ENG

Syrah

A A

ΤΟ SYRAH ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Υφήλιος: 186.000 ha ║ Ελλάδα: 1.056 ha (1,6%)

Π.Ο.Π. Μεσενικόλα

Δύο στυλ SYRAH
Κλασικό στυλ
Γαλλία: Έκταση αμπελώνων: 68.390 ha ║ Βασικές περιοχές: Côtes du Rhône: Cornas, Hermitage, St. Joseph, Côte-Rôtie
Ισπανία: Έκταση αμπελώνων: 19830 ha ║ Βασικές περιοχές: Priorat, Montsant, Toro, Yecla

Νέος Κόσμος
Αυστραλία: Έκταση αμπελώνων: 42.490 ha ║ Βασικές περιοχές: Barossa, McLaren Vale, Limestone Coast
Η.Π.Α.: Έκταση αμπελώνων: 16.187 ha ║ Βασικές περιοχές: Sonoma, Napa

Συνώνυμα: Marsanne Noir (Γαλλία), Shiraz (Αυστραλία)

Χαρμάνια: Syrah + Grenache + Mourvedre (Côtes du Rhône) ║ Syrah + Cabernet (California) ║ Syrah + Αγιωργίτικο (Ελλάδα)


Φοβερά σκούρο χρώμα.
Τρομερά συμπαγής τοίχος από αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών.
Συγκλονιστικά σαρκώδες σώμα με ισχυρότατες τανίνες.

Φοβερό, τρομερό, συγκλονιστικό, ισχυρότατο….
Όλα τα επίθετα, και μάλιστα, στον υπερθετικό τους βαθμό, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή των κρασιών του Syrah.
Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο ότι αυτό το σταφύλι, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα των οινόφιλων, είναι μια πολλά -ακόμη- υποσχόμενη ποικιλία. Η εξαιρετικά μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα, δικαιολογούν τις προσδοκίες.

Η γεωγραφία του Syrah
Η προέλευση του Syrah, που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα σταφύλια στον κόσμο, έχει απασχολήσει αρκετά τους αμπελογράφους κι έχει προκαλέσει σοβαρές διαμάχες ανάμεσά τους. Στην πιο διάσημη περιοχή καλλιέργειάς του στην Ευρώπη, στη νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στις απότομες, βόρειες πλαγιές του Ροδανού, είναι πιθανόν να καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εκεί το βρίσκαμε σχεδόν αποκλειστικά, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του '70, να συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Hermitage, Côte Rôtie, Cornas. Θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο.

Στη συνέχεια η εκτεταμένη καλλιέργεια του στην Αυστραλία, όπου αποκαλείται Shiraz, έδωσε κρασιά δυναμίτες. Συμπυκνωμένα με βόμβες φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα -λόγω της υψηλής αλκοόλης- που αντισταθμίζει τον ισχυρά τανικό χαρακτήρα.

Τα ανέλπιστα ποιοτικά -αλλά και ποσοτικά- αποτελέσματα ανέβασαν σημαντικά τους μετοχές του. Οι αμπελώνες με Syrah στον Γαλλικό Νότο, το Châteauneuf-du-Pape, το Languedoc – Roussillon, την Provence, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση. Είναι προφανές πως για την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού είναι απαραίτητο το ζεστό κλίμα. Ισπανία, Τοσκάνη, Καλιφόρνια, Νότιος Αφρική, Χιλή και Αργεντινή άρχισαν να φλερτάρουν με το καινούργιο αστέρι του οινικού στερεώματος. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

Όντως! Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στις αρχές του '90 από τη Μακεδονία και πλέον έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Τα ελληνικά Syrah, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπουν περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιστοί στα γαλλικά πρότυπα. Πάντως, τα δυνατά σημεία όλων τους του είναι το πορφυρό χρώμα, το σαρκώδες σώμα και το ιδιόμορφο πιπεράτο άρωμά τους.
Πλουραλισμός, συνεπώς, προτάσεων, ο οποίος λειτουργεί υπέρ των πολυάριθμων φίλων του Syrah.


ΤΟ SYRAH ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: κόκκινα κρεατικά με κόκκινες σάλτσες, φτερωτό κυνήγι, πικάντικα πιάτα όπου πρωταγωνιστεί το κρέας
Αρωματικά και μπαχαρικά: λεβάντα, μάραθο, θυμάρι, πιπέρια
Τυριά: μαλακά λιπαρά τυριά
Λαχανικά: ψητά λαχανικά
Pasta: σπαγγέτι Μπολονέζ, ριζότο με άγρια μανιτάρια