 230-450 μέτρων. Η ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές: Γουμένισσα, Γερακώνα, Γρίβα, Κάρπη, Πεντάλοφος, Στάθης, Φιλυριά, Γοργόπη (στην Αξιούπολη) και Πολύπετρο (στον Ευρωπό).  

Κλίμα
Εδώ το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Ο βαρδάρης φυσά όλες τις εποχές του χρόνου ξορκίζοντας τις ασθένειες και η υγρασία από τη γειτονική κοιλάδα του Αξιού μετριάζει τους θερινούς καύσωνες.

Ποικιλίες
Σ’ αυτή την περιοχή καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ποιοτική ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, μαζί με τη Νεγκόσκα, ένα ντόπιο ερυθρό σταφύλι. Τα αμπέλια έχουν φυτευτεί και με τις δύο ποικιλίες κι από τη συνοινοποίησή τους (με τη Νεγκόσκα σε ποσοστό τουλάχιστον 20%) παράγονται τα κρασιά με την ένδειξη Π.Ο.Π. Γουμένισσα. Ζωηρόχρωμα και φινετσάτα, συνδυάζουν τις μαλακές τανίνες της Νεγκόσκας, με το φρούτο και τη μακριά, ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση, που παραπέμπει κατευθείαν στο Ξινόμαυρο.
Επιπλέον, η αναμπέλωση των τελευταίων ετών στη ζώνη προσφέρει πολλές δυνατότητες για διαφοροποιημένα κρασιά με τη συμμετοχή διεθνών ποικιλιών.