ENG

Αυστραλία

A A

Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες αμπέλου


Σήμερα στην Αυστραλία καλλιεργούνται περισσότερες από 180 ποικιλίες αμπέλου. Παρόλο αυτόν τον πλουραλισμό, το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα της χώρας είναι φυτεμένο με μερικές -λίγες- βασικές γαλλικές ποικιλίες.

Για την ακρίβεια, μόλις εννέα ποικιλίες έχουν έκταση μεγαλύτερη από 1%, οι: Syrah (30%), Cabernet Sauvignon (18%), Chardonnay (15%), Merlot (6 %), Sauvignon Blanc και Pinot Noir (4 % εκάστη), Pinot Gris και Sémillon (3% εκάστη) και Riesling (2 %). Μαζί, οι εννέα αυτές ποικιλίες αντιπροσωπεύουν το 86% της καλλιεργήσιμης έκτασης των αμπελώνων της Αυστραλίας (2023).

Η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι. Στη δεκαετία του 1950 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το ποσοστό των Ισπανικών ποικιλιών ήταν πάνω από 40%, ενώ αυτό των Γαλλικών, όπως και των Ελληνικών, δεν ξεπερνούσε το 20 %, με την Τουρκία να ακολουθεί με ποσοστό περίπου 10%. Όμως, στη συνέχεια, η καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών, όπως η Garnacha Tinta και η Σουλτανίνα συρρικνώθηκε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, αυτή ορισμένων γαλλικών αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε σήμερα περίπου το 90% του αμπελώνα της Αυστραλίας να είναι φυτεμένο με γαλλικές ποικιλίες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αμπελοοινικού κλάδου της Αυστραλίας, είναι ότι εκτός από την επικέντρωση σε λίγες ποικιλίες αμπέλου, είναι επίσης συγκεντρωμένος σε λίγες περιοχές. Και ενώ υπάρχουν περισσότερες από 60 αμπελουργικές περιοχές, συχνά έως και τα 2/3 της ετήσιας παραγωγής κρασιού προέρχονται από μόλις 3, μεγάλες, θερμές και σημαντικά αρδευόμενες περιοχές. Που σημαίνει ότι μόνο στο υπόλοιπο 1/3 της έκτασης των αμπελώνων, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την παραγωγή κρασιού  υψηλής ποιότητας (Βέλτιστη θερμοκρασία της περιόδου ανάπτυξης / Jones, 2006). Οι δε προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του μοντέλου των τοπο/ποικιλιών, μέχρι το 2050, η έκταση των αμπελώνων με συνθήκες ευνοϊκές για την παραγωγή κρασιού  υψηλής ποιότητας μπορεί να μειωθεί στο 10-15 %.