--
Η γεωγραφία του Chardonnay
Το Chardonnay είναι πιθανότατα η πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο.
Στις βόρειες αμπελουργικές επαρχίες της Γαλλίας είναι υπεύθυνο για την παραγωγή κορυφαίων, μοναδικών κρασιών. Στην Καμπανία είναι η λευκή ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή της μεγάλης ντίβας των κρασιών, της σαμπάνιας. Στη Βουργουνδία μας δίνει τα μεγάλα λευκά κρασιά του Meursault και του Montrachet (Côte d'Or), του Pouilly-Fuissé (Mâcon) και βεβαίως του Chablis.
Στην Καλιφόρνια, η ευεργετική επίδραση του ωκεανού και αρκετές δεκαετίες καλλιέργειας, διερευνήσεων και πειραματισμών αρκούσαν για την παραγωγή εξαιρετικών Chardonnay από τις περιοχές Monterey, Sonoma, Napa Valley.
Η Αυστραλία ήταν η επόμενη ήπειρος που μαγεύτηκε από τη γοητεία του και στήριξε τις εξαγωγές της στα πληθωρικά φρουτώδη Chardonnay της. Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αμερική κι από κει και πέρα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.
Στην Ελλάδα φυτεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφότου οι οινοποιοί πείστηκαν για τις δυνατότητες των ξενικών ποικιλιών και για την αρμονική τους συνύπαρξη με τις ντόπιες. Πλέον το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και στην Κρήτη.
Τα στυλ του Chardonnay
Το αξιοπερίεργο με το Chardonnay είναι ότι ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιά είναι η γεύση του;».
Κι αυτό γιατί η αξιοθαύμαστη προσαρμοστικότητά του σε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων, η οποία και το εγκατέστησε στους αμπελώνες όλων των ηπείρων, έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια ποικιλομορφία χαρακτήρων. Το εκλεκτό σταφύλι εμφανίζει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα όταν καλλιεργείται σε ψυχρά απ' ότι σε θερμά κλίματα.
Τα Chardonnay των ψυχρών κλιμάτων, όπως τα Chablis, είναι κρασιά με μέτριο αλκοολικό τίτλο, υψηλή οξύτητα και φίνα αρώματα που θυμίζουν άγουρα φρούτα, όπως το πράσινο μήλο, το lime, το άγουρο λευκόσαρκο ροδάκινο. Έχουν εξαιρετική αντοχή στον χρόνο, έτσι ακόμη και μετά από 10-15 χρόνια παλαίωσης εμφανίζονται με καταπληκτικά ορεκτικό προφίλ. Αντίστοιχα, οι αποκλειστικά Blanc de Noirs σαμπάνιες (δηλαδή 100% Chardonnay) αποδεικνύονται κομψά και ζωηρά αφρώδη, υψηλής κλάσης.
Κατεβαίνοντας λίγο πιο νότια, στο Côte d'Or της Βουργουνδίας, τα Chardonnay γίνονται περισσότερο αισθησιακά και στα χέρια μεγάλων οινοποιών, μπορούν να εκφράσουν την περιοχή, το terroir από το οποίο προέρχονται, ανεξάρτητα από τις οινοποιητικές τεχνικές. Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα βουτυράτα Meursault, τα ατσαλένια και κρεμώδη Puligny-Montrachet, τα περισσότερο καλοδομημένα Chassagne-Montrachet.
Αντίστοιχα, τα Chardonnay των θερμών κλιμάτων, όπως αυτά που παράγονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον νότο της Γαλλίας και στην Αυστραλία, έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο, πιο χαμηλές οξύτητες, πλούσιο σώμα και αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, όπως ο ανανάς.
Σαφώς -και ανεξάρτητα από το γεωγραφικό πλάτος- το κλειδί για το γευστικό προφίλ του κάθε Chardonnay βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού του, ο οποίος θα αποφασίσει για την ωριμότητα των σταφυλιών και την τεχνική οινοποίησης που θα ακολουθήσει. Η ζύμωση του κρασιού μέσα σε βαρέλι, η ωρίμανσή του μαζί με τις οινολάσπες (sur lie), ακόμη και η πραγματοποίηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης συμβάλλουν στο κτίσιμο της προσωπικότητάς του. Τα «βαρελάτα» Chardonnay είναι περισσότερο γεμάτα και πληθωρικά, αποπνέουν νότες μελιού, βουτύρου, φουντουκιού, ακόμη και μπαχαρικών.
Πάντως, φρέσκος ή ώριμος, όποιος και να είναι ο γευστικός χαρακτήρας ενός Chardonnay, η αναμφισβήτητη γοητεία του, εστιάζεται στον συνδυασμό: δύναμης, πλούτου και πολυπλοκότητας.