Για τη μαγειρίτσα
Μεγάλο Σάββατο βράδυ, μετά την Ανάσταση, επιστρέφοντας με το Άγιο Φως, απολαμβάνουμε οικογενειακά το πρώτο μη νηστίσιμο πιάτο μετά από 40 μέρες. Μια αρωματική, ζεστή, λαχταριστή σούπα, μια μαγειρίτσα. Ψιλοκομμένα εντόσθια, φρέσκα μυρωδικά, κρεμμυδάκια, μαρούλι, ρύζι και αυγολέμονο. Η απόλυτη ‘γαστρονομική γέφυρα’ από τη νηστεία στην κρεατοφαγία του Πασχαλινού τραπεζιού.
Η πρώτη σκέψη για το κρασί που θα τη συνοδέψει είναι μια Μαλαγουζιά με φυτικά αρώματα, ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc με μύτη φρεσκοκομμένου χόρτου και lime. Μέτριου σώματος και αν έχουν παραμείνει με τις οινολάσπες, θα δέσουν υπέροχα με το πιάτο. Διαφορετικά ένα Ασύρτικο με λεμονάτα αρώματα και ζωηρή οξύτητα θα μετριάσει τον γευστικό πλούτο της σούπας.
Πάντως κι ένα κρασί ήπιων παρεμβάσεων από Σαββατιανό θα ήταν μια σίγουρη εναλλακτική πρόταση. Πυκνή αρωματική παλέτα από φλούδες εσπεριδοειδών και ωραία δροσιστική οξύτητα σιγοντάρουν στη συνολική εντύπωση του συνδυασμού.
Για το αρνάκι
Την Κυριακή του Πάσχα, από το πρωί ξεκινούν οι προετοιμασίες για το εορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά ο πρωταγωνιστής στο ελληνικό τραπέζι είναι το αρνάκι στη σούβλα. Ο οβελίας αργοψήνεται μέχρι να ροδίσει και το μυστικό της λαχταριστής του γεύσης κρύβεται στο σωστό αλάτισμα.
Λιπαρός, πικάντικος, πληθωρικός στη γεύση θέλει δίπλα του ένα δυναμικό κρασί. Και δεν είναι άλλο από ένα Ξινόμαυρο. Το κρασί που γεννήθηκε στην κοιτίδα των Μακεδόνων Βασιλέων έχει υψηλή οξύτητα για να ξεκουράσει το στόμα από τη λιπαρότητα, πλούσιες τανίνες, αρώματα ελιάς, ντομάτας και κόκκινων φρούτων, υπέροχα τριτογενή αρώματα που προσφέρει η γαλλική δρυς και μεγάλη επίγευση. Αν η παρέα προτιμάει κάτι πιο δροσερό, ένα ροζέ φαγητού από Ξινόμαυρο είναι η καταλληλότερη επιλογή.
Πάντως, επικεντρώνοντας στις υψηλές τανίνες, άλλη μια ποικιλία που μπορεί να σταθεί δίπλα στην πλούσια γεύση του αρνιού είναι το βαθυκόκκινο Μαυροτράγανο. Πυκνό με μέτρια+ οξύτητα και εξαιρετικά δυναμικό τελείωμα θα εκπλήξει τους συνδαιτημόνες σας.
Για το κοκορέτσι
Συνήθως, μαζί με το αρνάκι μπαίνει στη σούβλα και το κοκορέτσι. Εντόσθια, τυλιγμένα με μπόλια και από έξω τραγανό εντεράκι, όλα αρωματισμένα με ρίγανη, γλυκιά πάπρικα, μαύρο πιπέρι και φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Έδεσμα λιπαρό, αναζητά δίπλα του ένα κρασί δυναμικό που θα ταιριάξει με την έντονη πρωτεϊνική γεύση. Ένα ρωμαλέο βαρελίσιο Cabernet Sauvignon με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, ισορροπημένες τανίνες, φυτικές νότες και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο. Παραμένοντας στις διεθνείς ποικιλίες, ας ταξιδέψουμε στη μακρινή Αργεντινή και να επιλέξουμε ένα Malbec. Κρασί παρόμοιου στυλ και απόλυτος συνδυασμός με τα ψητά κρέατα. Πορφυρό χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων αλλά και γήινες νότες, πικάντικο φινίρισμα και πλούσιο μακρύ τελείωμα.
