Ξέρετε τι είναι η μηλογαλακτική ζύμωση;
25/08/2024
Η μηλογαλακτική ζύμωση είναι μια δεύτερη ζύμωση που πραγματοποιείται μετά την αλκοολική. Προκαλείται από τα γαλατικά βακτήρια και μετατρέπει το αψύ μηλικό οξύ σε γαλακτικό (που είναι πιο ήπιο) και διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κρασιά καθώς αυτά τα βακτήρια δυσκολεύονται να δράσουν σε περιβάλλον με υψηλή αλκοόλη ή οξύτητα.
Η δεύτερη αυτή ζύμωση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μαλακώνει το κρασί και μειώνει την οξύτητά του. Παράλληλα, του προσδίδει πολυπλοκότητα προσθέτοντας χαρακτηριστικά αρώματα κρέμας, βουτύρου, καραμέλας γάλακτος. Επιπροσθέτως δίνει μια ελαφρώς λιπαρή αίσθηση στο στόμα.
Συνήθως προτιμάται σε αφρώδη κρασιά ή ερυθρά που έχουν επιθετική οξύτητα, με σκοπό να μαλακώσει ο ατίθασος χαρακτήρας τους. Εφαρμόζεται, επίσης, στα λευκά, όπως τα Chardonnay και τα Viognier, που εμφανίζονται με πολυπλοκότητα και βουτυρένιο χαρακτήρα. Αντίθετα, στα ελαφριά, φρουτώδη λευκά κρασιά που χρειάζονται την οξύτητά τους για να έχουν ισορροπία και χαρακτήρα, αποφεύγεται.
A
A