Τσεκάρετε τις οινικές σας γνώσεις στο καινούργιο Wine Plus Wine Quiz.
Η διαδικασία μέσω της οποίας το CO2 της ατμόσφαιρας και το H2O από το έδαφος ενώνονται και δημιουργούν τα σάκχαρα στα σταφύλια ονομάζεται:
a. Ώσμωση
b. Σακχαροποίηση
c. Διαπνοή
d. Φωτοσύνθεση
2. Όλα τα κρασιά περιέχουν μικρή ποσότητα από αυτό το οξύ. Όταν όμως η ποσότητα είναι μεγαλύτερη προσδίδει στο κρασί το άρωμα και τη γεύση του ξιδιού:
a. Τρυγικό οξύ
b. Οξικό οξύ
c. Κιτρικό οξύ
d. Λακτικό οξύ
3. Στην παραγωγή των ροζέ κρασιών, η παρατεταμένη επαφή με τους φλοιούς (skin contact) έχει σαν αποτέλεσμα:
a. υψηλότερη οξύτητα
b. υψηλότερο αλκοολικό τίτλο
c. βαθύτερο χρώμα
d. χαμηλότερο pH
4. Η δρυς που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των βαρελιών του κρασιού ανήκει στο γένος Quercus. Ποια είναι η ονομασία της «Λευκής δρυός» που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των αμερικανικών βαρελιών;
a. Quercus petraea
b. Quercus robur
c. Quercus alba τ
5. Ποια από τις παρακάτω περιοχές ΔΕΝ ανήκει στη ζώνη Π.Ο.Π. Νάουσα;
a. Ψάρι
b. Πολλά Νερά
c. Στράντζα
d. Μαρίνα
6. Η Χιλή έχει τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων φυτεμένων με Cabernet Sauvignon εκτός Γαλλίας:
a. Σωστό
b. Λάθος
7. Η Rioja αύξησε θεαματικά τη φήμη της ως αμπελουργική περιοχή, το 1870, με την εγκατάσταση στην περιοχή της Navarra αμπελουργών από:
a. την Αγγλία
b. τη Γερμανία
c. τη Γαλλία
d. την Ουγγαρία
8. Ποιο από τα παρακάτω ερυθρά κρασιά αναμένεται να έχει πιο ανοικτόχρωμη εμφάνιση;
a. Shiraz από τη Barossa Valley
b. Αγιωργίτικο από τη Νεμέα
c. Merlot από την California
d. Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο
9. Ποια από τα ακόλουθα γνωστά γαλλικά κρασιά ΔΕΝ παράγεται από Chardonnay;
a. Chablis
b. Meursault
c. Pouilly – Fumé
d. Champagne
10. Σε ποιο σημείο της παραγωγής ενός Οίνου Φυσικώς Γλυκύ προσθέτουμε αλκοόλη;
a. Πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης
b. Μόλις ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση
c. Μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης
d. Δεν προσθέτουμε αλκοόλη
Απαντήσεις
1d, 2b, 3c, 4c, 5a, 6a, 7c, 8d, 9c, 10d