ENG

Cabernet Sauvignon

A A

ΤΟ CS ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Υφήλιος: 263.045 ha ║  Ελλάδα: 2.139 ha (3,2%)

Π.Ο.Π. Πλαγιές του Μελίτωνα

Δύο στυλ CS
Κλασικό στυλ
Γαλλία: Έκταση: 50.181 ha ║ Βασικές περιοχές: Bordeaux, Λίγηρας, Languedoc, Προβηγκία

Νέος Κόσμος
Χιλή: Έκταση: 40.486 ha ║
Η.Π.Α.: Έκταση: 38.445 ha ║ Βασικές περιοχές: Napa Valley, Sonoma, Santa Cruz Mountains

Χαρμάνια: CS + Merlot + Cabernet Franc (Bordeaux) ║ CS + Sangiovese (Ιταλία, Super Tuscans) ║ CS + Αγιωργίτικο (Ελλάδα)

Είναι βαθύχρωμο, είναι πλούσιο, είναι πολύπλοκο. Όταν ένα Cabernet Sauvignon είναι καλό, τότε όντως αξίζει τον τίτλο του βασιλιά των σταφυλιών!

Το Cabernet Sauvignon το συναντάμε παντού όπου υπάρχει αμπελώνας στην υφήλιο. Και ίσως, η περισσότερο αξιοσημείωτη ιδιότητά του είναι το ότι μπορεί να ταξιδεύει, να απλώνει τις ρίζες του σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ωστόσο, να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon, παρά τις όποιες κλιματολογικές, καλλιεργητικές ή οινοποιητικές συνθήκες. Είναι σίγουρο πως αποτελεί το τέλειο όχημα για την ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ξεχωριστό αμπελώνα, αυτό δηλαδή που οι Γάλλοι και μαζί τους κι όλη η υφήλιος αποκαλεί terroir.

Η γεωγραφία του Cabernet Sauvignon
Η καταγωγή του Cabernet Sauvignon παραμένει ένα μυστήριο, παρόλο που κυκλοφορούν αρκετές θεωρίες για τη γενέτειρά του. Το σίγουρο είναι πάντως, πως στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν πρωτοεμφανίζονται τα μεγάλα châteaux του Médoc και των Graves, αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στον αμπελώνα αυτών των περιοχών και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Bordeaux. Σήμερα, συμμετέχει στην ποικιλιακή σύνθεση των κρασιών της ευρύτερης περιοχής, σχεδόν κατά κανόνα σε χαρμάνι μαζί με το Merlot και το Cabernet Franc. Κι αυτό γιατί το Cabernet Sauvignon είναι όψιμη ποικιλία, με συνέπεια όταν η χρονιά είναι δύσκολη και δεν ωριμάσει σωστά, να εμφανίζεται λεπτό, σκληρό και πράσινο. Χρειάζεται λοιπόν, την ασφάλεια της 1-2 εβδομάδων πρωιμότητας των άλλων σταφυλιών.

Σίγουρα η φήμη του Cabernet Sauvignon οφείλεται στην κλασική του έκφραση, όπως αυτή μας παρουσιάζεται μέσα από τις φιάλες των περίφημων châteaux του Médoc ή του Pessac-Leognan.

Στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Τοσκάνη, το Cabernet Sauvignon βρήκε έναν ακόμη επίγειο παράδεισο, αρκετές φορές σε συνδυασμό με το ντόπιο Sangiovese. Εδώ εμφανίζεται με ιδιαίτερα σφιχτή δομή και ιδιαίτερη αρωματική συμπύκνωση στα κορυφαία Super Τuscan.

Μια άλλη περιοχή στην οποία το Cabernet Sauvignon αισθάνεται σαν στο σπίτι του, είναι η Καλιφόρνια, κυρίως στη Napa Valley, τη Sonoma και τη Santa Cruz Mountains. Τα κρασιά του εμφανίζουν παρόμοια ένταση με τα κορυφαία του Bordeaux, ενώ συγχρόνως είναι περισσότερο υψηλόβαθμα και «γλυκά».

Στη Χιλή μας δίνει διαφορετικά κρασιά, πιο μαλακά και φρουτώδη, που φτάνουν στην ιδανική ηλικία για την απόλαυσή τους, πιο νεαρά, στον πρώτο με δεύτερο χρόνο από την παραγωγή τους.

Οι πρώτες φυτεύσεις του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα έγιναν στη δεκαετία του ’60. Από τη μία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, εμπνευστής και δημιουργός της οινοποιίας Κατώγι Αβέρωφ, αποφάσισε να δοκιμάσει την καλλιέργειά του στο ορεινό Μέτσοβο. Κι από την άλλη ο Γιάννης Καρράς, επίσης μεγάλος οραματιστής, το χρησιμοποίησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου πειραματικού αμπελώνα ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τους πειραματισμούς των μεγάλων οραματιστών και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Σήμερα συναντάμε το Cabernet Sauvignon σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας με τις μεγαλύτερες ωστόσο εκτάσεις στη Νότιο Πελοπόννησο, την Αταλάντη, τη Δράμα και το Παγγαίο Όρος.

ΤΟ CS ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18 ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: πικάντικα αλλαντικά, κοκκινιστά κρεατικά της κατσαρόλας, κυνήγι, γεμιστή χήνα  
Αρωματικά και μπαχαρικά: δενδρολίβανο, μαύρο πιπέρι
Τυριά: κρασοτύρι, gorgonzola, camembert, μαλακά λιπαρά τυριά

WP προτάσεις: Stroganoff, Μοσχάρι Bourguignon