ΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Π.Ο.Π. Νεμέα
Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος ║ Κόρινθος ║ Αργολίδα ║ Δράμα ║ Παγγαίο
Συνώνυμα:Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας
Τα κρασιά του Αγιωργίτικου:Αφρώδη με φρεσκάδα ║ Ροζέ με καθαρό φρούτο ║ Μαλακά και χυμώδη φρέσκα ερυθρά ║ Πληθωρικά ερυθρά παλαίωσης με όγκο και πυκνότητα ║ Επιδόρπια
Χαρμάνια: Αγιωργίτικο + CS ║ Αγιωργίτικο + Syrah
Βαθύ μπλε, με μικρές σφαιρικές ρόγες και παχύ φλοιό, το Αγιωργίτικο είναι μια γοητευτική ποικιλία. Αμπελουργοί και οινοποιοί, εκθειάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον πολυδυναμικό χαρακτήρα του. Και οι οινόφιλοι, του δίνουν αβίαστα ψήφο εμπιστοσύνης εστιάζοντας στην καθαρότητα και την αρμονία των χαρακτηριστικών των κρασιών του, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα.
Το Αγιωργίτικο στο αμπέλιΤο Αγιωργίτικο είναι η πιο ευρέως φυτεμένη ερυθρή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Η καταγωγή της είναι η Αργολίδα και η Κορινθία, ενώ το όνομά της το πήρε από την παλαιά ονομασία της Νεμέας, Άη Γιώργης.
Ως ποικιλία είναι παραγωγική, με ευαισθησία στον περονόσπορο, το ωίδιο και τον βοτρύτη. Της αρέσουν τα ασβεστώδη εδάφη με μέση μηχανική σύσταση.
Παλαιότερα οι αμπελώνες του Αγιωργίτικου κλαδεύονταν σε χαμηλό κυπελοειδές σχήμα. Στις νεότερες φυτεύσεις έχει επικρατήσει το αμφίπλευρο γραμμικό (Royat) με βραχύ έως μέσο κλάδεμα καρποφορίας.
Θεωρείται όψιμη ποικιλία. Και αν εξετάσουμε τον βιολογικό της κύκλο, θα δούμε την εκβλάστηση να ξεκινά στο τρίτο 10ήμερο του Μαρτίου, τον περκασμό στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και την τεχνολογική ωρίμανση από το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα βεβαίως με την περιοχή (υψόμετρο, κλιματικές συνθήκες) και τον αμπελώνα (φύση εδάφους, αποστάσεις φυτεύσεως, κλάδεμα, ύψος παραγωγής κλπ.).
Αγιωργίτικο & κλώνοιΗ κλωνική επιλογή του Αγιωργίτικου ήταν απαραίτητη, καθώς παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά του εντός της ζώνης της Νεμέας. Η έρευνα, η οποία διήρκεσε 15 χρόνια, οδήγησε στην επιλογή 6 κλώνων.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του επικρατέστερου είναι η πρωίμηση κατά περίπου 15 ημέρες και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες.
Αγιωργίτικο & ΝεμέαΤο χαρισματικό Αγιωργίτικο με τη χοντρή σκούρη κόκκινη επιδερμίδα είναι μια ποικιλία υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό και είναι περιζήτητο. Ευδοκιμεί όμως και διαπρέπει στη Νεμέα όπου οι δροσεροί βοριάδες και οι ευχάριστες θερμοκρασίες, που συνήθως επικρατούν, βοηθούν στην ομαλή ωρίμανσή του. Από το 1971 το κρασί Νεμέα, ένα από τα πιο κλασικά ερυθρά της χώρας, ανήκει στην κατηγορία των Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Και το δίδυμο Αγιωργίτικο & Νεμέα είναι ένα από τα πιο κλασικά της χώρας.
