Τα ροζέ πισίνας…
Τα ροζέ ξεκίνησαν την πορεία προς την κορυφή ως κρασιά lifestyle. Ξεχωριστές και ευφάνταστες φιάλες με παλ κρασιά κατέκτησαν τον ρόλο του τέλειου aperitif. Κρασιά για να καταναλώνονται μόνα τους ή με κάποιο μικρό μεζεδάκι. Καλωσορίστε με αυτά τους καλεσμένους σας σε μια επίσημη εκδήλωση, απολαύστε τα παρέα με φίλους στην εξοχή ή ακόμα και στη ζέστη του καλοκαιριού δροσιστείτε με ένα αφρώδες ροζέ δίπλα στην πισίνα, κλείστε μαζί τους μια κουραστική μέρα με κουβέντα και λίγα φρούτα… Τα ροζέ κρασιά τα έχουμε συνδέσει με χαλαρές στιγμές διακοπών και ειδυλλιακές ινσταγκραμικές φωτογραφίες.
Λόγω του ανάλαφρου σώματος που τα χαρακτηρίζει σερβίρονται δροσερά. Προσοχή, όμως, όχι παγωμένα, γιατί έτσι θα χαθεί ο φινετσάτος αρωματικός τους χαρακτήρας. Είναι φίνα και αναζωογονητικά στο στόμα και χαρακτηρίζονται από ανθικά ή και φρουτώδη αρώματα. Φράουλα, φραγκοστάφυλο, βερίκοκο, βατόμουρο, μανταρίνι, μήλο, λίτσι, τριαντάφυλλο, γιασεμί και ο κατάλογος συνεχίζει…
Σκοπός αυτών των ανάλαφρων ροζέ κρασιών δεν είναι η παλαίωση αλλά η κατανάλωσή τους μέσα σε 1-2 χρόνια από την εμφιάλωσή τους. Οι διεθνείς ποικιλίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την οινοποίησή τους είναι οι: Grenache Rouge, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Merlot, Barbera κ.α. Αλλά και ελληνικές ποικιλίες όπως οι: Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο, Λιάτικο. Θα τα βρούμε ήρεμα ή αφρώδη. Ξηρά, ημίξηρα ή και ημίγλυκα. Η παιχνιδιάρικη εκδοχή τους με φυσαλίδες τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά γιατί σερβίροντάς τα δροσερά απολαμβάνουμε την οινική κουλτούρα της χαράς, του αρώματος χωρίς ιδιαίτερο νεύρο και καμία επιθετικότητα.
Και τα ροζέ φαγητού
Τα γαστρονομικά ροζέ κρασιά, που δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μπορούν να συνεργαστούν με όλα τα είδη των πιάτων.
Η επιλογή συγκεκριμένων τεχνικών στην οινοποίησή τους, όπως ο μεγαλύτερος χρόνος επαφής με τα στέμφυλα, η επαφή με τις οινολάσπες, ακόμη και το πέρασμα από βαρέλι, κάνουν τα κρασιά αυτά να καταρρίπτουν τον μύθο του ανάλαφρου απεριτίφ. Καλοφτιαγμένα, και πιο στιβαρά, μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 2-5 χρόνια μετά την εμφιάλωσή τους. Και βεβαίως αναζητούν ταιριαστό συνοδό στο τραπέζι μας..
Διαβάστε τις προτάσεις μας:
Κλασική ποικιλία για την παραγωγή ροζέ φαγητού, το Ξινόμαυρο, μας δίνει κρασιά με δομή και σώμα, ωραία φράουλα, φραγκοστάφυλο, ντοματίνια στην επίγευση και δροσερή οξύτητα. Πρότασή μας: δοκιμάστε το με τηγανιτά μπαρμπούνια με σάλτσα Σαβόρο.
Μένουμε στη Βόρεια Ελλάδα και σερβίρουμε ένα ροζέ από Μαυρούδι. Με πρωτογενή αρώματα από μαύρα και κόκκινα φρούτα, και μέτριο σώμα, το βάζουμε δίπλα σε χοιρινό με κόκκινη σάλτσα και γιουφκάδες.
Έχοντας μεγάλη οινική εμπειρία, οι οινοπαραγωγοί της Θεσσαλίας μας προσφέρουν γαστρονομικά κρασιά από Λημνιώνα. Μέτρια αρωματικά, με βοτανικό και φρουτώδη χαρακτήρα θα τα συνδυάσουμε με γεμιστά ορφανά ή ακόμα και με κιμά.
Από τη Νεμέα δοκιμάζουμε ροζέ από Αγιωργίτικο, μεγαλύτερης χρωματικής έντασης με φρέσκια μύτη κόκκινων φρούτων θα τα συνοδεύσουμε με ζυμαρικά με κόκκινες πιπεράτες σάλτσες ή και με πίτσα μαργαρίτα.
Η αγαπημένη gris ποικιλία της Ελλάδας, το Μοσχοφίλερο, με τη βοήθεια της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, μας προσφέρει φινετσάτα ροζέ κρασιά με τριαντάφυλλο και μοσχολέμονο, ιδανικά για να συνδυαστούν με την αρωματική ασιατική κουζίνα.
Λιάτικο, Ιουλιάτικο... ροζέ μας δίνει Κρητικό! Ανθικό, με πυρηνόκαρπα και μέτριο σώμα, θα το ταιριάξουμε με ένα κριθαρώτο θαλασσινών ή ακόμα και με χοχλιούς με κολοκυθάκι και ντομάτα.
Στα νησιά του Αιγαίου έχουμε μια ποικιλία που μας δίνει απίθανα ροζέ κρασιά με όμορφο ροδακινί χρώμα, το Φωκιανό. Ιδιαίτερα κρασιά, υψηλόβαθμα με ήπια ορυκτότητα και μέτρια οξύτητα. Συνδυάστε τα με χορτόπιτες, καλοκαιρινά λαδερά φαγητά ή ακόμα και κοτόπουλο κοκκινιστό.
Μαίρη Λαλίκου
σκίτσο: Ελίνα Στελετάρη