Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Η διαδικασία μέσω της οποίας το CO2 της ατμόσφαιρας και το H2O από το έδαφος ενώνονται και δημιουργούν τα σάκχαρα στα σταφύλια ονομάζεται:
a. Ώσμωση
b. Σακχαροποίηση
c. Διαπνοή
d. Φωτοσύνθεση
2. Όλα τα κρασιά περιέχουν μικρή ποσότητα από αυτό το οξύ. Όταν όμως η ποσότητα είναι μεγαλύτερη προσδίδει στο κρασί το άρωμα και τη γεύση του ξιδιού:
a. Τρυγικό οξύ
b. Οξικό οξύ
c. Κιτρικό οξύ
d. Λακτικό οξύ
3. Στην παραγωγή των ροζέ κρασιών, η παρατεταμένη επαφή με τους φλοιούς (skin contact) έχει σαν αποτέλεσμα:
a. υψηλότερη οξύτητα
b. υψηλότερο αλκοολικό τίτλο
c. βαθύτερο χρώμα
d. χαμηλότερο pH
4. Η δρυς που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των βαρελιών του κρασιού ανήκει στο γένος Quercus. Ποια είναι η ονομασία της «Λευκής δρυός» που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των αμερικανικών βαρελιών;
a. Quercus petraea
b. Quercus robur
c. Quercus alba τ
5. Ποια από τις παρακάτω περιοχές ΔΕΝ ανήκει στη ζώνη Π.Ο.Π. Νάουσα;
a. Ψάρι
b. Πολλά Νερά
c. Στράντζα
d. Μαρίνα
6. Η Χιλή έχει τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων φυτεμένων με Cabernet Sauvignon εκτός Γαλλίας:
a. Σωστό
b. Λάθος
7. Η Rioja αύξησε θεαματικά τη φήμη της ως αμπελουργική περιοχή, το 1870, με την εγκατάσταση στην περιοχή της Navarra αμπελουργών από:
a. την Αγγλία
b. τη Γερμανία
c. τη Γαλλία
d. την Ουγγαρία
8. Ποιο από τα παρακάτω ερυθρά κρασιά αναμένεται να έχει πιο ανοικτόχρωμη εμφάνιση;
a. Shiraz από τη Barossa Valley
b. Αγιωργίτικο από τη Νεμέα
c. Merlot από την California
d. Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο
9. Limousin, Allier, Tronçais, Nevers και Vosges. Όλα είναι:
a. Οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας
b. Δάση δρυός της Γαλλίας
c. Οινοπαραγωγικές περιοχές του Καναδά
d. Οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελβετίας
10. Σε ποια χώρα καλλιεργείται ευρέως η ποικιλία Παμίδι;
a. Ρουμανία
b. Ελλάδα
c. Βουλγαρία
d. Γεωργία
Απαντήσεις
1d, 2b, 3c, 4c, 5a, 6a, 7c, 8d, 9b, 10c