Ο αμπελώνας της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, καλύπτει συνολικά 16 κοινότητες κι αναπτύσσεται στον κάμπο μέχρι και τους πρόποδες του Κυλληνίου Όρους, σε τρεις ζώνες παραγωγής:
o την πεδινή, που περιλαμβάνει τις κοιλάδες Νεμέας, Αρχαίας Νεμέας, Αρχαίων Κλεωνών και Λεοντίου-Γυμνού, και εκτείνεται στα πεδινά και τις χαμηλότερες πλαγιές με υψόμετρο γύρω στα 200-350 μέτρα,
o την ημιορεινή, που εκτείνεται στις βουνοπλαγιές στο Κούτσι και τη Δάφνη, στα 300-600 μέτρα
o και την ορεινή, που περιλαμβάνει τις κοιλάδες στο υψίπεδο του Ασπροκάμπου, στο Ψάρι, το Κεφαλάρι και τις πλαγιές στο Καστράκι-Μποζικά-Τιτάνη που φτάνει τα 600-800 μέτρα.
Στην πραγματικότητα είναι ένα μωσαϊκό από αμπελώνες που διαφέρουν όσον αφορά στο υψόμετρο, τα εδάφη, την έκθεση κλπ. και αυτό οδηγεί σε μια μεγάλη ποικιλία στο στυλ των κρασιών αλλά και στην ποιότητά τους.
Τα φημισμένα κρασιά της Νεμέας, βαθύχρωμα, με πλούσιο και γεμάτο σώμα, παράγονται στις όμορφες λοφοπλαγιές της μεσαίας ζώνης.
Στα χαμηλότερα υψόμετρα με τα πλουσιότερα εδάφη, τα σταφύλια ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα και φτάνουν στο αλκοολικό δυναμικό των 14-15%. Χάρη σ’ αυτό το δυναμικό για υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η αρχική ονομασία της Νεμέας που περιοριζόταν στα ξηρά κρασιά, επεκτάθηκε για να περιλάβει και τα περισσότερο γλυκά.
Στην υψηλή τέλος ζώνη, τα σταφύλια δίνουν κρασιά, με δροσερότερη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα κόκκινων φρούτων του Αγιωργίτικου. Αυτά άνοιξαν τον δρόμο στην παραγωγή ευχάριστων ροζέ κρασιών, αλλά και φρέσκων ερυθρών δεξαμενής που κυκλοφορούν μέσα στη χρονιά παραγωγής τους.
Το Αγιωργίτικο εκτός ΝεμέαςΤο ποιοτικό δυναμικό του Αγιωργίτικου ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει στην καλλιέργειά του και σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο, την Αττική, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, την Καβάλα, τη Δράμα και τη Χαλκιδική.
Τα στυλ του Αγιωργίτικου Το Αγιωργίτικο, ως πολυδυναμική ποικιλία, κάτω από διαφορετικές συνθήκες (κλιματολογικές, καλλιεργητικές, τεχνολογικές) μπορεί να μας χαρίσει κρασιά με, σαφέστατα, διαφορετικό χαρακτήρα και τύπο, διατηρώντας, ωστόσο, ταυτόχρονα υψηλό ποιοτικό επίπεδο σε καθέναν από τους τύπους αυτούς.
Αφρώδη με κομψότητα, φρεσκάδα και ένταση αρωμάτων, που χαϊδεύουν τις αισθήσεις.
Ροζέ με χυμώδη χαρακτήρα και αρμονία φρούτου, αλκοόλης, οξύτητας στο στόμα.
Φρέσκα ερυθρά δεξαμενής με μετρίως βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες.
Ερυθρά παλαίωσης, βαθύχρωμα, με πλούσιο σώμα και ώριμες τανίνες υψηλής ποιότητας. Εξαιρετικά για ωρίμανση στο βαρέλι κι ανάπτυξη πολύπλοκου μπουκέτου, γεμάτου γλυκά μπαχαρικά και πυκνό φρούτο.
Γλυκά ερυθρά, θελκτικά, πλούσια αρωματισμένα, με μεγάλη γευστική συγκέντρωση.