Για το κατσικάκι
Εκτός από το αρνί, την τιμητική του έχει και το κατσικάκι. Είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί και προτιμάται για συνταγές στον φούρνο. Τσιγαριαστό, σβησμένο με λευκό κρασί και αρωματισμένο με βότανα, συνήθως θυμάρι και φασκόμηλο.
Σιγομαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά, θέλει κρασί μέτρια τανικό. Ας ξεκινήσουμε με μια Νεμέα. Ένα φινετσάτο Αγιωργίτικο με αρώματα κόκκινων φρούτων, βελούδινες τανίνες και ήπια οξύτητα αποτελεί ιδανικό ταίρι. Συνεχίζουμε ελληνικά και ανοίγουμε μια φιάλη από Μαυρούδι. Απολαυστικές τανίνες, καλή συμπύκνωση, ζωηρό φρούτο, ξηροί καρποί, μακρά και πλούσια επίγευση μας δίνουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα.
Για τους λάτρεις των λευκών κρασιών δοκιμάζουμε ένα εντυπωσιακό Βιδιανό. Υψηλόβαθμο με ισορροπημένη οξύτητα, βοτανικό, ήπια ορυκτό, ενισχυμένο από τριτογενή αρώματα, με επίγευση κομψά λιπαρή και βερικοκένια. Απολαυστικός συνδυασμός με το μαλακό και βοτανικό κατσικάκι μας! Η οξύτητα του κρασιού θα ξεπλένει το στόμα από το λίπος και τα αρώματα θα κινούνται σε παράλληλες γραμμές!
Για τον τζιγεροσαρμά
Στη Βόρεια Ελλάδα δεν νοείται πασχαλινό τραπέζι χωρίς τζιγεροσαρμάδες! Ένας μικρασιάτικος παραδοσιακός μεζές με τζιγέρια, δηλαδή εντόσθια και ρύζι. Το τύλιγμα γίνεται με αρνίσια μπόλια και αρωματίζεται με άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, πάπρικα, κύμινο, μπαχάρι, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Για την αρμονία μας θα σκεφτούμε παραδοσιακά. Δηλαδή μια ρετσίνα από Ροδίτη και Σαββατιανό με αρώματα πεύκου και μαστίχας, δεντρολίβανου, με φρεσκάδα και δυναμισμό στο στόμα έρχεται να τιθασεύσει τον πολίτικο χαρακτήρα του πιάτου.
Για το τσουρέκι
Με πολίτικες επιρροές, επίσης, ολοκληρώνουμε το πασχαλινό παραδοσιακό τραπέζι και σερβίρουμε για επιδόρπιο, τσουρέκι. Extra αρωματικό με μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια και βούτυρο. Θέλει δίπλα του κρασί αρωματικό και γλυκό!
Ένα Gewürztraminer, με αρώματα τριαντάφυλλου, λουκουμιού, ώριμων τροπικών φρούτων πολύ του ταιριάζει. Επίσης, ένα απόσταγμα Μαλαγουζιάς, αρωματικό, γεμάτο και φρουτώδες. Μπορούμε, τέλος, να το συνοδεύσουμε με τις γιορτινές φυσαλίδες ενός φινετσάτου αφρώδους από Μοσχάτο.
Για μια πιο πληθωρική επιλογή γλυκίσματος, όπως ένα εκμέκ με κρέμα μαστίχας, καραμελωμένο τσουρέκι και φιστίκι Αιγίνης, ο συνοδός πρέπει να είναι εξαιρετικά δυνατός, ίσως κι ένας βασιλιάς! Ένα εκλεκτό Tokaji Aszú από την Ουγγαρία. Αρώματα μελιού, καραμέλας, ξηρών καρπών, μεστή γεύση, φίνο με λαχταριστή γλυκύτητα και με μακρά επίγευση ιδανικό για να κλείσει τον εορτασμό της Λαμπρής!
Για τα κόκκινα αυγά