ENG

Ξινόμαυρο

--

ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Ελλάδα: 2.301 ha (3,4%) ║ Νάουσα: 400 ha ║ Αμύνταιο: 550 ha ║ Ραψάνη: 200 ha ║ Γουμένισσα: 150 ha

Π.Ο.Π. Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη

Συνώνυμα: Μαύρο Ναούσης, Ποπόλκα, Μαύρο Ναουστιανό

Τα κρασιά του Ξινόμαυρου: Ερυθρά με οξύτητα και τανική δομή ║ Ώριμα ερυθρά με πολυπλοκότητα και αντοχή στον χρόνο ║ Φρέσκα ροζέ με φινέτσα

Χαρμάνια: Ξινόμαυρο + Νεγκόσκα ║ Ξινόμαυρο + Κρασάτο + Σταυρωτό ║ Ξινόμαυρο + Merlot + Syrah


Σοφιστικέ, δυναμικό και απόλυτα αποπλανητικό. Δίνει κρασιά που, παρά την αρσενική τους δύναμη, διαθέτουν χάρη. Κρασιά που, όταν φτάσουν στα καλύτερά τους, ξεχειλίζουν γοητευτικά, αισθησιακά αρώματα. Γι' αυτό και έχουν φανατικούς φίλους.

Ως γνωστόν, το Ξινόμαυρο, με την υψηλή οξύτητα και τις αυστηρές τανίνες, μπορεί στη νεότητά του να είναι ανένδοτα τεταμένο και άγουρο. Άγριο και επιθετικό μέσα στη δύναμή του. Με τον χρόνο όμως, με την ηλικία και την επιμονή, μαλακώνει. Αποκτά αρωματική πολυπλοκότητα και μοναδική γοητεία. Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, αντιλαμβανόμαστε γιατί οι αλλοδαποί οινοδημοσιογράφοι το συγκρίνουν με ποικιλίες ντίβες όπως το Pinot Noir και το Nebbiolo.   

Παρόλη όμως τη γοητεία του, το Ξινόμαυρο δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές στο μεγάλο κοινό. Οι οινοπαραγωγοί, που το έχουν πλέον αντιληφθεί, άρχισαν, εδώ και μερικά χρόνια, να δουλεύουν στην κατεύθυνση μιας πιο «μοντέρνας» έκφρασής του. Με περισσότερο όγκο, πιο μαλακές τανίνες, διατηρώντας ωστόσο καθαρό, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Γιατί αρέσει το Ξινόμαυρο;
Το μυστικό του είναι η ελκυστική οξύτητα και οι τανίνες, που -πιστέψτε με- όταν είναι φιλικές, γίνονται απολύτως σαγηνευτικές. Ντυμένες με πλούσιο σώμα, ανεβάζουν το κρασί στα ύψη. Εξίσου ελκυστικό είναι και το αρωματικό προφίλ του: κόκκινα φρούτα, ελιά και ώριμη ντομάτα, τα οποία με την ωρίμανση πλαισιώνονται από ορεκτικά πιπέρια και μπαχάρια.

Οι περιοχές του Ξινόμαυρου
Το Ξινόμαυρο κατοικοεδρεύει στον ελληνικό βορρά. Καλά εγκλιματισμένο στα ηπειρωτικά κλίματα, καλλιεργείται σχεδόν σε κάθε αμπελουργική περιοχή της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας, ενώ εισέρχεται και στη Θεσσαλία. Π.Ο.Π. κρασιά από Ξινόμαυρο παράγονται στη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Π.Γ.Ε. στον Νομό Θεσσαλονίκης, τη Σιάτιστα, τα Γρεβενά.

ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16 - 18ºC

Αρμονίες
Κρεατικά: πικάντικα αλλαντικά και λουκάνικα, καλοψημένο μπέικον, b.b.q., χοιρινά με πικάντικες σάλτσες, μυρωδάτο κυνήγι, γεμιστή χήνα
Τυριά: μπράτσος, πικάντική γραβιέρα, ώριμα κατσικίσια τυριά
Pasta: σπαγγέτι Ναπολιτέν, ριζότο με άγρια μανιτάρια
Λαχανικά, όσπρια: φασολάδα, ρεβιθάδα

WP προτάσεις: γίγαντες σαλάτα με ντομάτα, Ξινόμαυρο + αρνάκι ή κατσικάκι = ένα από τα αρμονικότερα ταιριάσματα στον κόσμο!
A A