Χοιρινή τηγανιά + Σαντορίνη, Ρομπόλα, Ντεμπίνα
Η έντονη και η λιπαρή γεύση μιας τηγανιάς ηρεμεί δίπλα σε ένα λευκό κρασί με λεπιδωτή οξύτητα και όγκο.
Χοιρινό με πράσο & σέλινο + Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης, Chardonnay, ροζέ Ξινόμαυρο
Χοιρινό με βερίκοκα + Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Viognier, ξηρό Μοσχάτο
Χοιρινό με κυδώνια + Ασύρτικο, Chardonnay, Viognier
Χοιρινό με δαμάσκηνα + φρέσκο Ξινόμαυρο, Μerlot
Γιαπράκια με ξινολάχανο και χοιρινό κιμά + ροζέ Ξινόμαυρο
Ψητό γουρουνόπουλο + Ξινόμαυρο, Pinot Noir
Γουρουνόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, βερίκοκα, κάστανα, δαμάσκηνα, κυδώνι + Αγιωργίτικο, Merlot
Αγριογούρουνο με κρασί, σύκα και δαμάσκηνα + Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Syrah
To χοιρινό έχει την τιμητική του στο ελληνικό τραπέζι των γιορτών. Παραδοσιακά ήταν το επίσημο γιορτινό φαγητό των Χριστουγέννων.
Αν και θεωρείται λευκό κρέας είναι λιπαρό και αρκετά πλούσιο σε γεύση.
Συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα, όξινα όπως το δαμάσκηνο και αρωματικά όπως το βερύκοκο και το κυδώνι.
Αγαπημένος επίσης συνδυασμός, αυτός του χοιρινού με το σέλινο.
Από τις συνταγές του χοιρινού δεν θα μπορούσαν να λείψουν αυτές τις ημέρες οι πιο εξεζητημένες καθώς και αυτές στις οποίες το κρέας νοστιμίζουν αρωματικά ελληνικά χόρτα, όπως το θρούμπι, το θυμάρι και η ρίγανη. Τα κουκουνάρια, τα καρύδια, το brandy και τα λουκάνικα συμμετέχουν ενεργά σε πολλές εορταστικές εκδοχές του χοιρινού.
Πώς θα συνδυάσουμε τα πιάτα χοιρινού με το κρασί;
Σε άλλες περιπτώσεις θα αναζητήσουμε το κρασί που θα συμπληρώσει ιδανικά το πιάτο μας και θα το ισορροπήσει και σε άλλες το κρασί που εκπέμποντας στην ίδια συχνότητα με αυτό, θα το συνοδεύσει αρμονικά.
Η πρώτη μας αντίδραση ακούγοντας «χοιρινό» θα ήταν να το συνοδεύσουμε με ένα λευκό κρασί. Και αυτό πράγματι θα κάνουμε με ένα χοιρινό το οποίο είναι μαγειρεμένο με σέλινο και πράσο. Θα αναζητήσουμε ένα μετρίου σώματος και αρωματικής έντασης λευκό κρασί αν επιζητούμε την αρμονία και ίσως κάποιο με υψηλή οξύτητα αν θέλουμε να συμπληρώσουμε γευστικά το κρέας μας.
Αν το χοιρινό είναι μαγειρεμένο με φρούτα με κομψά αρώματα, όπως είναι το βερίκοκο και το κυδώνι, θα διαλέξουμε ένα λευκό κρασί με αντιστοίχως κομψά αρώματα για να το ακολουθήσει και να το αναδείξει. Το ίδιο και στην περίπτωση που έχουμε ένα νεαρότερο χοιρινό -όπως το χοιρινό γάλακτος- με νότες πορτοκαλιού και μελιού.
Στην περίπτωση που το φρούτο είναι το δαμάσκηνο, το οποίο είναι πλουσιότερο γευστικά, με χαρακτηριστική σαρκώδη υφή, θα επιλέξουμε ένα μαλακό, όσον αφορά στις τανίνες, ερυθρό.
Εάν το κρέας είναι αγριογούρουνο ή εάν η συνταγή επιτάσσει τη χρήση λουκάνικου σε συνδυασμό με ξερά φρούτα και συκωτάκια πουλιών, η προσπάθειά μας θα είναι να ισορροπήσουμε με το κρασί μας ανάμεσα στην έντονη γεύση της πρωτεΐνης, τη λιπαρότητα του χοιρινού και το άρωμα των φρούτων. Ένα πλούσιο ερυθρό θα αποδειχθεί ο καλύτερος σύντροφος μιας τόσο απαιτητικής συνταγής.